Saturday, June 30, 2007

I'm a Wierdo

Macam lagu kat bawah nih... banyak benda yang wierd about me which sometimes make me really special and sometimes make me fells like jerrks...

1. Korang mesti tak percaya punya.... I have a TITANIUM ROD in my left leg... and THREE LITTLE TINY BOLT AND NUTS attached from that titanium rod to my bone.... fuhh.... I'm a Irion lady aooohhh my....
ermmm it's happened about 10 years ago... aku kena langgar dengan motor while crossing road kat depan Bank Pertanian (dulu ada bank kat situ). Actually kat Dataran Merdeka... so don't be surprised bila aku lalu kat scanning machine kat airport the signal will be turning on.... tetetetet... and biasanya dia akan suruh aku ketepi dan check aku...

2. Ermmmm.... I married with a person that also have a TITANIUM ALOI ROD IN HIS LEFT LEG and THREE LITTLE TINNY BOLT AND NUTS attached ... oppss... he only got 2 nuts.... dosn't that weird.... subhanaAllah... aku tak pernah sangka yang aku will get fractured and married to a fractured men pulak... Tuhan maha kaya kot.... aku sendiri kekadang kagum dan rasa cam tak percaya dengan kepelikan yang ada pada kami nih...

3. Hitam itu menawan... ermm kelmarin aku gi jejalan ngan Hubby.... tengok wayang and aku singgah tengok kasut kat Jusco BU... I bought a covered black show .... AGAIN... dan masuk nih aku ada 4 kasut hitam yang bertutup dan pattern dia sikit lebih kurang sama... baru aku realize that seumur hidup aku aku cuma ada sekali beli kasut warna Dark Blue dan satu kasut colour dark brown... yang lain semua Hitam. Sheet ... cam mana boleh jadi cam nih...

4. HIGH HILLs... aku tak pernah ada kasut tumit tinggi.... kalau kasut aku tuh kasut tinggi.. mesti tapak dia lebar... belum lagi aku merasa beli kasut tumit tinggi yang tumit dia tuh macam pensil sebatang... and aku macam tak boleh terima dek akal yang macam mana women can wear that type of shoe yang sememangnya tak confirtable langsung...

5. Hands bags... hantaran perkahwinan aku... that my first hand bag yang aku pilih sendiri... I never wear hand bag to Office.... I wear nap sacks... hehehh.... senang semua boleh letak kat dalam and I only have men wallet... entah.. women's besar sangat laarrr.. susah nak letak dalam pocket seluar belakang.... heheheh...

6. Make ups... aku tak pernah ada blusher... eye shadow, lips liner, eye liner and any complicated make up.. aku cuma ada lips stick, bedak muka and... errrmmm nothing.... that two things saja yang aku ada untuk barang-barang make up aku ..... aku tak pandai bersolek and aku tak pernah bersolek bila gi office... tak pandai... orang kata kalau dah tak cantik tuh buh apa pun tetap tak cantik jugak... so dari beli make up... baik beli benda lain cam cokelats...

7. Skirts... the last time aku pakai skirt is like 20 yrs ago. Masa aku darjah 4 / 5. Lepas tuh sampai sekarang aku tak pernah pakai skirt... either long, short, mini atau anything yang namanya skirts... aku rasa cam tak pakai apa-apa jer kalau pakai skirt... lagi pun aku tak boleh behave macam orang lain... cam sopan jer pakai skirt...

8. Addicted to chocolates... any chocs. will be... Aku boleh makan chocolates jer without eating anything else dalam satu hari... best nyerrr... cam mana ekkk nak cakap ... dia ada techniques dia yg tersendiri bila makan chocolates nih... bila dapat technique tu kita akan rasa enjoy, release and tak tahu macam mana nak explain the feeling.What about icecream... chocalate kek with vanila ice on topof it... pergh... x-cellent...

9. Gesel kaki... dah macam tabiat aku bila nak tidur aku akan gesel kaki aku kat tilam sampai lali dan baru boleh tidur... aku rasa tabiat nih aku tak kan cuba nak buang sebab memang best ...

10. WH Questionsss....Kalau tengok cerita especially movie aku mesti nak tanya my husband aku all the 'apa' / 'macam mana' quations... 'abahiyer ...kenapa dia kena ... macam mana dia boleh jadi cam tuh pulak abahiyer' ... dan banyak lagi soalan-soalan cepu mas yg lain...biasanya aku akan tanya or give my opinions masa tengah citer tuh nak klimaks...tek ker tension.... sampai ada satu ketika my hubby really tension and asked me not to asked him anything while he's watching .. sorry I'll try not to say something while watching anything with you... but tak fun laarr bagi aku.. senyap jer masa tengok tv...baik sharing something while watching them...bukanke sharing is caring kerrr.. hheheheh... ok ok... aku try lerrr senyap masa tengok tv kalau tak faham citer tuh biasanya aku buat-buat faham or aku tengok sekali lagi citer tu sorang-sorang...

That's some of the wierd thing about me....

Radiohead-Creep


Aku memang suka gila ngan lagu nih since aku Matrix kat UIA dulu....

I'm a Creep... I'm a wierdo... what the hell I'm doing here... I'm not belong here.... yup that's me... bagi aku, aku rasa banyak benda wierd about me....

Friday, June 29, 2007

Freaky Little Things

Heee... lately my office ada sort of kacau-kacau... actually our department just move to this level. from 27 to 36... dah about 4 months dah kot... tapi sejak akhir-akhir nih macam-macam citer yang tak sedap didengar.... tambahan pulak aku nih memang larr penakut...

Citer dia cam nih....at one evening tuh... my office mates nih ada training bowling kat one of the bowling centre nearby laarrr... aku pun ada juggak di tempat kejadian but lucky after I'm done with my business aku punkeluar laarr dari toilet tuh ....and suddenly one of them nampak ada tangan kat pintu bilik air... at begining dia rasa hanya khayalan jer kot.. tapi dia rasa balik macam real pulak...eeiii seram pulak

A few days later other office mate aku pulak dengar somebody harming macam menyanyi-nanyi kecik dalam toilet... dia kata masa tuh dia tengah basuh tangan kat sink luar pas tuh dia dengar cam ada orang nyanyi-nyanyi... she wait for a while laaarr kann... coz she tought member dia yang nyanyi.. bila member dia tuh kuar toilet dia pun tanya laarrr... "wah...menyanyi-nyanyi dalam toilet"... and what a surprise member dia kata "Mana ada aku nyanyi dalam toilet ... demi Allah kita tak pernah nyanyi dalam toilet...." zrasss... dia pun apa lagi kuar aa... dari toilet tuh...

Ada one minah nih plak..she came on Sunday ... alone... memula dia memang dengar printer dot matrix tuh switch onn bergerak sikit...dia beranikan diri untuk teruskan perjuangan dia tuh.. pas tuh dot matrix printer tuh terus berbunyi ... cam tengah ptinting something tapi agaknya budak nih hati batu kot.. dia still buat tak tahu walaupun dah takut dah... coz dia kena habiskan jugak kerja tuh sebab manager nak kerja tuh keesokan harinya....mesti makhluk halus tuh frust sebab budak nih tak takut langsung pun... budak nih pasang lagu lagi kuat dari memula tadi... makhluk tuh sure confused dan terus blah dari situ... heheh

Even kat men's toilet pun dia orang kata benda tuh kacau jugekk... dia start ngan main-main ngan air kat sink tuh... kejap dia pasang belah nih, kejap dia pasang belah tuh pulak, kejap belah nih pulak .... air paip tuh kuar dengan sendirinya... even kat tempat yg buang air sambil berdiri tuh... (tak tahu nak panggil apa) pun dia main kan jugak.. saja nak main air kot...

Citer lain pulak... ada budak lain pulak nih... dia memang selalu kerja lambat... stayback till 9.00pm at night... tengah dia sedang elok jer buat kerja tetiba dia dengar ada macam orang terajang/tendang partition ... dia kata kuat gila... yg tak bestnya sampai tiga kali non-stop... kalau nak kata ada orang tersepak mesti sekali... lagi pun after she heard that sound dia pun try gi check kekalau ada orang lain yang still at the office at that time... tapi sah she alone...

Ermmm last Saturday (23/07/07) aku pun datang kerja laarrr sekali ngan sorang budak nih... sebab this thing happens seems like very seldom aku pun ajak laarrr in other word "paksa" (coz last minute dia decide not to come pulak) budak nih datang kerja hari Sabtu coz aku ada banyak sangat kerja yang nak kena buat and semua due on Monday ... so aku nih duduk lar depan dia buat kerja... aku cam biasa larrr... datang (walaupun lambat 1/2 jam) bukak PC... pasang lagu... buat air kat pentry .... actually masa aku buat air kat pentry tuh aku ada dengar jugak macam ada orang dalam toilet sebab ada bunyi batuk-batuk.... tapi aku tak berani laarr pulak nak check... assuming memang ada orang laarrr dalam toilet.... so... aku makan... and after mentedarah... aku pun duduk larr buat kerja cam biasa....and dia aku tak larrr hiraukan sangat coz I'm in a desprate situation... semua nak cept habis... so that I can submit everything on Monday tuh...rupa-rupanya dari pukul 10.30 pagi tuh sampai ker pukul 12.30 thtuh... dia kata dia dengar macam-macam ... memula... dia dengar ada orang belek file kat dalam filing room .. pas tuh dia intai tak der sesapa pun... and she just continue laarrr buat kerja balik... a few minutes later dia dengar file tuh jatuh kat dalam filing room... kuat nih... dia dah seram laarrr kan... then dia still boleh buat kerja ... cam photostating, filing dll... dia tengok aku selamba jer buat kerja ... sebab Alhamdulillah aku tak pulak dengar apa-apa... and she assumed that I also herd it but aku buat tak tahu becoz aku nak habihkan kerja-kerja tuh...pas tuh bunyi lagi file jatuh kat dalam filing room tuh lagi kuat dari tadi... The filing room tuh like... very close to out work station oleh kerana ianya adalah bilik you have to go inside that room to see what had happend inside.. yeaa although the room is opened... at this time dia dah tak boleh bangun lagi dari tempat dia... takut punya pasal she been glued to her chair ..... dia try to write me an e-mail but dia kata dia takut nanti ada benda lain pulak yg balas e-mail tu... the worst is dia keeps hearing footsteps ... dan yg buat dia takut... bunyi tapak kaki tuh berkali-kali datang ke arah dia bukan sekadar berjalan ... berlari dengan kuatnya... heee... nauzubillah laarrr .....

Next two days lepas kejadian tuh... ada sorang minah nih pulak ... dia cam cakap besar laarrr... nak sangat dengar all those things.... becoz dia kata ada jugak sebelum nih dia dengar ada file jatuh dalam bilik one of our lead tapi dia kata dia buat tak tahu jer laarrr .... sekalai at one evening pukul 8.00 pm lebih... which she still doing her job. She actually dah lupa pasal citer-citer nih... tetiba dia dengar footsteps... memula tuh berani larr jugak dianya untuk try check sapa yang ada kerja hari tuh... bila dia realize memang tak der sesapa yang kerja at moment dia pun start feel something is not right...pas tuh baru dia teringat citer pasal makhluk nih... dia pun apa lagi cabut aaa... berlari dia kuar dari that building...

Tak tahu nak cakap cam mana... nak kata tak percaya... benda nih memang sememangnya ada... tapi kenapa baru sekarang dia nak kacau ??? mungkin dia saja jer naik main-main ngan kita orang... bagi aku mintak tolong jangan menjelmakan diri dia yang sebenarnya sudah... kalau aku... for sure pengsan... eeiii nauzubillah... we are planning for some sort of kenduri masuk office baru - baca doa ... aku harap lepas nih tak der laarrr benda-benda cam nih happened lagi kat sini..
Check it out...
http://www.darussyifa.org/artikel/MakhlukHalusMenurutAl-Quran_Iss1_18Mei2006_.PDF

Saturday, June 23, 2007

GBMI - Guilty But Mentally Ill

Yup... Guilty But Mentally Ill... banyak kes-kes pembunuhan yang melibatkan mereka-mereka yang sakit otak, gila, insane, mentally disabled, psychologically disordered, scizophrenia and tak tahu apa lagi yang boleh di kategerikan mereka-mereka ini... kebanyakan dari mereka yang claimed to be responding to the voices that commanded them to kill ... errmmm... dalam kata lain Hallucination laahhh tuh...Hallucinations ni lah the most common form of perceptual disturbance yang menggangu orang-oarang gila nih...

Apa tuh hallucination??? hallucination nih... apa-apa yang bersangkut paut dengan pendengaran (auditory hallucination) iaitu dia dengar ada something yang suruh dia buat sesuatu...atau visual hallucinations iaitu mereka seolah-olah nampak sesuatu dihadapan mereka atau disekeliling mereka yang sememangnya are not there and asked them to do something yg selalunya harming themselves ke atau orang lain... ada lagi 3 jenis hallucination tapi tak kritikal mana... macam rasa ada ular berjalan dalam perut (somatic hallucination), tetiba rasa panas macam terbakar atau tetiba rasa macam kena electrical shock...(tactile hallucinations) pastu last sekali bau-bau pelik / wangi padahal tak der pun bau-bauan cam tuh pada masa tuh.. (ermmm olfactory hallucinations). Nih laarr sebahgian dari sebab kenapa berlakunya scizophrenias...
Oppss... melalut plaks... sekadar kongsi pengetahuan... berbalik pada citer GBMI nih... kalau tak salah aku kebanyakan negara diseluruh dunia termasuk Malaysia yang mengamalkan sekiranya seseorang pembunuh yang telah disahkan gila oleh doctor sakit jiwa dan dalam pada masa yang sama dia telah melakukan pembunuhan / kesalahan maka, dia akan dihantar ke hospital sakit jiwa untuk menjalani rawatan mental...pas tuh baru dia akan di bicarakan semula dan akan disabitkan kesalahnnya fuuhh... complicated... kalau orang tuh buat-buat gila cam mana...??? macam kes pelajar mesir baru-baru nih... taka tahu apa sebab sebenar si pembunuh membunuh arwah... tapi kalau tengok dari gambar yang diambil... si pembunuh bukan lagi ada sifat-sifat manusia..dan selalunya kalau manusia nih dah hilang sifat-sifat manusianya... mereka tuh memang dicatagorykan sebagai abnormal... tapi setiap masalah mesti ada puncanya... ingat tak lagi citer budak Korean yang tembak beberapa orang pelajar college dia sampai mati... dia sempat lagi tinggalkan rakaman vidio untuk tatapan semua. Dengar dari citer family dan kengkawan dia, dia memang ada masalah dari kecik lagi....
Ada beberapa kes(yg kita org kena hafal untuk subject Abnormal Psychology - Dr. Rahmatullah Khan) kalau di US yang si pembunuhnya dipenjarakan dan dalam masa yang sama menerima rawatan psichology dari pihak hospital penjara tersebut.... ada pihak yang tak bersetuju dengan kaedah ini kerana bagi mereka sekiranya mereka-mereka ini telah di confirmkan oleh doctor bahawasanya dia orang nih gila so by right dia orang buat kerja-kerja tuh dalam masa dia orang dibawah tahap sedar / unconscious... jadi mereka-mereka nih(si pembunuh) sepatutnya hanya perlu diberi rawatan sakit jiwa... cam mana hek... confuse...
try check this out...
http://law.enotes.com/everyday-law-encyclopedia/insanity-defense

Dari segi Islam cam mana pulak... setahu aku leer kalau seseorang tuh memang betul-betul gila mereka nih tidak akan berdosa melakukan apa-apa kesalahan-kesalahan pun... entah aku pun sendiri tak tahu nak jawab macam mana ... tapi setiap nyawa tuh milik Allah. Allah yang berhak keatas nyawa seseorang tuh.... soooo complicated... buat masa nih aku masih lagi dalam proses pencarian mengenai GBMI nih dari sudut pandangan Islam pulak...

Lagi Pelajar Bunuh Rakan ....

http://f-hasan.blogspot.com/2007/06/keadaan-rumah-mangsa-pembunuhan-pelajar.html

(13/6/2007)Pelajar Al-Azhar Mansurah, Mesir (dicopy dari http://f-hasan.blogspot.com)













KUALA TERENGGANU 17 Jun – ‘‘Makcik tidak maafkan dia, apa yang dia buat pada anak makcik adalah zalim, terlalu kejam,” luah Zaharah Mohamad, 58, ibu pelajar Universiti Al-Azhar cawangan Mansurah, Mesir terhadap tindakan pelajar yang menikam anaknya sehingga mati, Rabu lalu.

Walaupun menyedari segala yang berlaku adalah ketentuan-Nya, dia tidak dapat menahan sedih dan marah apabila anaknya, Mohamad Ishak, 22, diperlakukan seperti binatang.

Katanya, dia dapat membayangkan bagaimana anaknya ditikam berulang kali tanpa belas kasihan sehingga pisau yang digunakan patah walaupun mangsa cuba melarikan diri sehingga ke dalam tandas untuk mengelak daripada terus diserang.

‘‘Zalim, memang kejam, tiada perikemanusiaan langsung. Dia buat anak saya macam kambing...macam binatang, walaupun Mohamad lari ke dalam tandas, dia tikam lagi, lari ke pintu hingga kain pelekat terlondeh, dia tikam lagi.

‘‘Sekali dia tikam tak mengapa, tapi 10 kali dia tikam. Makcik boleh nampak macam mana dia menikam anak makcik yang sudah telanjang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pangkalan Rajawali, Chendering di sini selepas upacara pengkebumian Mohamad, pagi ini.

Jenazah pelajar kursus Usuluddin itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) dari Mesir kira-kira pukul 9.10 malam tadi dan dibawa pulang ke rumahnya dengan van jenazah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan tiba kira-kira pukul 7.15 pagi ini.

Jenazah kemudian disembahyangkan di rumahnya dengan diimamkan oleh guru sekolah pondok, Abdul Rahman Ahmad sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Laut, Kuala Terengganu kira-kira pukul 9 pagi ini.

Lebih 100 orang menghadiri upacara pengkebumian tersebut termasuk Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Datuk Che Mat Jusoh dan Pengarah Jabatan Pelajar Malaysia di Kaherah, Dr. Mohd. Fakhrudin Abdul Mukti serta wakil Yayasan Terengganu.

Mohamad anak kesembilan daripada 12 beradik dikebumikan di sebelah kubur kakak dan adiknya, Zuraida dan Zuarida selepas bacaan talkin yang dipimpin oleh imam Masjid Kampung Laut, Mohd. Rosdi Abdul Rahman.

Walaupun tidak dapat menahan kesedihan, Zaharah berpuas hati kerana dapat menatap wajah Mohamad buat kali terakhir selepas berpisah kira-kira lapan bulan lalu apabila Mohamad melanjutkan pelajaran ke Mesir.

Menurutnya, selepas kejadian itu rakan anaknya yang hanya dikenali sebagai Kadir ada menelefon dan memberitahu perubahan sikap mangsa yang menjadi penakut beberapa hari sebelum itu.

‘‘Malah pada hari kejadian dia berpesan kepada rakan-rakannya supaya pulang awal kerana takut tinggal seorang di rumah sewa mereka,’’ ujarnya.

Zaharah yang mempunyai dua anak yang masih bersekolah tidak akan membenarkan mereka melanjutkan pelajaran ke Mesir selepas ini kerana trauma dengan kejadian yang menimpa Mohamad.

Apabila ditanya sama ada dia sudi memaafkan suspek sekiranya keluarganya datang memohon maaf selepas ini, katanya, belum tentu dia boleh berbuat demikian dan melupakan penderitaan yang ditanggung anaknya sebelum menemui ajal.

Bapa mangsa, Ishak Abdul Rahman, 63, pula berkata, walaupun sedih anaknya meninggal dunia dalam keadaan yang menyeksakan akibat ditikam bertalu-talu, mereka sekeluarga tidak berdendam dengan suspek dan keluarganya.

‘‘Undang-undang ada, biarlah undang-undang yang menentukan,” katanya sambil memberitahu bahawa wakil keluarga suspek ada menghubungi anaknya, Hasan, 28, bertanyakan mengenai kos perbelanjaan urusan pengkebumian Mohamad dua hari lepas.

Jumaat 15 Jun 2007

Pelajar Malaysia di al-Azhar maut ditikam



KUALA LUMPUR: Seorang pelajar Malaysia di Universiti al-Azhar cawangan Mansurah, Mesir, mati selepas ditikam lebih 10 kali oleh rakan senegara, yang dipercayai mengalami tekanan mental, dalam kejadian di rumah sewa mangsa, malam kelmarin.

Mohammad Ishak, 22, dari Kampung Pangkalan Raja Wali, Chendering, Terengganu, meninggal dunia selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Antarabangsa As-Sallam, Kaherah kerana kecederaan parah di kepala akibat dipukul dan ditikam bertubi-tubi pada leher pada kejadian jam 8.30 malam (1.30 pagi waktu Malaysia).

Suspek, juga pelajar universiti itu berusia 22 tahun dan berasal dari Dengkil, Selangor, kini ditahan polis Mesir bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Abang mangsa, Hussin, 28, yang ditemui Berita Harian di Chendering bagaimanapun berkata, Mohammad mungkin menjadi mangsa keadaan kerana suspek sebelum itu dikatakan mencari dua rakan serumah adiknya.

Beliau yang dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh Yang Dipertua Dewan Perwakilan Pelajar Mansurah, Ali Zulfakar, berkata suspek mengunjungi rumah sewa adiknya kira-kira jam 7 malam tetapi dua rakan serumah Mohammad tiada.

“Ketika itu Mohammad keseorangan dan sedang menggunakan komputer. Selepas gagal menemui rakan serumah Mohammad, suspek dikatakan meluru ke dapur dan mengambil pisau,” katanya yang turut menghubungi Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah bagi mengesahkan kejadian itu, kira-kira jam 11 pagi semalam.

Mangsa adalah pelajar tahun pertama jurusan Usuluddin manakala suspek menuntut di tahun tiga jurusan Pengajian Islam.

Hussin yang juga bekas pelajar universiti itu dan kembali ke tanah air pada 2005, turut mengenali suspek ketika di sana dan menyifatkannya sebagai seorang yang pendiam.

Katanya, berdasarkan maklumat rakannya di sana, suspek dipercayai mengalami tekanan akibat peperiksaan dan pernah berselisih pendapat dengan rakan serumah adiknya.

Beliau berkata, Mohammad tidak mendapat tajaan mana-mana pihak dan keluarganya menghantar RM200 sebulan untuk perbelanjaan. Keluarganya reda Mohammad dikebumikan di Kaherah kerana mereka tidak mampu membawa jenazah pulang.

Bagaimanapun Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, berkata kerajaan negeri sedia membiayai kos membawa pulang jenazah yang akan diuruskan Yayasan Terengganu.

Sementara itu, seorang pelajar Malaysia di Mansurah ketika dihubungi berkata, mangsa dan suspek saling mengenali, malah sering berkunjung ke rumah sewa Mohammad.

Pelajar itu berkata, suspek dikatakan membawa tiga pisau, termasuk satu pisau pemotong daging yang baru dibeli.

Jurucakap Bahagian Atase Pendidikan Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) di Kaherah ketika dihubungi pula berkata, suspek ditahan bersama tiga pisau berlumuran darah, dipercayai senjata yang digunakan dalam pembunuhan itu.

Duta Besar Malaysia ke Mesir, Datuk Zainal Abidin Abdul Kadir, tidak dapat dihubungi kerana dikatakan ke tempat kejadian, kira-kira dua jam perjalanan dari Kaherah.

dipetik dari akhbar malaysia : http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Friday/Mukadepan/20070614233112/Article/

pembetulan : mangsa merupakan pelajar tahun 3 usuluddin..

ISTIDRAJ

Pernah tak rasa macam perasaan frust dengan tuhan ...??? heee ... pelik jer bunyinyakan... aku selalu terfikir... macam mana tuhan boleh bagi kemewahan, pangkat, darjat dll pada orang yg memang sah kita nampak tak sembahyang, tak puasa, selalu melakukan kemungkaran dan jarang melakukan perintah Allah. Sedangkan kita yang sembahyang tungang-tunggek 5 hari semalam - pagi petang ih (walau pun bukannya khusyuk sangat pun) nih tak selalu dapat apa yang kita mintak ... ada jugak rasa tak puas hati dengan benda-benda cam nih... kekadang tuh buat kerja cam nak mati pun... yg naik pangkatnya, yg dapat increment lebihnya, yg dapat bonus sampai 4 hingga 5 bulan tuh semua orang yg pandai ampu... pandai bodek...cakap jer lebih kerjanya langsung tak de.... he tension gak tuh... so cam mana hek... jom baca article kat bawah nih.... hopefully bila kita baca article kat bawah nih kita akan lebih redha dengan apa ketentuan Allah dan lebih tabah mengahadapi hari-hari mendatang... heheh cam philosopher plaks rasanya...

Apakah dia istidraj itu?

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.
Rasullulah s.a.w. bersabda :"Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat
kepada hambanya yang selalu membuat maksiat (durhaka), ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT."
(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)

Tetapi, manusia yang durhaka dan sering berbuat maksiat yang terkeliru dengan pemikirannya merasakan bahawa nikmat yang telah datang kepadanya adalah kerana Allah berserta dan kasih dengan perbuatan maksiat mereka. Masih ada juga orang ragu-ragu, kerana kalau kita hendak dapat kebahagian di dunia dan akhirat kita mesti ikut jejak langkah Rasullulah saw dan
berpegang teguh pada agama Islam.

Tetapi bagaimana dengan ada orang yang sembahyang 5 waktu sehari semalam, bangun tengah malam bertahajjud, puasa bukan di bulan Ramadhan sahaja, bahkan Isnin, Khamis dan puasa sunat yang lain. Tapi, hidup mereka biasa sahaja. Ada yang susah juga. Kenapa? Dan bagaimana pula orang yang seumur hidup tak sembahyang, puasa pun tak pernah, rumahnya tersergam indah, kereta mewah menjalar, duit banyak,dia boleh hidup kaya dan mewah. Bila kita tanya, apa kamu tak takut mati? Katanya, alah, orang lain pun mati juga, kalau masuk neraka, ramai-ramai. Tak kisahlah! Sombongnya mereka, takburnya mereka.

Rasullulah s.a.w. naik ke langit bertemu Allah pun tak sombong, Nabi Sulaiman, sebesar-besar pangkatnya sehinggakan semua makhluk di muka bumi tunduk di bawah perintahnya pun tak sombong! Secantik-cantik Nabi Yusof dan semerdu suara Nabi Daud, mereka tak sombong. Bila sampai masa dan ketikanya, mereka tunduk dan sujud menyembah Allah.

Manusia istidraj - Manusia yang lupa daratan. Walaupun berbuat maksiat, dia merasa Allah menyayanginya. Mereka memandang hina kepada orang yang beramal. "Dia tu siang malam ke masjid, basikal pun tak mampu beli, sedangkan aku ke kelab malam pun dengan kereta mewah. Tak payah beribadat pun, rezeki datang mencurah-curah. Kalau dia tu sikit ibadat tentu boleh
kaya macam aku, katanya sombong."

Sebenarnya, kadang-kadang Allah memberikan nikmat yang banyak dengan tujuan untuk menghancurkannya.
Rasullulah s.a.w bersabda: "Apabila Allah menghendaki untuk membinasakan semut, Allah terbangkan semua itu dengan dua sayapnya" (Kitab Nasaibul ├ŽIbad)

Anai-anai, jika tidak bersayap, maka dia akan duduk diam di bawah batu atau merayap di celah-celah daun, tetapi jika Allah hendak membinasakannya, Allah berikan dia sayap. Lalu, bila sudah bersayap, anai-anai pun menjadi kelkatu. Kelkatu, bila mendapat nikmat(sayap), dia
akan cuba melawan api. Begitu juga manusia, bila mendapat nikmat, cuba hendak melawan Allah swt.

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati,namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya,jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya,akhirnya binasa juga.

Jadi,jika kita kaji dan fikir betul-betul,maka terjawablah segala keeraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah. Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Rupa-rupanya ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya. Untuk apa hidup ini tanpa keredhaanNya?

Tetapi jangan pula ada orang kaya beribadat, masuk masjid dengan kereta mewah kita katakan itu istidraj. Orang naik pangkat, istidraj. Orang-orang besar, istidraj. Jangan! Orang yang mengunakan nikmatnya untuk kebajikan untuk mengabdi kepada Allah bukan istidraj. Dan jangan pula kita tidak mahu kekayaan. Kalau hendak selamat, hidup kita mesti ada pegangan. Bukan kaya yang kita cari, juga bukan miskin yang kita cari. Tujuan hidup kita adalah mencari keredaan Allah.

Bagaimana cara untuk menentukan nikmat yang diredhai Allah? Seseorang itu dapat menyedari hakikat yang sebenarnya tentang nikmat yang diterimanya itu ialah apabila dia bersyukur nikmatnya. Dia akan mengunakan pemberian ke jalan kebaikan dan sentiasa redha dan ikhlas
mengabdikan diri kepada Allah. Maka segala limpah kurnia yang diperolehi itu adalah nikmat pemberian yang diredhai Allah. Bila tujuan hidup kita untuk mencari keredhaan Allah, niscaya selamatlah kita di dunia dan akhirat.

Wallahualam.

Dari Abdullah bin 'Amr R. A, Rasulullah S. A. W bersabda:
" Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.."

Friday, June 22, 2007

Khas Untuk Wanita

Khas Untuk Wanita - dari Dr. Fatmah Az-Zahrah ...

Ustazah bagi amalan untuk menjaga keperempuanan kita supaya sentiasa jadi macam 'abkaro' menurut ayat dalam surah Al Waqi'ah.
(Abkaro ni perawan yang sentiasa menjadi perawan)

Elok untuk orang yang lepas bersalin, elok juga untuk di amalkan setiap hari bagi perempuan yang sudah berkahwin........

Caranya :
1. Lepas Isya' ambil air segelas, baca Al Fatihah sekali, ayatul Qursi sekali, dan surah Al Waqi'ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.
2. Tiup dalam air dan minum.
3. Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri kita untuk kebahagiaan rumahtangga kita.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38 :
Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan
ciptaan istimewa, Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya. (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan;


Huhu... sentiasa dara leeerrr....

Khasiat Ayat-ayat Al-Quran

Memang banyak khasiat ayat-ayat Quran nih.... cuma kita sedar ngan tak sedar atau nak amik tahu ke tidak... kita nih baca Quran setakat baca jerr.... (aku pun sama gek...) tak de langsung rasa nak tahu apa makna-makna yang terkandung dalam setiap ayat tuh... nih ada sikit barisan-barisan ayat Quran yang aku tahu kegunaan dan khasiat di dalam nya...sila laah amalkan untuk kesejahteraan sendiri dan keluarga...

1. Khasiat Al-Quran:
Hendaklah kamu menggunakan dua penyembuh dr penyakit:1. Madu dan 2. Al-Quran.
(HR Ibnu Majah)

2. Pada surah Al-Fatiha terdapat penyembuh dr semua penyakit.(HR Baihaqi)Didalam hadis sohih seorang sahabat membaca tujuh kali Surah Fatihah kpd seorang yg dipatuk ular; lalu sembuh penyakitnya.

3. Khasiat Surah Al-Baqarah:
Rumah yg di bacakan surah al-Baqrah tidak dimasuki oleh syaitan selama 3 hari.(HR Muslim).

4. Khasiat Ayat kursi. Syaitan telah berkata kpd Abu Hurairah r.a :
Maksudnya: Apabila kamu berada di tilam kamu (Nak tido) hendaklah kamu membaca Ayat Kursi. Maka sesungguhnya Allah akan sentiasa menjaga kamu dan syaitan tidak akan menghampirimu sehinggalah subuh. Lalu Nabi s.a.w berkata kpd Abu Hurairah r.a:Syaitan bercakap benar kpdmu (tentang ayat kursi) walaupun dirinya sangat pembohong.(HR Bukhari)

5. Menjauhkan gangguan Jin dan SyaitanIbnu Masud berkata:
Sesiapa yg membaca 4 ayat awal Surah Baqarah, Ayat Kursi, 2 ayat selepasnya dan 3 ayat akhir surah Baqarah; maka syaitan tidak akan mendekatinya dan keluarganya dan tidak ditimpa dengan perkara yg tidak diingini. Jika dibaca kpd org yg gila(yg dirasuk) pasti dia akan sedar.(HR Darimi dgn sanad yg sohih)

Imam Qurtubi berkata:Harus menjampi dengan ayat2 Allah dan Nama2nya. Kalau ianya diambil dr Hadis maka hukumnya sunat.

*Ada banyak lagi ayat-ayat Quran yang digunakan untuk tujuan perlindungan, perubatan, kecantikan dll...untuk kesejahteraan rumah tangga pun ada jugek... kebanyakkannya aku dengar dari ceramah-ceramah Ustazah Fathma kat KLCC - Petronas hari Rabu 2 minggu sekali... ok..nanti kalau ada masa insya Allah aku syer yg lain-lain pulak key....

Monday, June 4, 2007

Cara Minum Mengikut Rasulullah S.A.W.

Dapat article nih dari e-mail... Jom baca...

Rasullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk. Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.


Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:
1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir)
2. Mencuci perut
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yg tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.

Minuman Manis dan Sejuk
Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa: "Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk" Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar). Di dalam suatu doa Rasullah ada menyebut
"Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebih besar dari
cintaku kepada nyawa, harta, anak dan cintaku kepada air sejuk"

Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan. Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk ke dalam tubuh lalu menyalurkannya ke seluruh anggota badan.

Ringkasan adab minum
1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan
2. Bacalah " Bismillah"
3. Minum dengan tiga nafas
4. Minum dalam keadaan duduk
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain.
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri
8. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain. Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit
9. Jangan terus minum selapas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat

Jazakumullahu Khairan Khatirah.......