Friday, November 28, 2008

PPICDC - Putra Perdana Intergrated Children Development Center - Montessori

Ada invitation untuk amik report card adik Nayli.. kelakar laa pulak ... sebabnya baru 4 tahun dah ada report card... tapi sejak dari dulu lagi memang Tadika Montessori nih dia akan catit setiap perkembangan anak anak kita.. so maknanya sejak umur Nayli 2 tahun lagi dia dah ada report card. Perkembangan yang dia orang observe adalah secra keseluruhan.. baik dari segi perkembangan mental mahu pun fizikal. Contohnya sama ada anak anak kita tuh boleh bergaul dengan mudah ker, mengikut arahan ker, boleh bercakap kat depan class ker, dah boleh tulis dengna menggunakan pensil dengan baik ker, atau boleh susun card, boleh asingkan benda ker.. macam macam laa.. even benda benda kecik macam student boleh asingkan biji kacang hijau dengan menggunkan jari dengan baik jugak akan di catitkan. Tuh masa budak budak tuh umur 2 hingga 3 tahun.

Dan bile dia dah masuk 3 - 4 tahun bermakna dia dah ada report card yang menunjukkan perkembangan dari segi hasil pembelajaran dia orang. Kat sekolah tuh mereka nih akan diajar subject subject teras macam Bahasa Malaysia, Sains, Mathemaics, Komputer, Iqra', Agama (theory dan practical). Maksud practical kat sini ialah mereka akan ajar student yang berusia 3 dan keatas cara cara untuk solat, puasa dan lain lain lagi. Disamping itu jugak mereka di tanamkan dengan sifat sifat suka membantu, bekerja sama dan saling menghormati kawan kawan. Kebanyakn aktiviti ini dijalankan secara group. Tetapi perkembangan mereka tetap akan di ukur secara individu.

Hmm... dan biasa laa Nayli.. kalau dari segi bergaul, bercakap, presentation dan lain lain yang membabitkan penonjolan diri dia.. teacher akan bagi dia staight A. Cemerlang. Alhamdullillah Nayli memang cepat dapat, walaupun umur dia baru 4 tahun tapi sebab dia sedikit advanced dari kanak kanak lain, so teacher masukkan dia dalam kelas budak budak 5 tahun dan teacher kata dia still boleh cope dan dia juga lebih cemerlang dari budak budak 5 tahun yang lain. Banyak kali jugak Nayli kalau balik rumah akan cerita yang ... "teacher cakap adik pandai kat sekolah. " "Teacher kata adik rajin kat sekolah.. " dan yang paling aku tak tahan bila dia kata .. "teacher kata adik yang paling cantik kat sekolah.... " dia pasti gebira dan suka sangat ... Memang betul .. every thing yang bagus dari apa segi sekali pun teacher pasti akan puji sebagai pendorong dan penghargaan untuk budak budak tuh...

Semalam teacher tak banyak komen, cuma katanya Nayli memang cepat boring, dia sekarang sudah tak mahu baca buku buku yang senang macam Lady Bird 5. Dia nak baca level tinggi macam level 6 to 7. Dia dah start baca buku buku kakak, cuma kita kena guide lebih sikit. Itu aja masalah yang teacher hadapi.. misal kata benda tuh dia dah tahu dia tak akan buat lagi, tapi kalau benda tuh dia tak tahu, dia akan buat bersungguh sungguh sampai boleh.. dan kalau kena cabar lagi laa dia akan buat betul betul.

Apa yang aku suka dengan Montessori is, sylabus (cuba click sini untuk baca serba sedikit sylabus Montessori) dia orang nih will be based on individu, so katakan kalau anak kita pandai dia orang akan ajar based on dia aja, dia bukan by group or classes. dan kalau anak kita sedikit lambat in certain part, penekanan akan di berikan .. juga based on individu.

Teacher dia pulak kena berperanan sebagai observer atau pemerhati bukan hanya mengajar individu tersebut. Mereka akan observe kemampuan kanak kanak tersebut dan memberi peluang kepada mereka untuk mengexplore sendiri apa yang mereka ingin tahu. Para teacher jugak harus bertindak berani untuk menjalankan ujikaji trial and error untuk melihat sejauh mana kebolehan kanak kanak tersebut. Contohnya teacher akan membiarkan sahaja kanak kanak tersebut mencuba sesuatu yang baru tanpa memarahi mereka...

Montessori ini juga dilengkapi dengan pelbagai aparatus untuk menyokong sistem pembelajaran mereka. Ini bole di klasifikasikan sebagai material untuk sensory, languange, mathematic , practical life excercise dan lain lain lagi. Kanak kanak ini akan mengasah sensory motor mereka dengan segala permainan atau apparatus yang mereka lakukan sambil bermain.. tanpa mereka sedar yang mereka juga sedang belajar.

Mungkin apa yang aku risau pasal application Montessori di Malaysia adalah... selepas keluar dari MOntessori tu.. sebab sylabus sekolah rendah kita tidak begitu menggalakkan. Anak anak yang pandai atau mempunyai kebolehan tersendiri tidak akan dapat memperjuangkan kepandaian mereka disebabkan sylabus sekolah yang begitu mendatar.. jadi kebanyakan anak anak cerdik nih akan merasa bosan dengan apa yang mereka dah lalui dulu. Mereka tidak akan rasa sekolah itu satu yang menarik disebabkan segala benda yang di ajar di skeolah telah pun mereka pelajari. Mungkin sistem pembelajaran Montessori ini sesuai di jalankan di luar negara tapi bukan sepenuhnya di Malaysia selagi Sylabus pendidikan di Malaysia static.

Thursday, November 20, 2008

Huraisy

Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?' Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.'

'Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang.
Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.
Kelima, orang yang suka minum arak.'

Panggilan Ilahi ...

Aku terima e-,ail nih pagi tadi... just aku kepilkan dalam blog nih as tazkirah untuk renungan kita bersama...

Renung-renungkan dan selamat beramal.
Saat itu, Dhuha, hari terakhir aku di Masjid Nabawi untuk menuju Mekah....... .aku bertanya pada Ibu.
'Ibu, kataku, ada cerita apa yang menarik dari Umrah....?' Maklum, ini pertama kali aku ber Umrah.
Dan Ibu, memberikan Tausyiahnya.
Ibu adalah pemilik Maknah Tour Travel dimana saya bergabung untuk Umrah di bulan July 2007 yang lalu.
Kebetulan umrahku dimulai di Madinah dulu selama 4 hari, baru ke Mekah.
Tujuannya adalah mendapatkan saat Malam Jumat di depan Kabah. Jadi aku punya kesempatan untuk bertanya tentang Umrah.
Ibu berkata...'Shinta, Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup..'

Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?'
Ibu tersenyum.. 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..?'
Saya menggelengkan kepala.

'Panggilan pertama adalah Azan', ujar Ibu.
'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita sholat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti'.

Saya terpekur.... .mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan sholat karena meeting lah, mengajar lah, dan lain lain. Masya Allah....... ..

Ibu melanjutkan, 'Shinta, Panggilan yang kedua adalah panggilan Umrah/Haji. Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran' . Hamba yang satu mendapatkan
kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. J alan nya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu'.

Mata saya semakin berkaca-kaca. ........Subhanal lah...... .saya datang menjawab panggilan Allah lebih cepat dari yang saya rancangkan.. ......Alhamdulill ah...

'Dan panggilan ke-3', lanjut Ibu, 'adalah KEMATIAN. Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kasus, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh. Karena itu Shinta, manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. ..Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah.... .......Insya Allah syurga adalah balasannya.. ....'


** Mata saya basah di dalam Masjid Nabawi , saya sujud bertaubat pada Allah karena kelalaian saya dalam menjawab panggilanNya. ....
Kala itu hati saya makin yakin akan kebesaranNya, kasih sayangNya dan dengan semangat menyala-nyala, saya mengenakan baju Ihram dan berniat..... .....
Aku menjawab panggilan UmrahMu, ya Allah, Tuhan Semesta Alam........
....**

Tuesday, November 18, 2008

Take a Break ...

video

Aku suka ngan iklan nih.. iklan iklan macam nih la yang sepatutnya disiarkan di siaran siaran TV di Malaysia yang kononnya bergelar negara Islam nih. Cukup simple tapi dalam masa yang sama memberi peringatan kepada seluruh umat Islam kepada sesuatu yang wajib dikerjakan.

Monday, November 17, 2008

Caramel


Caramel (click sini untuk resepi penuh) yang telah dugubah.. (heheh aku laa yang buat nih... ) cantik jugakkan... hantaran untuk dibawa semasa menghantar pengantin - adik ipar aku kawin kat Kelantan masa Raya hari tuh... dan ada beberapa benda lagi sebagai pelengkap macam kain pelekat, buah strawberry dan wajik ... nih semua sekadar buah tangan je laa kiranya nih.... orang kata nak pergi rumah orang tak kan pergi berlenggang jer kan...

Kek Batik

Nih satu lagi resepi senang.. aku ingat lagi dulu masa kat college .. aku ngan kengkawang selalu jugak buat Kek nih sebab senang dan ini jer rasanya kek yang tak payah bakar.. sebab masa kat college dulu periuk nasi elektrik tuh jer yang ada.. so.. kek nih just kacau kacau dalam periuk tuh dan dah.. siap boleh makan..



Bajan bahan

Susu cair Ideal
Susu Pekat 1/2 tin
Butter dalam 2 sudu besar
Serbuk Milo 1 cawan
Serbuk Koko 1/2 cawan
Biskut Marry
Telur 1 - 2 bijik (kekadang kita org tak buh pun sebab susah nak carik telur kat college)

Cara :
Kalau nak guna telur pukul telur sampai kembang. Masukkan semua bahan kecuali biskut merry - susu cair, susu pekat Serbuk milo, sebuk koko, butter dan kacau sampai butter tuh cair dan sampai agak likat dan berkilat sikit.. dalam 15 - 20 minute cukup kot. Pas tuh tutup api.. biarkan dalam lebih kurang 3 minute. Masukkan biskut yang dah dipatahkan dua tuh.. gaulkan sebati. Amik bekas.. tuangkan dalam bekas tuh kemudian tekan kan sikit bagi mampat. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais. Bila dah keras dan cantik testure dia boleh laaa potong dan makan..

Wednesday, November 12, 2008

Semoga kecermelangan ini berterusan ..

Hari ambil report card lagi.. kali nih Peperiksaan Akhir Tahun.. keputusan keseluruhan pelajar... dan seperti biasa aku gagal lagi turut serta ... Nabilah lihat aja aku bersiap .. Mak pergi kerja ker??? Abis tuh sapa yang nak amikkan report kad kakak nih..???" dia seperti sudah tahu bertanya pula ... Laa.. abah kan ada .. nanti abah laa yang pegi jumpa ngan cikgu kakak...
Heheh dia gelak kecil.. ok.. jawabnya..

Di office aku benar benar tak sabar.. aku cuma risau yang dia akan bersedih sekiranya keputusan itu tidak seperti dalam jangkaannya.. anak aku lain sikit .. dia kia su.. takut pada kegagalan.. dia snggup berusaha ... cuma aku yang risau... kadang kadang dia terlalu extreame untuk berjaya dengan cemerlang ... dia akan cuba cari competitor dia ...

Aku call hubby... alhamdulillah ... syukur ... Secara keseluruhan, jumlah markah telah merosot sebanyak 6%. Oleh yang demikian Nabilah telah kehilangan tempat pertama. Kali ini dia jatuh ke tempat kedua. Meduduki tempat kedua memang sudah cukup membanggakan seluruh kaum keluarga kami.








Sementara di sekolah Agama.. Nabilah juga menduduki tempat kedua dan sebagai balasan usahanya.. Sekolah Intergrasi Kafa An-Najjah telah mengadakan upacara penyampaian hadiah kepada pelajar pelajar cemerlang ..





Taniah ... aku benar benar ingin dia tahu bahawa segala usahanya selama ini memang betul betul buat kami rasa bangga dengannya... aku juga ingin dia tahu bahawa kami semua sentiasa berdoa akan kejayaannya ... semoga di rahmati Allah dan aku harap.. kejayannya akau berterusan.. diberkati dan semoga dia berjaya dunia dan akhirat... ameen.

Sajak Kematian

video

Terpanggil lagi untuk melahirkan apa yang aku fikirkan berkenaan kecohan rakyat rakyat Malaysia berkenaan Klip Video Sajak Kematian... aku betul betul pelik.. aku betul betul tak berapa faham .. apa sangat yang menjadi masalah kepada video klip Sajak Kematian tu ..


Aku mengambil keputusan untuk mencari video klip ini agar aku jelas akan apa yang di perbincangkan.. jangan sekadar cakap... tapi langsung tidak berusaha untuk melihat sendiri apa yang mereka perbincangkan .... Dan semalam berita atau kekalutan ini telah diakhiri oleh kata putus pendirian Kementerian pelajaran Malaysia menerusi menterinya Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein untuk menyekat penayangan video klpi ini di sekolah sekolah.

Klip video inilah yang dipertontonkan oleh teacher sekolah transit anak aku, aku rasa sudah berbulan bulan yang lalu. Anak aku Nabilah balik dan bertanya akan azab kubur kepada aku. Sememang sejak dari kecik lagi pendedahan azab neraka .. pahala dan dosa akan sentiasa aku laungkan .. sentiasa aku dedahkan kepada anak anak aku.. dan bila klip video ini ditayangkan.. ditonton oleh anak aku sendiri dia seolah olah lebih mengerti.. dan tugas aku lebih mudah bila dia sudah agak faham tentang perkara perkara wajib dan perkara yang dilarang.. entah tidak pula aku nampak sesuatu yang mengelirukan atau perwatakan yang pelik yang hinggap pada diri anak aku.. baik dari segi mental dan phisical .. sekarang bila aja dia melambat lambatkan solatnya.. aku akan cuba mengimbaskan semula dengan apa yang derianya experienced sendiri.. alhamdulillah aku rasa cerita itu betul betul tersemat dalam hatinya.. dan terbukti isa merupakan salah satu media penyampai maklumat yang baik ..

Bagi aku setiap sesuatu perkara tuh kalau kalau betul dengan caranya... tidak menjadi apa apa masalah.. Allah jadikan manusia terlalu istimewa.. kita di anugerahkan dengan akal fikiran untuk berfikir..yang mana satu baik yang mana satu tidak dan bagi kanak kanak itu .. bergantung pada kebijaksanaan ibu bapa dan penjaga untuk menerangkan segala apa yang sepatutnya menjadi ajaran kepada mereka. Mungkin video klip itu sedikit extream untuk kanak kanak yang berusia bawah sepuluh tahun..(menurut sesetengah pendapat) tetapi dengan adanya penjelasan dari pihak tertentu seperti guru guru agama dan para ibu bapa video klip ini boleh menjadi satu alat penyampai maklumat yang amat berguna...tambahan pula dengan keujudan technology yang begitu canggih sekarang ini.. kita boleh mengambil kesempatan ini menerbitkan cerita cerita yang berunsur pengajaran..

Allah juga menganugerahkan kita segala macam deria untuk kita gunakan dengan lebih berkesan, dan sistem pembelajran yang menggunakan kesemua deria inilah yang akan memberi impact yang kuat. Manusia akan lebih ingat dengan apa yang mereka pelajari.. mata melihat, telinga mendengar dan kesemua message yang mereka dapat itu akan sampai ke otak manusia.. otak akan memproses dan menggunakan akal untuk mengimbanginya. Sekiranya mereka di salurkan dengan informasi yang betul berkenaan alam barzakh, berkenaan alam ghaib sejak dari mula aku rasa tidak akan menimbulkan masalah sama sekali. Perkara seperti ini tidak perlu dipersoalkan... gunakan kebijaksanaan sebagai ibu bapa untuk lebih intelek menjawab dan menerangkan kepada anak anak kamu..

Allah tidak mengadakan ayat ayat Quran mengenai alam barzakh untuk merosakkan minda dan psychology kanak kanak.. Allah utuskan semua berita itu agar manusia tahu keazaban api neraka dan balasan hari akhirat... Agar kita para manusia dapat lebih mendalami .. menurut perintah Allah dan cuba sedaya upaya untuk menjahi segala larangannya ... Kalau Malaysia boleh menggunakan technology canggih ini untuk mengasuh kanak kanak bersih, anak anka yang betul suci ini menjadi seorang penyanyi gelek mengalahkan penari bogel di kelab kelab malam... kenapa tecnology canggih ini tidak boleh di gunakan untuk menjadi satu alat penyampai maklumat untuk sesi tazkirah.

Jika orang atasan menyoalkan tentang aqidah.. apakah paparan kisah hantu, kisah kisah seram yang acap kali ditayangkan di TV tidak memesongkan aqidah umat Islam..

Mungkin akan terjadi di mana suatu hari nanti semua kebaikan disekat dan kejahatan bermaharajalela...

Monday, November 10, 2008

DID I MARRY THE RIGHT PERSON

Masuk hari nih aku rasa dah 4 - 5 kali aku dapat benda yang sama untuk aku baca.. dan frankly speaking .. aku suka article nih ... dan aku rasa ramai jugak yang dah dapat article nih memalui e-mail..

During one of our seminars, a woman asked a common question. She said, 'How do I know if I married the right person?'
I noticed that there was a large man sitting next to her so I said, 'It depends. Is that your husband?' In all seriousness, she answered 'How do you know?'

Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind.

Here's the answer.
EVERY relationship has a cycle. In the beginning, you fell in love with your spouse / partner . You anticipated their call, wanted their touch, and liked their idiosyncrasies (unconventional behavior/habit).

Falling in love with your spouse wasn't hard. In fact, it was a completely natural and spontaneous experience. You didn't have to DO anything. That's why it's called 'falling' in love... Because it's happening TO YOU.

People in love sometimes say, 'I was swept of my feet.' Think about the imagery of that __expression. It implies that you were just standing there; doing nothing, and then something came along and happened TO YOU.

Falling in love is easy. It's a passive and spontaneous experience. But after a few years of marriage, the euphoria (excitement) of love fades. It's the natural cycle of EVERY relationship. Slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts.

The symptoms of this stage vary with every relationship, but if you think about your marriage, you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and a much duller or even angry subsequent stage.

At this point, you and/or your spouse might start asking, 'Did I marry the right person?' And as you and your spouse reflect on the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else. This is when marriages breakdown. People blame their spouse for their unhappiness and look outside their marriage for fulfillment.

Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes. Infidelity is the most obvious. But sometimes people turn to work, a hobby, a friendship, excessive TV, or abusive substances.

But the answer to this dilemma does NOT lie outside your marriage. It lies within it. I'm not saying that you couldn't fall in love with someone else.
You could.

And TEMPORARILY you'd feel better. But you'd be in the same situation a few years later. Because (listen carefully to this):

THE KEY TO SUCCEEDING IN MARRIAGE IS NOT FINDING THE RIGHT PERSON; IT'S LEARNING TO LOVE THE PERSON YOU FOUND.

SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience. It'll NEVER just happen to you. You can't 'find' LASTING love. You have to 'make' it day in and day out. That's why we have the __expression 'the labor of love.' Because it takes time, effort, and energy. And most importantly, it takes WISDOM. You have to know WHAT TO DO to make your marriage work.

Make no mistake about it. Love is NOT a mystery. There are specific things you can do (with or without your spouse) to succeed with your marriage.

Just as there are physical laws of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships. Just as the right diet and exercise program makes you physically stronger, certain habits in your relationship WILL make your marriage stronger. It's a direct cause and effect. If you know and apply the laws, the results are predictable... you can 'make' love.

Love in marriage is indeed a 'decision'... Not just a feeling.

Remember this always:

'God determines who walks into your life. It is up to you to decide who you let walk away, who you let stay, and who you refuse to let go.'

Thursday, November 6, 2008

Nasik Carrot, kurma daging, ayam masak merah ...

Makan lagi ... hari tuh buat makan makan lagi.. kali nih gerombolan dari Melaka pulak.. mak ayah ngan adik beradik aku .. masak simple jer .. Nasi Carrot, daging masak kurma, ayam masak merah, bubur jagung. cheese cake, puding roti ngan biasa laa.. cocktail.... kelam kabut jugak aku.. malam tuh hantar mak ngan ayah ke Batang Kali rumah abang aku.. pagi Ahad tuh pulak terbangun lambat.. nak gi pasar lagi nak masak lagi.. dia org dtg kul 12.. pergh apa lagi.. cam lipas kudung aku.. tapi ok laa.. semua berjalan lancar.. lambat laa sikit.. kul 2 baru boleh makan .. heheh..

Nih resepi Nasi Carrot

Beras - 3 - 4 put
Susu Cair - 1 tin
2 sudu susu pekat
bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis (cam biasa nak masak nasi minyak) Bawang putih
Bawang merah
halia -
carrot - 2 batang hiris halus halus
minyak sapi 1 tin kecik
daun pandan
air
garam

Tumiskan bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis (cam biasa nak masak nasi minyak, Bawang putih, Bawang merah, halia dengan minyak sapi ... jangan banyak sangat minyak sapi tuh.. nanti muak. dah garing.. masukkan beras. goreng sekejap. Pas tuh masukkan air sukat ikut sukatan macam masak nasi biasa.masukkan susu cair dan susu pekat tadi .. masuk daun pandan dan garam secukup rasa, pas tuh masukkan carrot yang dah di hiris halus halus.. kalau malas guna jer penyagat.. tapi hasilnya tak laa berapa cantik..
Pas tuh tunggu dia masak ... dah siap.

Kurma daging

Daging
bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis (cam biasa nak masak nasi minyak) Bawang putih
Bawang merah
halia
Rempah kurma
Santan
2 - 3 titis air limau nipis
cili merah ngan hijau
kentang
bawang besar

Tumis bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, bawang merah, bawang putih, halia dengan sedikit minyak sapi ynag dicampur dengan minyak masak biasa (kalau banyak sangat pun tak sedap.. nanti muak sangat) Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan sedikit santan cair. tumis sampai garing. Masukkan daging, biarkan sampai kecut. Masukkan santan cair. Bila dah agak agak lembut daging tuh masukkan kentang. Bila dah lembut masukkan santan pekat. Tunggu sampau menggelegak masukkan cili, tomato dan bawang besar - untuk hiasan. Boleh rasa sedap ker tidak.. last sekali masukkan 2 titk air limau nipis. Siap. Boleh makan

Ayam masak merah

Ayam
Sos tomato
bawang merah bawng putih halia
5 brother (bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis) kalau koramh suka. Hubby aku tak berapa minat rasa berempah nih.. nih terpulang laa..
Serai
Garam
Cili hijau, tomato, Bawang besar - untuk hiasan

Memula goreng ayam cam biasa- buh garam kunyit. Bila dah masak.. angkat dan ketepikan. Goreng 5 brothers (sesiapa yang suka rasa rempah sikit sikit), bawang mereah, bawang putih, halia yg dah ditumbuk. pas tuh masukkan sos tomato, masukan ayam dan bubuh sedikit air. Pas tuh masukkan ayam, biar seketika, bubuh garam dan gula. Kalau nak cantik bubuh gula merah...
Bila dan rasa, dan air dia dah kering. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat serta cili hijau dan tomato untuk hiasan. Siap...

Wednesday, November 5, 2008

Hilang Sudah Kasih Sayang mereka ...

Hari nih masuk 3 minggu rakan seperjuangan aku di pejabat pulang ke rahmatullah... seperti baru semalam aku lihat dia di work stationnya.... Hari ini, baru aku mampu lakarkan kisah itu dalam blog ini. Aku masih sedih dan belum mampu menyusun ayat mengenainya... Terus terang aku katakan belum pernah aku rasa sedih seperti ini di hari pengkebumian sesiapa. Tapi hari itu.. perasaan aku sebak ... aku sedih... entah berapa banyak air mata aku tumpah di perkarangan mesjid itu.

Pagi itu aku ke office seperti biasa. Sampai di office .. rakan aku yang memberitahu aku yang dia sudah meninggal.. aku sungguh sungguh tidak percaya dengan kata kata rakan aku itu.. mungkin tersilap..detik hati aku... rasanya baru lagi dia menerima berita gembira.. dia baru sahaja melahirkan anak lelaki yang betul betul dia idamkan sebelum ini.. maklumlah .. sudah lama dia menunggukan kehadiran seorang putera setelah puteri terakhirnya berusia 7 tahun.

Aku ingat lagi.. saat saat akhir dia di office sebelum dia mengambil cuti bersalin .. dia begitu ghairah setelah dia tahu yang dia mengandung.. terlihat kebahagian di raut wajahnya dan kebetulan masa itu aku juga pregnant... Kami sama sama berbincang mengenai keinginan memperolehi anak lelaki.. katanya lagi kandungan dia kali ini amat amat terasa lain dari yang sebelum ... terlalu senang, tidak banyak ragamnya jika di bandingkan dengan kandungannya sebelum ini... hampir setiap hari topic perbincangan aku dan dia adalah mengenai bayi dalam kandungan kami. Dan tarikh lahir bayi kami juga dijangka dalam bulan yang sama.. cuma berbeza 1 atu 2 minggu sahaja.. tapi malang .. aku keguguran.. dan aku terpaksa akur dengan takdir itu .. namun begitu setiap kali aku lihat dia .. pasti aku seronok ... dan aku masih lagi ingat yang pada suatu hari dia amat amat gembira ... katanya dia sedang menunggu kehadiran anak lelaki .. katanya lagi menurut doctor.. imbasan bergambar yang dilihatnya tempoh hari seolah olah memastikan bahawa dia mengandungkan seorang putera .. dia senyum lebar.. suka betul dia.. aku juga tumpang gembira dengan berita itu ...

Arwah pergi meninggalkan 3 orang puteri yang masih kecil dan seorang putera yang baru dilahirkan.. baru 35 hari melihat dunia... mungkin sebab itu .. aku sedih.. aku sedih memandang wajah wajah kecil yang akan kehilangan kasih sayang seorang ibu. Pasti putera malang itulah yang tidak dapat lansung merasa kasih sayang ibunya . Kakak yang sulung baru sahaja habis menduduki peperiksaan UPSR, yang nombor dua baru saja berusia 9 tahun manakala anak arwah yang ketiga, Sofea pulak yang merupakan anak kesayangan sebelum mendapat cahaya mata yang terakhir itu baru sahaja mula bersekolah.. darjah satu... wajah wajah kecil yang suggul itu aku tatap satu persatu.. betapa sayu hati kecil aku melihatkan mereka.

Aku masih terbayang bayang wajah adik ketiga Sofea atau nama timangannya Ecah ...yang menangis meronta ronta apabila saat ibunya dikapan kan.. dia langsung tidak mahu menatap wajah ibunya untuk kali terakhirnya ... ramai saudara maranya cuba memujuk... tidak ada seorang pun yang berjaya ..

Entah kenapa aku betul betul sayu melihat gadis kecil itu... seperti terpukau aku pergi mendapatkan Sofea .. aku pujuk dia.. dan secara tiba tiba naluri keibuan aku berkata yang aku perlu dakap dia.. aku peluk dia erat .. aku cium dia... aku bisikan kata kata yang dapat mengihiburkan hatinya... aku cuba tenangkan dia... aku dakap dia lagi agar dia tahu yang ada lagi orang yang menyayangi dia... mereka semua masih lagi sedang memujuk Ecah untuk melihat wajah arwah untuk kali terakhir... emak saudaranya.. kakak sulungnya.. neneknya .. tapi dia tetap enggan..

Aku pandang Ecah ... sambil aku bacakan ayat ayat penenang agar dia lebih tabah... aku tanya dia.. "Ecah nak tengok ibu... nanti ibu nak pergi jauh.. ibu nak pergi syurga.. nanti esok Ecah dah tak boleh tengok dah... kalau Ecah nak tengok, untie tolong bawakkan .. kita tengok dari jauh... " aku seperti terus mengerti.. mungkin anak kecil itu tidak tergamak lagi melihat rupa paras ibu mereka.. sudah tidak sanggup menerima kenyataan... tidak perlu paksa dia.. mungkin itu lebih baik... biar dia sendiri membuat pilihan dan berfikir... atau biarkan sahaja gerak hatinya ..

Aku peluk lagi.. dan sesekali aku tanya dia lagi... soalan yang sama... semakin lama semakin reda tangisan gadis kecil itu... dia pandang aku sayu.. aku tanya dia lagi.. "kenapa..?? Ecah nak untie buat macam mana .. " kalau Ecah nak apa apa Ecah cakap.. untie tak tahu apa yang ada dalam hati Ecah tuh.. ok ..." dia dekatkan bibirnya ke telinga aku... "Ecah tak pandai baca doa... " tiba aja air panas mengalir di pipi aku.. aku sedih l ..sebak betul hati aku..... "tak apa.. " kata aku perlahan.. "Ecah tak payah baca apa-apa doa.. Ecah pandai baca Al-fatihah.. Ecah baca jer Al-Fatihah... " kata aku memujuk.. "Ecah nak tengok ibu.. " soal aku lagi. Tiba tiba dia angguk lesu.. "untie bawakkan... " dia angguk lagi... aku bingkas bangun.. menarik jari jemari kecil itu.. memimpin dia dekat ke arah jenazah... tapi .. arwah sudah d itutup mukanya dan sudah dikapankan .. sudah dimasukkan kedalam keranda itu... aku mintak tolong kalau kalau mereka boleh tolong bukakkan .. sekejap pun jadi lahh... malang.. mereka kata tak boleh dah.. lagi pun mayat akan dibawa ke perkarangan masjid untuk disembahyangkan...

Ecah tarik tangan aku... "kenapa??? aku tanya..??? " dia pandang aku lagi... "Ecah nak pergi mesjid... " tanya aku seolah olah mengerti dengan mimik mukanya itu... dia angguk... aku bawa dia ke mesjid.. tiba tiba.. kakinya terpaku .. "Ecah tak tahu sembahyang .. Ecah tak tahu baca doa..." arghhh .. sekali lagi aku sebak ... aku perlu tabah .. aku perlu tahan diri agar aku tidak sama lemah seperti dia .. dia perlukan aku dalam masa masa begini ... "Tak apa.. untie pun tak sembahyang .. untie baca Al Fatihah jer untuk ibu... jom kita baca sama sama .." pujuk aku lagi

Sepanjang jenazah di sembahyangkan.. Ecah duduk atas ribaan aku... aku dakap dia seperti aku dakap anak aku sendiri... sesekali air matanya mengalir.. aku kesat.. aku mampatkan dengan kata kata dorongan agar dia tenang .. aku peluk dia lagi .. aku cium dia.. mungkin dia perlukan kasih seorang ibu ...

Selesai solat jenazah .. kami kembali ke kuburan.. hujan turun sangat lebat ... aku cuba bawa Ecah ke kubur arwah.. mungkin dia boleh lihat wajah arwah untuk kali terakhir... tapi mungkin terlalu lama dia menunggu untuk melihat wajah itu.. Ecah tidak lagi mahu... dia undurkan diri... "Ecah nak masuk dalam .." katanya .. "Ecah tak nak tengok ibu .???" "tak nak.. Ecah tengok kat sini jer ... "

Aku kecewa betul.. kerana tak dapat menunaikan permintaan pertama dia tadi.. dia melihat jenazah di kebumikan .. dia cuma lihat dari jauh.. hujan lebat semakin membasahi kawasan itu.. dan aku tahu hujan dalam hati kanak kanak kecil itu lebih lebat dari itu... sampai saat kami pulang .... Ecah tetap terpaku melihat jenazah semakin hilang dari pandangan.. semakin di kambuskan dengan tanah ...dan aku .. aku terpksa pulang ... masih banyak lagi tanggung jawab aku yang lain ... aku hanya mampu memandang jauh kanak kanak tadi .. kakak sulungnya senyum melihat aku ... seolah olah berterima kasih.. aku pandang dia ...dialah yang akan menggantikan ibu mereka... dia sambut tangan Ecah dan memeggangnya.. seolah olah .. hari ini bermula laahh kisah baru dalam hidupnya.. dan bermula lah tanggung jawab besar yang akan di gendong nya selepas ini ... kanak kanak kecil yang masih belum mengerti apa apa... masih kecil untuk memikul gendogan besar itu...

Aku menaiki bas company dengan lemah ... berat sungguh hati aku meningglkan pusara itu ... meninggalkan anak anak kecil yang masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.. dan bayi kecil yang masih tidak mengerti apa-apa...

Apa yang aku harapkan.. agar mereka tabah... itu sahaja yang mampu terkeluar dari mulut ini.. kerana aku tahu .. tak ada satu apa kata kata pun yang mampu menenangkan hati mereka...

Keapada arwah... semoga roh mu bersama orang orang yang beriman dan dicucuri rahmat ... Al-Fatihah..

Monday, November 3, 2008

Cheese Cake paling senang


Aku terjumpa resepi Cheese Cake paling senang, tapi sorry aku lupa nak copy web dia pulak.. soryy ek... Saja jer try buat masa makan makan umah aku hari tuh.. pergh.. memang sedap sekali letak jer.. anak anak buah aku dah langsaikan ...

250g Philadelphia Cream Cheese
3 biji telur
1/2 cawan gula
Sedikit Butter
Biskut Tiger

Cairkan butter. Gaulkan dengan biskut tiger yg dah di blend hancur sampai boleh kepal. Tekan kan sikit bagi mampat. Pukul cream cheese dengan gula sampai kembang. Tapi jangan lama sangat nanti kek tuh pecah (nih pesanan dari yang empunya resepi - cuma aku lupa nak copy web site dia) Last masukkan telur sebijik sebijik .. kacau rata. Dah boleh tuang kat dalam lapisan biskut tadi. Bakar dalam 1/2 jam hingga 45 minute - 180 darjah celcius. Siap.. kalau nak topping ngan blueberry atau strawberry jam pun boleh jugak.

Yoga diharamkan...???

Published: Saturday November 1, 2008 MYT 4:06:00 PMUpdated: Saturday November 1, 2008 MYT 6:04:10 PM

Fatwa Council ruling on yoga on Friday

KUALA LUMPUR: The National Fatwa Council will come out with a ruling on yoga exercise on Friday, said Department of Islamic Development Malaysia (Jakim) directorgeneral Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

He said the ruling would come following an indepth six-month study that had been undertaken after the matter was referred to the council three times.

The ruling is related to the faith of Muslims who practised yoga, Wan Mohamad told reporters after officiating a seminar on 'akidah' (faith) at the Wilayah Persekutuan Mosque on Saturday.

Recently, a lecturer, Prof Zakaria Stapa of Universiti Kebangsaan Malaysia's Islamic Studies Centre, advised Muslims who had taken up yoga to stop practising it out of concern that it could cause them to deviate from their belief.

Yoga, related to exercise and mental discipline, has been practised since 3,300BC for improved health and is said to help slow down ageing, reduce risk of diabetes, asthma and heart-related diseases.

The daily exercise practice has many poses, positions and concentration techniques based on ancient Indian tradition. Also, Wan Mohamad said he regretted the attitude of Muslims in the country who were easily influenced by foreign cultures to the point of affecting their faith.

"When those involved take them as trends, such cultures can lead to a serious crime according to syariah law (Islamic law) and this can destroy the family institution," he said.

Wan Mohamed said the recent National Fatwa Council ruling to ban tomboyish behaviour, that is women looking like men whether in appearance or dressing, was to preserve the faith of Muslims.

He said syariah law could be brought to bear on Muslims who practice culture that could lead to a deviation of their faith. - Bernama