Monday, June 22, 2009

Sira Labu

Ni satu lagi resepi orang Kelantan yang mudah dan ringkas. Kalau rasa rasa tak tahu nak masak apa untuk minum petang.. maybe korang boleh try masak Labu ni...

Bahan bahan
Labu
Gula melaka / gula kerek / gula kabung (pilih la mana mana yang korang suka)
Daun pandan
Sedikit garam
Air
Kapur makanan

Labu tu basuh bersih (nak buang kulit pun boleh tak yah pun boleh - lagi sedap kalau x yah buang kulit .. kulit dia nanti jadi rangup). Buang bujik dia. Potomg ikut jalur jalur dia... tapi ikut suka hati korang laa nak potong cam mana pun.... Kemudian rendam dengan air kapur, kalau nak lagi sedap rendam semalaman biar kulit luar dia betul betul keras dan rangup bila masak nanti. Masakkan air gula dengan daun pandan. Buh air sampai boleh menutupi semua bahagian labu tadi. Bersihkan labu yang dah di rendam dengan kapur tadi. Masukkan kedalam air gula dengan daun pandan tadi dan biar jer sampai air gula dia tinggal sikit. Tutup periuk supaya cepat sikit masak. Kalau suka boleh masukkan bunga cengkih sebatang (akau memang tak minat so biasanya aku tak letak). Dah siap. Masukkan dalam peti ais dan boleh terus makan. Heheh senang kan...

No comments: