Friday, December 30, 2011

Kuah Durian ....

Pagi nih tak tahu nak masak apa untuk breakfast ..
 western breakfast, malay atau singgah je kedai mamak .... baru teringat pulak lebih durian jamu member encik hubby makan pulut durian semalam .. santan pun ada banyak ... hmmm... kuah durian makan dengan roti ... pergh ngamcam jugak .. dan ... rrrr... sungguh mudah ...
So hari ni sekali lagi Resepi Kuah durian .. tapi kali nih kebetulan encik hubby ada kat umah .. mintak tolong en hubby guna camera canggih DSLR dia tuh untuk amik gambar Kuah Durian bersama sama roti nih ... baru nampak mengancam .. nak amik gambar sendiri aku still lagi tak pandai ... tolong decor je boleh laa ...




Durian dalam tiga ke lima ulas
Santan sebungkus kecik
Gula melaka / kerek
Daun Pandan
sedikit garam

Massakkan durian tadi dengan santan, gula melaka dan daun pandan.. masak sampai durian tadi bercampur dengan kuah tadi ...dan kuah menjadi pekat.. kalau tak cukup durian untuk memekatkan kuah tuh boleh bancuhkan sedikit tepung dan kacau.. jangan banyak sangat tepung tuh nanti tak sedap .... bila dah mendidih dan dah berbau durian masukkan sedikit garam .. tarra dah siap .. boleh makan dengan roti .. tapi orang Terengganu makan dengan pulut .. ikut suka laa nak makan dengan apa pun .. yang penting sodap ...

Monday, December 26, 2011

Apam Belang




Tergoda betul aku dengan blog blog masakan macam Masam Manis, Zack, My little Kitchen, Table for 2 or More, Dari Dapur CT yang menayangkan gambar gambar menarik hasil dari camera camera DSLR... dan baru aku tahu rupanya ada "food photography" yang mana ramai antara kita langsung tak mengetahui ...Jadi semalam tergoda dan sungguh terliur dengan Apam Belang Ka Ita (Masam Manis) aku pun terus masuk kedapur mencari cari bahan bahan untuk buat apam belang nih .. selesai buat apam ..terus terasa untuk amik gambar apam belang yang sungguh cantik nih .. memula try laa guna digital camera Olympus aku yang aku rasa dah cukup canggih .. pas tuh tengok hasilnya .. tak berapa menarik .. kebetulan pulak master photographer aku ada kat sebelah .. dia sungguh memberi semangat untuk aku amik gambar menggunakan DSLR dia tuh .. pergh pucuk di cita ulam mendatang laa kan... so taraaaa.. nih laa hasilnya .. sungguh menawan ...
 sooo kengkawang yang teringin nak rasa .. boleh laa try resepi APAM BELANG nih yang aku cilok dari blog Kak Ita kita ....


APAM BELANG
by: Shamama
sumber : Ucu Faridah

4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus 
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
1 sudu teh baking powder 
pewarna


Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu
Masukkan santan dan esen vanila kacau sebati
Masukkan tepung yang dia ayak bersama baking powder dan kacau rata
Bahagikan kepada 3 warna yg di sukai dan kacau rata adunan dgn warna
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis seinhingga habis)

Aku tiru sebijik warna Apam Belang yng di buat oleh kak Ita Masam Manis ... Warna pink tu kak Ita letak sedikit perasa strawberi (tapi jgn banyak sangat), yang ckelat tuh tambahkan dengan cokelat emulco dan yang putih tuh biarkan raa asal vanilla... hasilnya .. pergh yummyyyyyy.... so sesapa yang dah terliur tengok apam belang hasil dari DSLR nih sila laa cuba ...

Thursday, December 1, 2011

Aku, pompuan dan apam dot dot dot

APAM DOT DOT




Resepi apam dot dot nih dah naik berlumut dah aku simpan.. dari sehari sehari nak buat tapi gagal merajinkan diri... yelaa mana idaknya .. kalau buat apam nih kena concentrate pasal dia banyak peringkat.. nak buh inti laa .. nak lukis laa.. nak kukus laa .. remeh betul .. tapi bila dah buat sekali dia macam naik syok .. nak nak bila anak anak pun suka tolong dan suka makan apam dot dot nih .. tak de laa susah sangat pun buatnya kalau kita enjoy .. 5 jam pun rasa sekejap jer ...so enjoy laa korang buat apam nih ...

3 biji telur sejuk dr peti ais

275 gm tepung gandum

220 gm gula halus

150 ml susu segar atau santan

3 sudu teh baking powder

1 sudu kecil ovalette

1 sudu teh paste vanila

filling

blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa

Pewarna yg di sukai

Paper cup secukupnya

acuan lompang secukupnya (aku guna acuan muffin yg kecik tuh

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. (Aku buat style cam masak kek.. pukul telur dulu bila dah kembang baru masuk yg lain lain tu)

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna

Masukkan setiap warna ke dalam piping bag atau plastik bersih (aku guna sudu je... pasal piping bag tak de dlm simpanan)

Susun acuan lompang dalam loyang.

Letakkan papercup didalamnya

Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas


Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.

Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh (aku buat sampai penuh baru camtik dia tersembul keluar) .

Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.

Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan

Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.

Pastikan api sederhana panas.

Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya. hidangkan ketika panas.

Best wooo .. kalau buat apam nih rasa cam kembang cam apam tuh jugak pasal kena puji sakan.. apam nih sangat cumel dan sedap ... so kalau ada kenduri nak bagi kat tuan rumah baik korang buat memang syiokkk ...

Tuesday, November 22, 2011

Tazkirah ringkas

"Kita boleh mohon drp Allah swt apapun yg kita mahu; tetapi Allah hanya perkenan apa yg kita PERLU dan apa yg BAIK utk kita saja. Justeru, jgn sesekali bersangka buruk terhadap Allah. Doalah yg baik2 secara berterusan dan lihat betapa hidup kita berubah menjadi cemerlang dan di berkati Allah."

(Dato Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah)

Aku jumpa ayat nih masa blog walking malam tadi ....

Thursday, November 3, 2011

Semoga kita berhimpun di syurga kelak ...

Hari sudah genap 40 hari .. aku kira cukup masa untuk aku berpantang ... kali ini .. sudah kali keempat, namun bagi aku ianya tetap sama seperti dahulu .. aku masih berperang dengan perasaan .. walaupun kali ini aku kira aku lebih tabah .. aku lebih kuat ... mungkin permintaan aku di malam hari itu di makbulkan .. setelah Dr Raja Junaidah telah benar benar pasti yang janin yang aku kandung itu sudah tidak bernyawa lagi aku terus bersetuju untuk melakukan D &C. Aku terus tabah.. redha.. pasrah ... sehingga laa saat aku melakukan pemeriksaan terakhir yang aku sudah tidak tahan lagi .. air mata terus turun lagi untuk ke bearap kali pun aku sudah tidak sanggup untuk mengiranya ...

2 bulan lepas apabila aku pasti akan tanda tanda pregnancy aku terus ke hospital ... kali ini aku benar benar yakin ... ini kerana aku semakin lemah.. tiada selera makan.. pening.. mual dan sudah pasti period aku tidak datang dtang .. tanda tanda awal mengandung untuk semua perempuan .. Setelah scan ... jelas ...Dr Raja Junaidah terus comfirm yang aku pregnant ... monitor scan itu jelas menunjukkan ada makhluk yang sedang membesar .. seperti biasa Doctor akan nasihatkan aku agar berehat dan mengambil makanan makanan yang berkhasiat .. cuma kali ini Dr tidak benarkan aku mengambil sebarang jenis supplements kerana di khuatiri mungkin ada kesan sampingan .. aku akur ... aku sungguh gembira ... amat amat gembira .. aku yakin dan cuba yakinkan diri aku yang kali ini bayi yang aku kandung ini akn di lahirkan sihat .. sempurna .. comel dan cukup sifatnya ... aku lantas menelefon En hubby .. senyap.. seperti tidak percaya ...tapi aku amat tahu yang dia sungguh gembira dengan perkabaran ini .. cuma mungkin di selubungi perasaan takut dan gelisah ..

Setiap 2 minggu aku akan ke Colombia Asia menjalani pemeriksaan... dua minggu pertama berjalan dengan penuh excited.. aku lalui hari hari aku dengan penuh kegembiraan ... harap harap anak aku sihat .. dan apa yang aku amat amat harapkan adalah seorang anak lelaki agar dia dapat menghafaz Al_Quran sama seperti sepupu-sepupunya yang ke sekolah pondok .. dan apa yang paling aku harapkan ... adalah dialah yang akan bertangung jawab untuk menguruskan jenazah kami suami isteri suatu hari kelak ...
2 mingu petama .. aku kembali ke hospital .. aku menunggu turn aku dengan penuh debaran .. bila tiba saat itu .. aku terus ke katil untuk scan ....Doctor cuba berkali kali mencari zigot dalam rahim aku .. gagal .. tak nampak .. aku cuak .. aku sedih ... aku tak sanggup untuk menerima berita yang sama ... "Kita scan ikut bawah ye" aku akur .. sambil terketar ketar aku buka semua seluar .. aku tarik nafas panjang .... bismillah ... mata aku .. aku pejam erat ... aku tak sanggup melihatnya lagi .. Yeay ... kata doctor.. buka mata tu cuba tengok alhamdullilah ... nih baby .. tu jantung nya .. dah gerak dah .. sihat baby nih ... air mata syukur aku deras keluar ... Alhamdulillah ..

Hari raya aku kali ini agak sederhana ... maklum laa aku hanya sempat berpuasa selama 5 hari aja.. Doctor advised untuk tidak berpuasa agar mendapat nutrisi yang sepenuhnya untuk baby .. aku akur kerana aku benar benar berharap ... tiada apa yang aku buat di rumah emak .. mereka langsung tidak benarkan aku membuat sebarang kerja pun ... even aku tidak mampu untuk pulang ke Kelantan ... aku cuba elakkan sebarang kemungkinan .. mungkin ada yang mencela akan keadaan aku .. tapi aku tak peduli .. bagi aku tidak ada sesapa yang akan menjaga aku kiranya aku sakit .. hanya aku sendiri .. apa yang korang nak kata katalahh .. mereka tidak pernah mersainya sendiri ...

Pulang dari hari raya .. hati aku sentisa sebak .. aku takut .. kerana alahan aku sudah mula hilang.. itu satu tanda yang tidak berapa baik .. namun aku tetap yakin .. Allah akan berikan aku yang terbaik .. hampir setiap malam aku akan solat hajat minta agar Allah panjangkan umur baby aku kali ini ..
Pada hari appointment tuh aku betul betul takut ... seperti sudah terasa rasa akan perkara ini akan berulang .. enhubby cuba menenagkan aku .. sampai giliran .. Dr scan ... memang tiada apa yang di lihatnya ... jantung baby sudah tidak berdenyut .. Dr scan ikut bawah .. sama jugak ... zigot itu sudah tidak bergerak.. sudah kaku ... dan sudah tidak bernyawa seperti minggu lepas... sebak .. dada aku semakin berombak .. aku sudah tidak mampu menahannya lagi ... jatuh jugak khirnya ... suami aku memluk aku erat ...

Dr seperti beri aku sedikit harapan .. manatahu sesuatu keajaiban akan berlaku .. katanya dtang balik seminggu kemudian dan kita scan semua .. lihat macam mana.. dia langsung tidak mengatakan bahawa baby itu sudah tiada ...

Aku keluar longlai ... hampa... tapi ada sedikit harapan agar keajaiban berlaku keatas diri ku ... malam itu .. aku bangun untuk solat hajat lagi .. perasaan bercampur campur .. pada mulanya aku mohonagar tuhan hidupkan semula bayi aku .. aku mahu semula anak ini .. tapi akhirnya aku akur .. dan aku cuma mohon sekiranya dia sememangnya tidak baik untuk aku .. ambil la dia.. tapi tabahkan hati aku .. sabarkan aku dan gantikan aku dengan kebaikan yang lain .. aku tahu ini hikmah .. bukan sesuatu kezaliman atas diri aku ...
Pagi itu selesai solat subuh ... aku sujud agar Allah redhakan hati aku ...dan adik Nayli memeluk aku erat .. katanya tak pe laa mak ... biarje laa baby tuh .. adik ngan kakak kan ada ... adik kan anak mak jugak .. dah jangan nangis lagi .. sambil mengesat air mata aku ...

Alhamdulillah .. Allah kurniakan anak anak yang baik dan sollehah seperti mereka ... apa yang aku harapkan suatu hari nanti ... Allah akan himpun kita semua anak anak aku yang sudah seramai 6 orang itu disyurga ... Insya Allah ..

Friday, September 23, 2011

Sup Ekor Kaw ...

Aku pernah tulis cam mana nak masak sup ekor dulu .. cara dan bahan dia sama jer.. cuma tukar tulang dengan ekor je... dan rasa ekor dengan tulang memang lain.. sup ekor lagi kaw ... pergh meleleh betul kalau teringat sup ekor nih beb ...


Bahan bahan

Tulang ekor dalam sekilo
Bawang merah dalam 5 - 6 biji, bawang putih 5 bijik, halia sebesar ibu jari
Rempah sup adabi dalam 11/2 sudu besar (kalau nak pekat boleh di tambah)
Sup Bunjut adabi / mak siti
Daun sup
Daun bawang
4 brothers - bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis &
Lada hitam (aku selalunya tak bubuh takut budak budak makan pedas)
Minyak
Garam & ajinomoto


Cara
Memula tumis 4 brothers bila dah naik bau masukkan bawang merah, putih dan halia. Goreng sampai kekuningan. Masukkan rempah sup yang dah di campur air. Tumis sampai garing (jgn hangus plak). Masukkan tulang dan sedikit jer air. Tutup periuk tu dan biar ekor tuh kecut dan keluarkan air dalam 10 minute. Bila dah kecut, tambah air. Masukkan sup bunjut. Masukkan daun sup yang disimpulkan. Kalau nak seda masukkan sekali akar daun sup yang dah di basuh bersih. Biar dia masak. Masukkan garam dan perasa. Angkat taburkan daun sup daun bawang yang dah di hiris halus serta bawang goreng.

Asam Pedas Kelantan

Masa memula kawin dulu .. family in laws aku selalu je masak asam pedas nih .. apa yang buat aku pelik .. apa plak asam pedas orang nih kaler dia cam nih .. biasa kalau sebut jer asam pedas for sure merah menyala .. ye laa akukan orang Melaka .. so asam pedas is sesuatu yang sedikit masam dan pedah dan kalau pedas mesti laa merah .. tetiba dia orang masak asam pedas yang aku pun tak tahu warna apa .. ada kuning dan kehijauan sikit pelik sungguh... errrr .. nasib baik laa aku nih jenis adventure dengan makanan .. so aku dengan beraninya mencuba sambil dia orang jeling jeling nak tengok response aku ... hmmm .. sedap .. rasa dia superb .. walaupun warna dia tak berapa menarik ... ok nih resepi asam pedas kelantan nih .. walau pun aku tak berapa expert masak benda nih tapi aku sempat laa belajar cara cara memasak masakan nih ..

Ikan sungai / atau apa apa ikan yang sewaktu dengannya macam ikan patin, lampam jawa, ikan keli, siakap, 
Sedikit kunyit hidup (kunyit serbuk pun boleh)
Sedikit lengkuas (sebesar ibu jari)
Sedikit halia (sebesar ibu jari jugak kot)
dalam 10 cili api
Bawang merah (dlm 5 bijik), bawang putih 1 bijik (dia org pesan tak yah banyak)
Sejemput beras (petua dia untuk pekatkan kuah tu nanti)
Asam keping dalam 3 - 5 keping
Daun kesum, bunga kantan (aku suka letak banyak - belah belahkan)

Cara
Blenderkan semua bawang merah, bawang putih, cili api, halia, kunyit hidup dan sejemput beras dengan air. Kemudian masukkan dalam periuk. Tambah air kalau tak cukup. Masukkan lengkuas yang di ketuk ketukkan. Biar menggelegak. Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, garam. Tenggek atas api sampai ikan tuh masak. Dah boleh makan.

kerabu terung

Resepi nih datang dari keluarga mertua aku .. sedap giler dan yang paling penting amat senang .. kalau ada makan makan aku untuk family in laws aku .. aku mesti buat kerabu nih .. senang dan dia orang pun suka makan .. even aku ngan hubby pun teramat suka ...

Bahan-bahan :-

3 bijik terung celur (aku letak sikit garam dgn gula .. mak aku pesan kalau celur apa apa ulam letak sikit gula dan garam buat rasa.. jgn byk .. kang jadi pengat plak)
5 ulas bwang merah (diblend dengan santan, lada hitam dan ikan)

sedikit lada hitam


santan pekat (satu be kecik yg jual kat pasar tu)


2 ekor ikan kembung direbus

2 biji limau nipis

garam, gula dan sedikit ajinomoto


Cara cara ;
Memula tumbuk atau blend bawang merah, lada hitam. Kemudian masukkan ikan kembung yang dah di rebus dan dah dibuang tulang. Blend sekejap (pasal aku suka ikan tuh tak terlalu hancur). Masukkan garam, gula, aji dan perah limau. Pas tuh masuk kan kedalam terung yg telah dicelur tadi. Terung tadi boleh laa di siat siatkan / potong potongkan memanjang ... dah siap ...

Cara decorate cheese tart ....

Pergh suka amek ati akak bila terjumpa blog Masam Manis nih ... Akak Masam Manis nih sesungguhnya baik hati mengshare banyak masakan secara step by step ... tapi yang paling aku suka adalah cara cara mendecote cheese tart yang selama ini aku sememangnya fail .. ropa ropanya untuk decoration tuh just guna pewarna dan jam blueberry tu just masukkan kan dalam cheese tart itu sahaja dan bukan laa mendecoratekan cheesetart itu dengan blue berry filling itu .. aku yang dah give up bila setiap kali buat cheese tart .. tiap kali tuh frust tengok cheese tart aku tak cantik cam org lain buat ...
So .. nih cara decorate blueberry cheese tart step by step ... dan cheese tart yang lain lain

Saturday, September 17, 2011

Ular Hitam Menuggu Mayat

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya,Makkah.


Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia.

Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer dari Masjidil Haram selepas solat zuhur.

Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati seekor ular yang berwarna hitam sebesar paha bersisik tebal telah berada di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut).

Subhanallah … keadaan ular tersebut amat mengerunkan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya) .

Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya ular hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ.

Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan serta mengangkat ular tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu (yang peliknya ular hitam itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka).

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk meluru ke dalam kubur wanita itu.

MasyaAllah (seperti menjunam ke dalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur).

Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana ular hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu …

Subhanallah. Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan solatnya.

Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah.

Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat….Bagaimana kalau tak solat…..
Wassalam

Article dari blog Tulah

Friday, September 16, 2011

Just to share..


Menyikapi Kematian Anak

Penulis : Arda Dinata
Dari: Kota Santri.com

Ya Allah, ringankanlah kami menanggung beban musibah dunia. Berikanlah kami sifat ridha atas qadha dan qadharMu. Pimpinlah kami di dunia dan di akhirat, karena hanya Engkau-lah sebaik-baik pemimpin, wahai Tuhan Seru sekalian alam."

Diceritakan dalam riwayat Bukhari dan Muslim dari Anas RA bahwa anak Thalhah merintih sakit, sedangkan Abu Thalhah ke luar rumah. Kemudian anak itu meninggal dunia. Ketika Abu Thalhah pulang, ia bertanya, "Bagaimana keadaan anakku?"

Ummu Sulaim (ibu anak itu) menjawab, "Ia tenang seperti sedia kala (yang dimaksud adalah meninggal dunia, sedangkan Abu Thalhah mengira bahwa anaknya itu dalam keadaan sehat)." Kemudian Ummu Sulaim menyediakan makan malam untuk Abu Thalhah. Setelah itu, ia berhias diri, lebih cantik daripada biasanya, hingga Abu Thalhah menggaulinya.

Setelah ia melihat bahwa suaminya sudah melepaskan rindunya dan merasa puas, Ummu Sulaim berkata kepada suaminya, "Wahai Abu Thalhah, bagaimana pendapatmu, jika suatu kaum meminjamkan suatu pinjaman, apakah yang meminjam itu berhak menolak mereka jika memintanya kembali?"

Abu Thalhah menjawab, "Tentu saja tidak!" Kemudian Ummu Sulaim berkata, "Demikian pula dengan anakmu. Anakmu telah meninggal dunia, maka mintalah pahala dari Allah."

Abu Thalhah berkata sambil marah, "Engkau telah membiarkan aku, hingga setelah aku berjunub karena bergaul denganmu, engkau beritahukan tentang anakku." Kemudian ia pergi mendatangi Rasulullah SAW untuk memberitahukan apa yang terjadi.

Rasulullah SAW membenarkan apa yang telah dikerjakan oleh Ummu Sulaim, lalu bersabda, "Semoga Allah memberkahi malam kalian berdua." Dan dalam sebuah riwayat dikatakan, beliau bersabda, "Ya Allah, berilah berkah kepada mereka berdua."

Kemudian Ummu Sulaim melahirkan seorang anak kembali yang diberi nama Abdullah oleh Nabi SAW. Dan salah seorang di antara kaum Anshar berkata, "Kemudian aku melihat tujuh orang anak, semuanya pandai membaca Al-Qur'an, yakni anak-anak dari Abdullah. Semua itu, tidak lain karena dikabulkannya do'a Rasulullah SAW ketika berdo'a, 'Ya Allah, berikanlah berkah kepada mereka berdua.'."

Kisah di atas, telah mengajarkan kepada kita bahwa di antara sikap patriotisme imani yang dimiliki oleh istri-istri para sahabat yang menunjukkan kesabaran, keridhaan, dan keimanan ketika kematian anaknya, adalah sikap tabah Ummu Sulaim. Sikap inilah yang senantiasa mesti kita tiru dan dibangun dalam sebuah keluarga muslim. Lalu, jangan lupa dalam menghadapi cobaan hidup itu kita berdo'a, "Ya Allah, ringankanlah kami menanggung beban musibah dunia. Berikanlah kami sifat ridha atas qadha dan qadharMu. Pimpinlah kami di dunia dan di akhirat, karena hanya Engkau-lah sebaik-baik pemimpin, wahai Tuhan Seru sekalian alam."

Menyikapi fenomena itu, Dr. Abdullah Nashih Ulwan mengungkapkan, ketika seorang muslim mencapai taraf iman dan keyakinan yang tinggi, mempercayai ketentuan takdir, baik dan buruknya itu adalah dari Allah SWT, maka akan tampak kecil segala peristiwa dan musibah yang menimpa dirinya. Ia akan berserah diri kepada Allah SWT, jiwanya akan merasa tenang, hatinya akan tabah menghadapi cobaan, ridha akan ketentuan Allah dan tunduk kepada takdirNya.

Sehingga dengan berlandaskan iman semacam itu, Nabi SAW telah memberitahukan kepada umatnya bahwa siapa pun yang ditinggal oleh kematian anaknya, kemudian ia bersabar dan mengucapkan, "Inna Lillahi wa Inna Ilaihi Raji'un." (Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan sesungguhnya kepadaNyalah kami akan kembali). Maka Allah akan membangunkan baginya sebuah rumah di surga yang diberi nama Baitul Hamdi (Rumah Pujian).

Akhirnya, tidak diragukan lagi, jika iman kepada Allah SWT ini benar-benar telah meresap di dalam kalbu. Ia akan membuat keajaiban-keajaiban. Sebab, iman itu sesungguhnya dapat mengubah seseorang dari kondisi lemah menjadi kuat. Pengecut menjadi pemberani. Bakhil menjadi dermawan. Dan dari gelisah menjadi tabah.

Wallahu a'lam.

Thursday, August 25, 2011

Sup Tulang....

Sup Tulang nih merupakan masakan kegemaran dan masakan turun temurun family aku. Setiap kali malam takbir (malam raya) dan hari raya haji.. mesti masak sup nih .. pasal orang kampung request... kalau masak pulak mahu dalam 5 - 7 kilo sekali ... esok pagi for sure habis punya .... sup nih menjadi masakan wajib malam raya untuk hidangan orang orang takbir dan di makan dengan roti kosong.

Bahan bahan

Tulang lembu dalam sekilo
Bawang merah dalam 5 - 6 biji, bawang putih 5 bijik, halia sebesar ibu jari
Rempah sup adabi dalam 11/2 sudu besar (kalau nak pekat boleh di tambah)
Sup Bunjut adabi / mak siti
Daun sup
Daun bawang
4 brothers - bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis &
Lada hitam (aku selalunya tak bubuh takut budak budak makan pedas)
Minyak
Garam & ajinomoto

Cara

Memula tumis 4 brothers bila dah naik bau masukkan bawang merah, putih dan halia. Goreng sampai kekuningan. Masukkan rempah sup yang dah di campur air. Tumis sampai garing (jgn hangus plak). Masukkan tulang dan sedikit jer air. Tutup periuk tu dan biar daging kat tulang tuh kecut dan keluarkan air dalam 10 minute. Bila dah kecut, tambah air. Masukkan sup bunjut. Masukkan daun sup yang disimpulkan. Kalau nak seda masukkan sekali akar daun sup yang dah di basuh bersih. Biar dia masak. Masukkan garam dan perasa. Angkat taburkan daun sup daun bawang yang dah di hiris halus serta bawang goreng. Settle sedap di makan dengan nasi atau pun roti.

Thursday, August 11, 2011

Agar agar gula melaka

Bulan puasa nih agar agar cam nih pun boleh layan jugak .. yang penting dia sejuk..  masuk kat dalam tekak ...

agar agar kering masak dengan daun pandan dan air sampai hancur
gula Melaka ikur rasa kalau nak manis buh la banyak sket
1/2 cawan gula pasir (ikut rasa jugak)
2 helai daun pandan, disimpul
500 ml atau dalam semangkuk pati santan

1 biji telur (kalau suka mok cik tak suka buh pasal nanti hanyir skt .. tapi kalau bubuh baru cantik sket)
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :
Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
2.Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih tolong kacau takut santan dia naik minyak. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....

Sambal pulak ...

Kalau tadi mok cik ajar cam mana nak jimat masa dengan kari .. kali nih mok cik ajar nak buat sambal macam macam jenis...

Cam biasa buat sambal lebih. Sambal nih buat sambal goreng kosong je dulu ...

Bawang putih dan bawang merah ditumbuk
Cili kering di blender

Tumis bwang yang dah di tumbuk sampai garing. Kemudian masukkan cili. Goreng lagi sampai garing. Buh asam jawa yang dah di bancuh dengan air. Buh sedikit air. Buh gula dan garam secukup rasa. Siap .... angkat dan bekukan sebahagian.

Hari nih konon konon kita nak masak sambal udang.

Cuci udang dan masukkan udang .. kemudian buh sedikit air. Tunggu laa udang tu masak dan air kering. Jangan masukkan terlalu byk air atau terlalu sedikit nanti tak sedap. Kalau nak resepi lain sikit boleh masukkkan dalam setengah cawan santan pekat. Resepi sambal udang bersantan nih resei paling di gemari oleh anak anak dara aku asal dia akan jadi kurang pedas dan berlemak sikit. Masukan hirisan bawang besar sebagai hiasan. Keringkan santan dah boleh hidang. Make sure masakkan udang tuh lama sikit supaya sambal tadi ada rasa udang.

Esok .. boleh try masak ayam masak pedas. Cam biasa perengatkan sambal tumis kosong tadi (buh air sikit). Kalau suka boleh masukan sedikit halia yang dah ditumbuk. Masukan ayam dan kecutkan. Tunggu sampai masak. Boleh masukkan sedikit sos tomato untuk rasa lain sikit. Masukkan bahan bahan perhiasan bagi mengaburi mata pihak lawan. Contoh perhiasan cam tomato bijik, bawang besar cili hijau / merah. Bila ayam dah masak boleh laa di angkat.

Lusa .. boleh masukkan pulak sotong. Cara yang sama macam di atas. Tapi sotong biasanya mok cik tak tambah santan atau sos tomato. Mok Cik suka sambal sotong biasa aja. So cam biasa perangatkan sambal tumis .. buh sotong. tak yah masukan terlalu byk air pasal sotong tuh sendnri akan ada air bila kita kecutkan dia. Tambah asam garam.. boleh hangkat .. dan tara .... siap..

Tulat ... sambal telur .. rebus telur .. nak goreng pun boleh tak nak goreng pun boleh telur rebus tuh... as tuh cam biasa laa ... cara seperti di atas ...

Lepas tulat apa ek ??? ... sambal telur goreng .. kali nih boleh goreng telur .. dan jadi sambal telur goreng plak ...

ada banyak lagi kita boleh buat ngan sambal nih ... kalau simpan dalam freezer .. kalau terasa nak masak mee goreng atau mee hoon goreng boleh laa kuarkan dan amik sikit sambal tuh ... mok cik suka buat bebanyak pas tuh asing asingkan. Tak letak sekali. Maknanya kalau nak masak kita just amik yang kita dah siakan untuk sekali dish.. jgn bekukan sekali dalam tuperware besar ... heheh.. canggih tak mok cik ...

Kari bulan puasa

Bulan puasa nih masing masing sibuk kejar masa untuk masak kat rumah .. di samping dpt makan healthy food kita sebagai org pompuan nih boleh laa kutip pahala lebih sikit ... mok cik terus terang cakap memang laa amat malas untuk masak tahun nih jadi ada beberapa tips yang boleh laa korang ikut tu pun kalau nak laaakan untuk memudahkan kerja memsak korang .. bukan apa... kita sebagai carrier women nih perlu creative dlm semua hal lebih lebih lagi bab bab memasak dan hal ehwal rumah tangga nih ...

Resepi hari nih mak cik nak ajar cam mana nak jimat masa ... jom masak kari ...

Kari ayam

Ayam
Bawang putih, bawang merah, halia (hiris)
4 brothers - bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
daun kari - kalau ada
santan
serbuk kari

Tumis 4 brothers, masukkan bawang, dan halia, bila dah garaing pas tuh masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan air goreng sampai garing. Masukkan ayam dan biar sekejap sampai dia kecut (boleh tutup periuk kalau kering sangat boleh masukkan air sikit). Mak kata kalau kita biar ayam atau daging nih kecut dulu sebelum terus masuk santan .. nanti kuah kari nih seda pasal air dari ayam tuh akan keluar. Bila ayam dah kecut baru masukkan santan. Santan nih adalah lebih baik masukkan lebih sedikit (nanti mok cik cakap kenapa). Maukkan kentang (kalau nak). Kalau nak bau wangi boleh masukkan daun pandan sehelai dua .. nanti kari tuh bau best. tarra dah siap ...

Ok tadi mok cik ada cakap buat kuah lebih .. heheh ... ini untuk sesapa yang malas cam mok cik nih .. sinmpan dalam semangkuk kuah gulai ayam dalam freezer. Bekukan .. dua tiga hari nanti .. boleh keluarkan dan panaskan ..rasanya tak berubah malah lagi sedap bila kari di perangatkan... pas tuh  boleh masukkan rebus telur dua tiga bijik ... pas tuh masukkan pulak telur rebus dalam kari perangat tadi. Dah jadi kari telur rebus  (perasa ayam). Atau boleh gantikan dengan daging (empukkan dulu daging kemudian masukan sekali dengan air daging yang dah empuk tuh. Atau boleh potong ayam kecik kecik masukkan dlm kari perangat tadi pas tuh buat roti jala ..dah jadi kari roti jala... boleh jugak jadi kari udang .. sotong dll...

 hehehe mok cik terer bahagian bahagian nih .. kan dah jimat byk masa... sementara nak panaskan kari tadi boleh laa tengok tv ke atau bukak FB ..

Friday, July 15, 2011

Yakin boleh ...

"Our Tender briefing will be held at Bintulu together with site visit to BORF (Bintulu Onshore Receiving Facilities). Mungkin kita akan bertolak next week dan kita akan ada dua session as we have more than 10 bidders involve in this tender. "

Aku macam dah nak pengsan .. Bintulu !!! cam mana nih .. cam mana aku nak travel sengsorang tanpa family aku .. seumur hidup aku tak pernah sekali pun aku berenggang .. kalau berjalan tanpa family bermakna aku ikut mana mana rombongan.t api kali nih memang lain .. aku akan travel jauh dan tido sengsorang kat hotel ... cuak sungguh ..

Sememangnya dalam masa yang sama aku seronok bila handle project besar besar cam nih .. kalau dulu aku start dengan semua project yang bawah 500k .. kemudian naik ke below 25 million.. kemudian sekarang aku sudah mampu handle contract yang bernilai lebih dari RM100 juta. Mana mungkin aku tolak pengalaman yang amat besar nih .. bukan calang calang orang yang terpilih untuk melaksanakan contract sebesar ini .. walaupun aku bukan setanding mereka yang sudah senior ... tapi great opportunity cam nih bukan mudah untuk aku tolak ..tambahan pulak sudah lama aku ingin melawat Site.. mahupun offshore..

Dan apa yang lebih challenging adalah aku di arahkan untuk menjadi one of the presenter untuk project besar nih .. bayangkan contractors yang hadir adalah mereka mereka yang berjawatan amt tinggi .. CEO, General Manager, Managing Director, Project Manager, engineer sehingga laa mereka yang setaraf aku ..dan jumlah participant yang di jangka akan turut serta dalam Tender briefing nih adalah seramai 26 company.. setiap company pulak akan di wakili oleh 2 orang peserta.. dan semua sekali berjumlah 52 orang .. pergh !!!! cuak .. takut .. gubra dan macam macam perasaan jugak bercampur gaul dalam fikiran aku ..

Boleh ke aku buat ??? mampukanh aku berdepan dengan mereka yang betul betul experienced nih ??? setanding kah aku dengan semua engineer / user aku yang turut serta menjayakan project besar ini ??
Walau apa pun .. aku mesti kuatkan semangat aku .. aku yakin aku pasti akan boleh lakukan .. aku takan mengalah .. jika semua boss yakin dan memilih aku .. kenapa aku tidak boleh yakin akan diri aku sendri .. aku perlu buktikan bahawa aku boleh lakukan dan tidak akan menghampakan mereka yang telah memberi sepenuh keprcayaan kepada aku ..

Cuma .. cuma .. rrrrr...rrrmmm..rrrrr... Boss I takut laa tido sorang.. tu je yang aku kurang yakin dengan diri aku .. gua penakut .. kecut perut gua bila dengar gua kena tido 2 malam kat hotel ...

Linkin Park - Rolling In The Deep (Adele Cover - Live)



Try this by Likin Park .. awesome

Adele - Rolling In The Deep

Outstation ...

First time travel sengsorang tanpa ada En hubby dan anak anak .. kalau dulu pun bila boss suh outstation aku pasti akan hangkut semua sekali .. kali nih no choice .. aku di arahkan ke Bintulu... seronok cuma aku masih belum ada experience untuk ini .. untuk travel seorang diri tanpa ada en Hubby di sisi ..(pergh sentimentel sungguh ayat).

Jadi semalam 19 July 2011 aku pun dengan berat hati terpaksa laa tinggalkan family untuk ke Bintulu selama 3 hari 2 malam. Cuak, gembira, takut, bangga, seronok, berdebar debar .. semua bercampur gaul..
Pagi pagi lagi aku dah bersiap.. payah betul untuk aku mellelapkan mata aku semalam.. bermacam macam benda bercampur .. terlalu banyak yang aku fikirkan ... terutama sekali tentang presentation aku di hadapan experienced vendor.. aku minta encik hubby tolong hantarkan aku ke air port. Sampai di air after check in .. en hubby terpaksa ke tempat kerja.. aku yang tidak ada experience menaiki kapal terbang sorang diri apatah lagi ke Sarawak .. terasa amat amat kecik dunia aku ... tak per.. aku tahu aku boleh lakukan .. aku pun suka dengan semua kerja adventure cam nih.

Flight delay pulak .. another 1 hour lagi baru boleh fly .. tercongok aku kat situ bersama sama project manager aku ... masing masing dengan Black Berry ... sungguh membosankan ..

Sesampai di Bintulu Airport driver MURPHY sudah siap menunggu dengan coverall supaya kami dpt mengenali dia dari jauh lagi ... perjalanan dari Airport ke Hotel dalam 45 minutes..

Sesampai di hotel.. lepas check in aku ke bilik aku .. dan benda pertama aku buat adalah on computer pas tuh aku onn surah al-baqarah .. aku ingat pesan Dr Fatma Zahra... surah baqarah nih menghalau hantu keluar dari rumah .. so aku rasa aku boleh applykan kat sini kot.. sepanjang aku kat hotel aku onkan je surah yassin dan al-baqarah .. takut gilerrr ...

Dan yang paling tak best is .. kenapa la plak katil 2 yang dia org kasik .. aku sorang jer nih .. aku teringat pesan office mate aku .. buh semua beg atas katil .. jgn tinggalkan kosong ... adush !! cuak sungguh .. aku terbayang bayang mana tahu tetiba ada benda tido kat katil sebelah malam kang ... buat teman aku tido.. aku terus mintak tukar bilik .. tapi gagal .. dia kata bilik semua penuh .. cissss... alasan dia orang ... pas tuh ceiling bilik air aku plak terbukak .. adusshhhh apa citer nih .. aku call lagi hotel suh dia orang tutupkan .. macam macam laa pulak ...


Lepas dinner aku pun balik ke bilik .. hari sudah semakin gelap .. aku semakin cuak .. surah al-baqarah aku kuatkan volumenya.. aku buat sedikit preparation untuk esok pagi .. jam dah pukul 11.. aku perlu tido supaya aku boleh bangun awal esok.. ada tugas amat penting esok .. aku perlu present kat semua Managing Diector, CEO dan manager manager company company terbesar di Malaysia ...

Atas katil aku masih terkebil kebil ... mata aku nih memang tak leh nak lelap .. aku amik buku cerita yg aku bawak .. tetap mata aku segar .. sedangkan aku dapar rasakan yang badan aku sudah tidak mampu menahan kepenatan .. banyak surah sudah aku baca.. namun aku tetap tak boleh lelap..setiap sejam aku terjaga .. ish cuak sungguh laa ..

Fikiiran aku dah melayang layang .. mana laa tahu katil sebelah aku nih tetiba ada org tido .. atau tiba tiba langsir tingkap tuh terbukak .. kemudian nampak lembaga tersenyum melihat aku .. atau tetiba kedengaran suaran ketukan dari arah tingkap atau pintu .. atau bunyi bunyian lain dari arah bilik air .. atau ada lembaga tetiba melekat kat ceiling atas bilik nih .. atau tetiba ada lembaga merangkak kat bawah katil .. cam citer Joon ..atau kelibat benda di cermin besar nih .. adushhhh .. kenapa laa.. semua bend benda nih tetiba dtg dlm fikiran aku ...

Akhirnya .. selepas pukul 3:30 pagi baru aku boleh tido terus .. pukul 5 : 30 pulak aku dah bangun .. kemudian aku paksa supaya tido kembali .. kemudian baru aku terjaga dlm pukul 6:00,
Aku bersiap siap terus breakfast. Kemudian pukul 8. kami mulakan presentation kami .. semua berjalan amat kancar .. participant mendengar dengan penuh teliti. soalan soalan semunya dapat dijawab dengan baik ..Alhamdulillah .. syukur tidak terhingga ... mission accomplished .. fisrt session berjaya ...

Second session ada lah site visit ke Gas Plant. BORF - Bintulu Offshore Receiving Facility. Kami bertolak on time.. visit BORF dan belajar banyak benda.. memang satu perkara yang amat berguna dan bermanfaat bagi aku ... dan second session nih pun berjaya .. alhamdulilah .. segala galanya seperti yang dirancang ...

Petang selepas site visit di Kidorong aku balik.. mandi dan berjln sorang sorang di sekitar yang berhampiran .. melihat lihat kain batik Sarawak sebagai souvenir. Untuk makan malam .. aku rasa aku tak lapar .. aku terus ke bilik dan berehat .. hari nih penat jugak.. lepas solat aku sudah mengantuk ..
Malam nih aku tido awal .. tapi tetiba terbangun plak tengah malam ... ciss... aku surf internet .. tengok FB .. TV.. dll .. sekejap tido sekejap terjaga .. biasala .. tempt orang mana boleh lena ... esok dah boleh balik yeayyyy....

Saturday, July 9, 2011

Friday, July 8, 2011

Apa itu BERSIH ...

Lama betul tak mengup datekan diri dengan Malaysian Politics yang sungguh interesting ... laa nih mana mana sibuk dengan BERSIH ... kali nih terus terang aku terlepas pandang .. aku cuma tahu mereka akan berkumul dan berarak ke Istana Negara untuk memberi memorendum BERSIH ... dan aku rasa ramai di antara kita yang ti dak berapa tahu apakah matlamat BERSIH kali ini ...

Jom .. setelah puas search di dada dada internet .. puas mendengar ahli bijak pandai berhujah .. mungkin aku boleh simulkan bahawa BERSIH nih adalah salah satu cara untuk menuntut hak kebebasan mengundi dengan cara berhemah .. banyak sungguh flaws yang telah lama kita sedari contohnya pengundi pengundi hantuu (boleh rujuk sendiri) cuma kita tak boleh nak buat apa apa ... dan perhimpunan menuntuk hak pengundian BERSIH sudah pun ujud pada tahun 2007  Dalam Memarandum tersebut Bersih 10 November 2007 ada 4 tuntutan yang utama:

1. Penyemakan semula daftar pemilih yang lengkap demi memastikan segala kesalahan dan ketempangan yang sedia ada dapat dihapuskan;
2. Penggunaan dakwat kekal untuk menghalang pengundian berganda;
3. Pemansuhan sistem pengundian pos kecuali untuk para diplomat dan pengundi lain di luar negara;
4. Akses media yang adil kepada semua pihak dalam pilihanraya supaya semua parti politik boleh menjelaskan dasar dan manifesto mereka kepada rakyat Malaysia

Mereka hanya membuat tuntutan dari Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil .. kalau dilaksanakan tuntutan tersebut, pastinya himpunan tersebut akan dibatalkan... ???? itu sahaja ayang aku tahu mengenai BERSIH ... dan bagi aku jika itu yang di mintak .. tak salah mereka berarak secara aman ke Istana Negara dan mempersembahkan memo mereka ke Yang Di Pertuan Agung ..


Menurut salah satu blog yang aku baca .. BERSIH 2.0 telah mencadangkan acara ini untuk mempromosikan demokrasi dan menuntut reformasi pilihan raya dan mengukuhkan perbadanan-perbadanan awam. Kami ingin menekankan bahawa inisiatif ini dipimpin oleh masyarakat madani dengan niat untuk menjemput semua parti-parti politik untuk bergabung kuasa dengan rakyat untuk mempromosikan dan menegakkan demokrasi di negara ini. Jemputan akan dihantar kepada semua parti-parti politik untuk menyertai usaha ini. Katanya lagi ... BERSIH 2.0 telah menuntut reformasi pilihan raya selama ini namun tuntutan kami langsung tidak diberikan perhatian. Terdapat tiga tujuan utama acara ini dianjurkan; iaitu untuk mengutarakan tuntutan rakyat untuk reformasi pilihan raya, mengukuhkan perbadanan-perbadanan awam, dan mengambil pendirian menentang rasuah yang berleluasa di setiap tahap lapisan masyakat.
 
Aku search pulak Wikipedia ... ulasan nya masih berkisar pilihanraya yang bersih lagi adil..
Datuk Ambiga Sreenevasan menjelaskan bahawa matlamat utama Bersih 2.0 ialah agar Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia memastikan senarai pengundi yang benar-benar bersih. Penggunaan dakwat hitam yang lebih dipercayai. Tiada sebarang unsur rasuah atau janji semasa pilihan raya. SPR hendaklah memastikan perjalanan kempen pilihan raya tidak kurang 21 hari agar semua dapat berkempen dengan sempurna dan menepati sasaran pengundi. Mereka juga menuntut pembangkang diberi kesempatan menggunakan media cetak dan elektronik yang lebih adil. Rakyat Malaysia di luar negara hendaklah dibenarkan mengundi melalui undi pos.[5]


Dan atas ulasan di atas .. bagi aku apalah salahnya semua parti politik tidak mengira siapa .. turut sama memperjuangkan BERSIH supaya kita sama sama mendapat apa yang kita hajati .. DEMOKRASI ...

Tapi ada juga yang menyatakan BERSIH mempunyai agenda mereka yang tersendiri ... agenda paling kotor sebenarnya .... agenda orang orang kafir untuk menuntut kuasa mutlak dan cita cita mereka untuk menerajui dunia Malaysia ... dan persoalan mengapa perhimpunan ini di ketuai oleh Dr Ambiga yang telah di kenali semua masyarakat Malaysia sebagai anti Islam ...ye kenapa Ambiga ???  kenapa perlu mengikut telunjuk mereka mereka yang terang terangan tidak menyokong agama Islam ... apa betul itu adalah tujuan sebenar ??? atau sekadar untuk mencari alasan .... sekadar untuk memesongkan matlamat asal ... sekadar mengubah topik agar BERSIH mendapat tentangan atau sekadar untuk mengapi-apikan rakyat malaysia ??? entah lahhh .... bagaimana ianya berkait rapat aku jugak tak tahu .. Malaysian Politics becoming more interesting nowadays  .. macam macam ada ..

Tepuk dada tanya iman .. uji ilmu.. periksa kepandaian ...

terpulang pada semua untuk berfikir yang baik jadi teladan yang tidak kita buang jauh jauh ...
dan aku... aku  hanya mampu melihat dan mendengar .....

Saturday, June 25, 2011

How good to be a Malay man ...

Lama tak blogwalking .. tadi aku jalan jalan kat blog Kahuna versi orang putih dan tertarik dengan post dia "IT'S GOOD TO BE A MALAY MAN" (click sini to read his post) sungguh sinis dan aku suka .. dan perlu diingatkan bahawa entry dia nih tak der kena mengena dengan any religion .. it's just a simple post ... dan apa yang dia mentioned totaly right .. it's ganna be never ending story .. things will never change .. and it's will be inherited from generation to generation ...

I wish I were born a man ... a Malay man to be exact ...

KAHUNA.. this one really a gud one ...

Wednesday, June 15, 2011

Nora Elena

Sejak akhir akhir nih penuh status FB kaum hawa yang mengimpikan jejaka yang mempunyai ciri ciri romantik Seth Tan .. erk !!! aku masih lagi terpinga pinga .. sapa laa Seth Tan yang di gila gila dik pompuan pompuan kat Malaysia .. dan oleh kerana  aku mana laa tengok citer drama Melayu yang kurang membina minda nih (hehehe .. sure ramai orang maki aku sekarang) .. dan oleh kerana jugak aku nih boleh di kategorikan sebagai kiasu dan pantang dikatakan ketinggalan zaman .. aku google laaaa.. nama Seth Tan ... ... semalam laa baru aku tahu ropa ropanya ada citer drama ... Nora Elena setiap petang pukul 7 - 8 malam (masa paling sesuai untuk orang Islam duk baca Yassin laa kot kan) ..dan aku pulak masa nih masih lagi berjuang dengan jam kat Kuala Lumpur tu ataupun masih lagi berjuang dengan kerja kerja aku kat opis.. hanya untuk sesuap nasik ...

Aku dengan tak berapa puas hati terus cari kat Youtube citer nih.. yela mak cik kan tengah coti lagi ... aku bukak satu demi satu episode ..eager jugak nak tengok citer nih .. mana laa tahu kot kot citer nih lagi best dari citer Avatar .. atau setanding citer Battle of Los Angeles .. dan terlalu ingin tahu mana laa tahu kot kot Nora Elina nih sehebat Angelina Jolie dalam filem Salt .. atau  si Seth Tan nih setangkas Jason Statham dalam filem Mechanic ... aku pun bukak dan download banyak banyak episode satu sampai 29 ... memula ikut laa jugak every episode .. layan every part ... belakang .. aku tak leh tahan ...  argh ... tak leh dah ...

hmmm ... rrrrr.... mintak maaf laa yek terus terang aku cakap memang citer nih slow...aku rasa sama cam drama Nur Kasih .. bukan sekadar slow.. banyak benda yang tak logic.. pas tuh tak realistic langsung ... dan of course citer Melayu .. jalan citer semua sama ... bila hero mesti baik .. bila hero baik .. hero akan jadi sangat bodoh .. pas tuh ada orang jahat .. dan orang jahat tuh adalah manusia paling genius buat semua benda dengan jayanya .... dan last last yang baik dan bodoh tuh akan menang .. dengan cara bersabar .. tawakal .. Allah pastu akan beri pembalasan walaupun tanpa ada usaha ...dan yang genius tapi jahat akan kalah .. story end ... arghhhhh!!!  budaya orang Melayu kot ...

Aku cuba dah untuk mencari mana mana bahagian yang aku suka .. untuk support citer Melayu nih ... tapi gagal ... makin lama aku tengok makin sakit hati ... kenapa perlu buat minda kita jadi kaku .. tak creative .. slow ... cam mana nak jadikn manusia Melayu kita berfikir pantas kalau duk tunjuk babak minum air tanpa berkata kata pun dah 2 minute.. babak bawak kereta (yang tangan dia duk pusing stereng keta ke kanan ke kiri jer) dah 3 minute ... bila nak abis beb .. so jadinya .. aku just tengok mana mana episode yang aku rasa perlu tengok.. sesetengah episode aku skip .. so by satu hari aku dah dapat citer nih secara keseluruhan .. synopsis dalam tangan .. aku khatam within setengah hari je .. semua sekali dia ada 29 episode ...

Aku pun tak tahu kenapa kebanyakkan citer drama Melayu mesti ada citer cinta yang tragis ... cinta tiga segi .. kekasih lama datang kembali ... kekasih setia ditinggalkan ... ada orang baik ada orang jahat .. orang baik sangat baik .. orang jahat sangat jahat .. orang miskin bercinta ngan orang kaya .. pas tuh pulak orang kaya jer mesti lupa daratan .. manakala orang miskin mesti jadi orang baik ... dan macam macam kisah cinta yang sunguh sedih, sadis, tragis .. sampai aku nak citer pun rasa cam nak nangis ...

Citer citer slow cam nih akan secara tak langsung masuk dalam minda bawah sedar kita .. dan langsung tak bagi kita semangat membina untuk kita terus maju dalam kehidupan .. manusia akan duk berangan angan benda yang pasti tak akan dia orang kecapi kat alan nyata ini ... berbanding dengan citer orang utih .. cam citer Battle of LA... cam mana dia orang duk cari jalan untuk lawan makhluk asing tuh ..walaupun citer dia unrealistic tapi semangat dalam citer tuh boleh membuatkan kita rasa sungguh teruja dan sekurang kurangnya terasa dalam perasaan kita untuk jadi cam askar askar tuh ...bersemangat .. tidak putus asa dan secara tak langsung kita akan jadi kuat semangat dan ada cita cita cam nak jadik cam tuh genius... kuat.. tangkas dll .. dan di saming itu kita boleh mengaplikasikannya dalam kehidupan kita seharian ...pas tuh cam mana kalau citer omputih dia akan skip banyak benda so that otak kita tak berenti berfikir dan mengkaji apa akan jadi seterusnya .. kenapa dia jadi cam nih ... tetiba jer dia dah jadi cam nih .. kenapa.. kat mana .. bila ... pasal apa ...contoh lagi .. cam citer Salt .. banyak benda yang unecessaries yang dia tak tunjuk .. dia harap penonton boleh fikir .. tapi bila penghabisan citer .. penonton akan relatekan balik scene tuh dengan every scene yang sebelum dan sumarize it sampai scene yang akhir tuh ... jadi tak de laa asyik nak berangan cam citer mat jenin ... yang konon kononnya best laa dapat keksaih cam Seth Tan yang so very romantik .. pas tuh duk temenung ... satu kerja tak buat .. dan otak pun tak berfikir sekejap ....

Tapi ada jugak citer Melayu yang betul betul boleh buat aku terpukau dan ada citer yang tidak begitu stereotype ... aku ingat lagi citer citer Adlin Shauki, citer Yasmin Ahmad dan baru baru nih tahniah pada KRU dengan citer Merong Mahawangsa dan aku pun sedikit kagum dengan citer citer macam Kongsi, Hantu Mak Limah Balik Rumah.. walaupun ada banyak flaws tapi pengarah sudah cuba yang terbaik untuk create a new style dalam citer Melayu .. cuma mungkin masyarakat Malaysia masih belum bersedia untuk satu pembaharuan .. sapa kata aku tak sokong citer Melayu .. aku bukan sekadar mengutuk ... aku cuma komen dari maa kaca aku sendiri aja ... kalau betul citer Melayu tu bagus apa salah nya berikan sokongan ..

Dan apa yang lagi penting adalah ... aku rasa post aku kali nih akan menjadi post yang amat amat di benci oleh wanita wanita di Malaysia.. dan akan confirm blog aku nih akan di black listed kan... heheh sorry geng .. gua tak romatik ... gua suka tengok citer perang ...

Tuesday, June 14, 2011

Di bilik Bedah - part 1

Hari nih pepagi lagi dah bangun ... aku cuba rasa apa perasaan aku sebenarnya hari ini .. belum rasa apa apa lagi .. aku bingkas bangun dan bersiap ... sudah sampai masanya hari ini ... aku sudahpun berpuasa sejak dari semalam ...

Persiaan telah aku lakukan dalam beberapa hari ini ... semua baju baju dah pun aku packed malam tadi untuk bercuti di ward selama 2 hari.. baju anak anak jugak dah pun aku siapkan untuk jangka masa seminggu ... barang barang keperluan jugak dah tersedia...

Sementara En Hubby breakfast aku duk belek belek internet .. aku coretkan satu post simple untuk memberitahu rakan rakan akan procedure yang akan aku lalui sebentar saja lagi .. mmeminta maaf sekiranya ada apa apa yang tidak diingini terjadi .. ye laa mana laa tahu ... ajal itu di tangan tuhan .. kita tak tahu bagaimana akhirn kita nanti ...

Pukul 8:00 lebih selepas bersalaman dengn semua ahli kelurga, dan memohon maaf pada mak dan ayah .. kakak aku dan abang ipar .. serta sedikit pesanan kepada puteri puteri ku ... kakak jaga adik baik baik tau ... adik dengar cakap kakak .. jangan lawan kakak .. jangan gaduh gaduh ...dan aku berangkat pergi .. kakak Nabilah yang sedikit tersentuh ... matanya bertakung air jernih memandang aku ... dia kelu ... mungkin sedih memandang aku dari jauh ...

aku aku masih lagi tenang .. mungkin kerana masuk ini kali kelima aku memasuki bilik operation yang sungguh sejuk itu.. kaku dan bagi aku penuh dengan peralatan yang aku sendiri pun tak tahu fungsinya.. aku melambaikan tangan ... Insya Allah .. tak de apa apa.. macam biasa lepas dua tiga hari aku pasti akan sihat .. kata semangat aku ... aku simpan jauh jauh kesedihan aku ...

Sesampai di hosital setelah check in .. aku dan hubby menunggu dengan tenang langkah seterusnya yang akan di buat ... jam sudah menunjukkan pukul 11:00.. aku masih lagi tenang.. Doctor masih lagi tidak seorng pun menjengah .. setahu aku pada kebiasaannya Doctor bius sudah datang untuk memeriksa.. mungkin keran rekord aku sudah berada dalam gengaman dia... dan segala perjanjian dan concent dah pun aku buat dua tiga hari lepas..

11:30 .. nurse datang dan membawa baju ajaib itu .. "Nanti ukul 12 puan bukak semua baju dan tukar baju ni ye.. Doctor cepatkan procedure .. jantung sudah mula bergetar ... percepatkan ??? hmm ok laa.. aku menurut saja suruhan nurse...

Dalam bebrapa minute kemudian nurse datang semula .. " Puan tolong tukar baju sekarang .. Dr dah tunggu kat operation theater." Eh tadi kata pukul 12.. tanya aku confused .. Dr nak buat cepat... jawab nurse tu ringkas

Aku minta tolong hubby menelefon mak dan ayah ... sementara aku bergegas menyalin pakaaian keramat itu ... aku menaiki katil yang dah tersedia untuk aku ... nurse tuh terus menolak aku ke Dewan Pembedahan ... di dewan itu .. ada nurse bertanyakan details aku ... sementara hubby hanya mampu memandang aku ...

Aku salam tangan suami aku .. minta maaf .. minta amoun sekiranya ada aa apa kesalahan yang dah aku lakukan selama ini ... dia kucup aku di dahi ...

Aku di tolak masuk ... suami ku hanya memandang dari jauh .. bila pintu Dewan tuh di tutu .. air mata aku mengalir .. entah mungkin ini kali terakhir aku dapat menatap wajah itu ... .. nurse yang menolak aku menenngkan ... pasti tidak ada aa apa.. bisik hati aku meguatkan semangat aku .. sudah kali kelima .. cuma kali ini mungkin lain ... aku tidak pasti apa kah jenis pembedahan itu nanti ... sama ada terlalu major atau hanya minor.. Doctor juga tidak daat pastikan .. sama ada endomrtriosis yang ada pada dinding rahim aku tuh sudah besar sehingga mengakibatkan aku akan di bedah secara terbuka atau masih boleh dilakukan melalui laparoscopy. Concent dah pun aku tandatangan.. sekiranya Doctor mendapati aku perlu di bedah secara terbuka dan aku perlu membuang rahim aku .. aku sudah berikan persetujuan .. demi kesihatan aku ... walaupun aku sangat takut erkara itu berlaku ...

Jam baru menunjukkan ukul 12: 10 .. Doctor Roy - Doctor bius sudah menghampiri aku .. .. "OK .. this is our second time ... meeting you .. betul ???" tanya dia sungguh ceria...
"yup .. the first one is on my Incomplete Abortion .. I gugur 2 tahun lepas..." jawab aku. Seronok bersembang dengan Dr Roy. Dia memang sunguh ceria.. even dalam operation theater pun dia tahu cara terbaik untuk menenagkan pesakitnya ..
"yeahhh .. so tak der apa apa kan .. semua ok kan .. no serius vomiting after the operation that time .. no alergy .. nothing rite ????  yup.. nothing... everything just fine .. under you Doctor...," jawab aku

Dr Roy memang baik .. cool ..sehingga aku tidak perlu berasa takut ... sambil dia melakukan kerjanya .. dia terus bersembang agar aku tidak takut dan rilex .. therahy yang paling sesuai uintuk aku ketika itu ... dia dah pun melakukan segala persedian ... tunggu masa Doctor Raja Juhaidah untuk memulakannya ... dari luar bilik .. aku dengar ada dua kes emergency dan aku terpaksa tunggu .. pukul 1: 30 baru lah tiba masa aku ..

Aku ditolak ke Operation Theater no 3 kalau tak salah aku ... sekali lagi aku di pindahkan ke katil yang khas untuk operation .. aku sudah betul betul takut ... selawat banyak banyak detik hati aku lagi ... kuatkan semangat .. Allah maha mengetahui ..

Dr Roy tadi sudah pun meminta aku bertenang
Sejukkan .. kat sini" katanya bila aku sudah mengigil ..
Bukan sejuk Doktor .. nih menggigil takut nih .. sempat aku melawak ..
Hahahah .. dia gelak .. ooo.. kalau cam tuh bukan sejuk laa... nih nama dia seram sejuk ... aku sempat ketawa .. tapi ketawa aku sudah tiada nadanya ...

Dr Roy sudah sedia  mahu memberikan injection agar aku pengsan dan mereka boleh memulakan operation ... seornag lagi nurse mengarahkan aku menyedut topeng oksigen ... sedut perlahan pelahan kemudian lepas ye Puan...

AsyhaduanlailahhaillahAllah ... aku mengucap penuh ...
Bismilah hi tawakal tu Allah .. aku berserah pada mu Ya Allah .. permudahkanlah segala galanya untuk aku ... dan berilah yang terbaik untuk diri ku Ya Allah ... dari Mu aku datang dari mu jugalah aku kembali ...

"Azlina saya dah inject ubat bius... nanti you akan tidor.. dan jangan risau ..everything gonna be just fine ... " katanya menenagkan aku sambil Dr Roy meng inject kan ubat bius.. "maaf sakit sikit ye Azlina ..."

Aku sedut dalam dalam oksigen itu dan hembuskan keluar .. mata aku sudah mahu lelap .. dengar sayup sayup nurse itu mengarahkan aku agar pejamkan mata .. mungkin agar mereka tahu yang aku sudah betul betul lena akibat ubat bius atau aku cuma sekadar memjamkan mata .. "Buka mata ya Puan..."

Sayup sayup aku dengar seorang lagi staff nurse membuat kiraan 1 hinga 10 .. namun aku masih belum lelap ... nurse kembali menyuruh aku menarik oksigen itu dalam dalam dan lepaskan perlagan lahan ..


Aku masih cuba membukakan mata aku .. lampu di atas syilling itu aku nampak sudah berpusing pusing .. aku nampak kabur kabur ... aku buka mata aku besar besar seperti arahan Doktor dan nurse .... aku mengucap lagi AsyhaduanlaIlalailahAllah ....

Tuesday, June 7, 2011

Apa itu Endometriosis?

Endometriosis adalah masalah perubatan atau penyakit yang berkaitan dengan tisu yang melapisi bahagian dalam rahim (juga disebut endometrium) telah tersebar dan tumbuh di kawasan organ lain di dalam tubuh wanita.

Kebiasaannya berlaku pada organ-organ pelvis. Endometriosis yang ditemui di saluran fallopian dan ovari boleh menyebabkan parut, pelekatan dan salur fallopian tersumbat serta boleh mempengaruhi kesuburan seseorang wanita.

Endometriosis dikatakan menyerang 7 peratus daripada wanita dalam lingkungan umur 18-35 tahun dan merupakan salah satu sebab utama mengapa wanita gagal hamil.

Apakah gejala-gejala endometriosis?
Sakit pada bahagian pelvis adalah di antara gejala utama dan ia kerap terjadi sebelum kitaran haid bermula lagi. Sakit juga kerap terasa semasa melakukan hubungan seks, semasa membuang air kecil atau air besar.

Walau bagaimanapun, kekerapan dan intensiti rasa sakit sebenarnya tidak berkait dengan keseriusan penyakit yang dialami. Sesetengah wanita mungkin mengalami sakit yang keterlaluan tetapi endometriosis mungkin masih dalam peringkat awal dan kepada mereka yang tiada gejala atau sakit yang ringan mungkin sudah pada tahap endometriosis yang sudah teruk.

Dalam kebanyakkan kes, endometriosis gagal didiagnoskan pada peringkat awal sehinggalah wanita tersebut berjumpa doktor disebabkan kegagalan untuk hamil. Ini kerana kebanyakkan dari pesakit tidak mempunyai sebarang tanda dan gejala.

Apakah kesan endometriosis terhadap kesuburan wanita?
Untuk mengetahui kaitannya dengan kesuburan, amat penting untuk wanita memahami dengan jelas apa itu endometriosis dan bagaimana ia boleh mempengaruhi kesuburan mereka.

Dalam keadaan normal, lapisan endometrium cuma ada pada dinding rahim sahaja. Manakala bagi kes endometriosis, lapisan tisu itu juga dijumpai pada kawasan badan yang lain terutamanya di dalam pelvis seperti ovari, salur fallopian, di permukaan rahim, di ruangan pelvis sekitar usus, rektum dan pundi kencing. Ia boleh juga dijumpai di bahagian-bahagian yang lebih jauh pada tubuh termasuklah paru-paru dan hati, tetapi ini sangat jarang berlaku.

Walaupun tisu endometrium berada di luar kawasan yang tidak sepatutnya, ia masih responsif terhadap perubahan hormon yang berlaku semasa kitaran haid wanita. Seperti mana haid, tisu endometriosis akan gugur dan berdarah, dengan cara yang sama dengan dinding rahim gugur dan berdarah semasa kitaran haid. Pendarahan ini boleh menyebabkan rasa sakit, terutama sebelum dan semasa haid.

Tisu yang gugur dan berdarah di sekitar organ pelvis akan menyebabkan parut dan organ-organ lain yang berhampiran akan melekat di antara satu sama lain.

Sekiranya tiada rawatan dan tidak dikesan lebih awal, ia akan akan menyebabkan struktur organ-organ pelvis beralih dari kedudukan normal. Sebagai contoh yang paling kerap berlaku, kedudukan ovari yang melekat pada uterus akan menyebabkan salur fallopian akan berjauhan dari ovari dan sekiranya berlaku ovulasi, telur tidak akan dapat dicapai oleh salur fallopian dan persenyawaan tidak akan berlaku. Dalam kes yang lebih serius, kerosakan mendalam pada salur fallopian menyebabkan ia tersumbat, rosak dan infertiliti akan berlaku. Ovari yang ditumbuhi endometriosis pula akan mengumpul darah semasa kitaran haid dan berlakulah ovarian cyst yang mengandungi darah iaitu seakan-akan seperti coklat cair di dalamnya.

Sekiranya keseluruhan ovari telah diselaputi oleh endometriosis, ovari tidak dapat lagi berfungsi dengan normal dan gagal melepaskan telur disebabkan follikel terperangkap oleh parut pada bahagian permukaan ovari.

Endometriosis juga boleh mengurangkan kesuburan dengan melepaskan bahan kimia beracun pada pelvis. Sekiranya telur berjaya dilepaskan juga dari ovari, bahan kimia ini boleh mengurangkan kemampuan telur untuk disenyawakan. Bahkan ia juga boleh memberikan signal kepada sel pemusnah badan untuk melemahkan telur, sperma dan juga embrio menyebabkan janin kurang sihat dan keguguran senang berlaku.

Siapa Berisiko? Apa Punca Endometriosis?
Sehingga kini saintis masih belum dapat mengenalpasti punca sebenar bagaimana ia terjadi. Tetapi terdapat teori yang baik dan boleh memberikan penjelasan mengapa ia mula terjadi. Adalah dipercayai bahawa darah haid yang berundur ke belakang telah membawa bersama tisu endometrium menyebabkan ia tumbuh pada pelvis dan berdarah seperti mana kitaran haid. Ada juga yang menyatakan ia tersebar melalui darah ke pelbagai bahagian tubuh yang lain. Ia juga mungkin melibatkan mekanisma yang lebih kompleks di mana terdapat interakasi tidak normal pada peringkat sel dan perubahan hormon.

Endometriosis kerap terjadi pada wanita yang berada dalam lingkungan umur lewat 20-an dan 30-an dan juga pada wanita yang tidak pernah mempunyai anak. Endometriosis memiliki komponen genetik iaitu sekiranya seseorang wanita yang mengalami endometriosis mempunyai saudara terdekat, ada kemungkinan saudaranya itu mungkin mengalami endometriosis juga.

Bagaimana diagnosa boleh dilakukan?

Doktor selalunya akan mengambil sejarah perubatan terperinci dan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan faraj dan juga pemeriksaan US. Jika doktor mengesyaki kemungkinan wanita itu mengalami endometriosis, beliau mungkin menyarankan pembedahan laparoskopi dijalankan untuk melihat keadaan bahagian dalam ruang pelvis. Jika endometriosis dijumpai, doktor akan menentukan sejauh mana endometriosis sudah dan berapa banyak kerosakan yang telah berlaku.

Bagaimana Endometriosis dirawat?

Rawatan untuk endometriosis bergantung pada sejauh mana penyakit, gejala dan keinginan pesakit untuk memiliki anak. Endometriosis boleh dirawat dengan ubatan, pembedahan atau kombinasi kedua-duanya.

Walau bagaimanapun pesakit harus sedar bahawa proses yang menyebabkan endometrisis masih lagi berlaku dan akan berterusan berlaku sepanjang hidup. Jadi risiko untuk mendapat penyakit ini semula adalah tinggi.

Rawatan ubat sahaja mungkin boleh menghilangkan rasa sakit tetapi tidak akan menghalang endometriosis dari merebak. Rawatan hormon pula boleh mempengaruhi kesuburan dan tidak sesuai untuk diberikan kepada mereka yang merancang untuk hamil.

Dalam banyak kes endometriosis, pembedahan menjadi pilihan utama dan pembedahan biasanya dilakukan melalui laparoskopi. Semasa laparoskopi, tisu endometriosis dimusnahkan atau dibuang dan tisu-tisu yang baru terjadi akan dibakar dengan mengunakan alat khas.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa kadar kehamilan selepas pembedahan untuk wanita yang mengalami endometriosis adalah setinggi 47 peratus. Kepada mereka yang mengidap endometriosis yang serius mungkin sekitar 38 peratus. Walaupun kadar kehamilan tidaklah begitu tinggi, tetapi ia jauh lebih baik daripada kadar kehamilan tanpa sebarang rawatan pembedahan.
 
Article oleh Dr Raja Juhaidah - Pakar Sakit Puan Columbia Asia Puchong

* Doktor Raja Juhaidah nih laa yang berusaha buatkan laparascopic & Hysteroscopic dan yang telah buangkan endometriosis aku tu. Terima kasih Doctor Raja Juhaidah. Semoga Allah memberkati segala apa yang doktor lakukan ...  

Follow-up check-up @ Columbia Asia

Semalam genap laa aku 7 hari .. rasa badan dah sihat dah laa.. bekas tiga tebuk pun dah beransur baik .. dah boleh jalan jauh dah sikit.. mungkin ada rasa rasa ngilu bila tersilap step atau tersilap posisi, tapi aku lagi banyak gerak lagi ceat sihat .. even dua tiga hari lepas un aku dah try jalan jauh sikit .. mungkin betul kata doctor.. lagi banyak gerak lagi kita rasa sihat ...

Follow-up check-up doktor semalam .. tak der apa .. cuma dia tunjukkan laa video macam mana dia tebuk dan buang endometriosisi aku tuh .. rupa rupanya ada dua ... so dua dua dia dah kasi bakar .. dan cam mana dia buang Follape (aku tak tahu cam mana nak eja) yang melekat kat pangkal rahim aku ... ngeri jugak laa tengok video tuh tapi semua tuh cam satu benda untuk kita belajar ..nanti bila aku dah dapat copy of the video aku akan post kat sini ..

Cuma dr kata penyakit nih tak de penyudahnya, doctor masih belum tahu punca sebenar dan cara untuk mencegah dan membendungnya.. cuma salah satu cara ialah bila mengandung semua benda benda endometriosis tu akan mengecut pasal tak period.. pasal mengikut theory punca dia adalah period flow yang melimpah dan menitik kat sesuatu tempat dan berkumpul ... dr advised to get pregnant ASAP ... hmmm... nanti ye doktor ... masih ngeri lagi nih ..

Apa apa pun aku bersyukur follow-up check-up semalm memang ok ... Syukur Alhamdulillah ..

Sunday, June 5, 2011

Ziarah

Sakit sakit nih benda paling gembira adalah bila adik beradik dan sedara mara datang melawat .. rasa terubat betul semua sakit sakit yang ada ... seronok dan macam macam lagi ... kali nih adik beradik ngan anak anak sedara datang melawat .. dia orang bawak sekali makanan yang yummy yummy so boleh laa buat kenduri adik beradik secara kecil kecilan .. just baca doa jer .. tanda ucap selamat dan syukur pada yang maha Esa .. ada kak Elma as a imported chef.. dan semua yang hadir .. tima kasih .. you all really make my day ..

Dalam tengah belek belek pasal ziarah banyak juga yang aku jumpa pasal menziarahi pesakit nih ... rrrmmmm ... nih just sebagai tambahan ilmu aja ..

Menziarahi orang sakit hukumnya adalah Sunat Muakkadah. Dan ianya merupakan amalan yang disukai Allah Subhanahu Wataala dan baginda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam. Menziarahi orang sakit adalah merupakan salah satu tanggungjawab yang mesti dilaksanakan oleh orang Islam terhadap saudaranya sesama Islam yang sedang sakit. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bersabda sebagaimana hadith baginda:-


Maksudnya:
Dari Abu Hurairah Radiallahu-Anhu dia berkata: Aku mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: Hak seorang muslim ke atas seorang muslim yang lain ada lima perkara: Iaitu menjawab salam, menziarahi orang yang sakit, mengiringi jenazah, menghadiri undangan dan mendoakan orang bersin (Mengucap Yarhamukallah). (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari)

Dari Nabi s.a.w. bersabda: “Apabila kamu menziarahi pesakit, maka panjangkanlah waktunya. Dan ia dapat membangkitkan harapan sembuh dalam diri pesakit.”



Antara kelebihan menziarahi orang sakit

Maksudnya:

Dari Ali Radiallahu-Anhu ia berkata: Aku mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: Tiada seorang muslim itu melawat seorang muslim yang sakit pada waktu pagi melainkan meminta ampun untuknya tujuh puluh ribu malaikat hingga waktu petang dan tiada dia melawatnya pada waktu petang, melainkan meminta ampun untuknya tujuh puluh ribu malaikat hingga waktu pagi, dan adalah baginya kebun tempat memetik buah-buahan di dalam syurga. (Riwawat Al-Imam At-Tarmizi)

“Sesiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah, nescaya penyeru (malaikat) akan berseru kepadanya: “Alangkah bagusnya engkau, alangkah bagusnya perjalananmu, telah tersedia untukmu sebuah rumah di dalam syurga!”.

(Hadits riwayat at-Tirmidzi)

“Sesiapa melawat orang sakit, maka dia tenggelam dalam rahmat Allah, sehingga apabila dia duduk , maka tetaplah dia dalam rahmat itu.”

Friday, June 3, 2011

Mana mana pun ada nurse ...

Alhamdulillah .. semuanya berjalan lancar ... masuk hari nih sudah hari ke empat aku berehat di rumah ... sakit pun semakin berkurangan .. cuma sekali sekala terasa macam dalam pantang pulak .. kena jalan slow slow .. tak boleh makan tu tak boleh makan nih .. makan kena duk atas laa.. kena pakai kain batik laa... cerita pasal Lapascopic tuh nanti laa aku citer .. masih dalam mood yang tak berapa sihat ....

Apa yang buat aku terharu semua banyak membantu, kalau di hospital encik Hubby laa yang sentisa melayan kerenah aku .. kejap kejap nak naikkan katil .. bila dah rasa penat mintak tolong turunkan .. lepas tuh tolong tukar channl TV.. nak air milo laa.. nak air masak laa.. nak roti laa .. maca macam.. malam pulak aku asyik nak ke toilet .. dalam sejam sekali aku kena kejutkan en Hubby pasal awal awal keluar Operation .. Dr tak bagi aku ke toilet sorang sorang .. jadinya En. Hubby laa jadi mangsa ... kesian ..

Sementara kakak aku yang kebetulan ada kat rumah aku .. jadi mangsa untuk memasak makanan untuk di bawa ke hospital dan untuk santapan keluarga aku termasuk mak dan ayah ... syukur betul aku .. kebetulan pulak kakak aku memang nak bercuti di KL ...

Kalau kat rumah nih nampak gayanya anak dara aku nih laa pulak ..kalah nurse kat hoapital .. pantang aku menguit sikit semua berebut rebut tanya aku nak apa ... dia orang berdua laa duk memimpin aku ke mana mana.. kalau lepas mandi .. dia orang duk sibuk nak pakaikan baju aku ... sorang duk lapkan badan, rambut dan kaki aku... lepas tu tolong sikatkan rambut ... pergh .. rasa sungguh bahagia punya anak anak solehah macam nih ...

Sementara emak dan ayah ada .. emak laa yang duk sibuk memasak .. kakak pulak sudah boleh diharap betul bila aku dah siap mandi .. dia laa bertugas mengutip baju baju kotor untuk di basuh ... adik pulak .. sibuk menyapu sampah dalam rumah bila semua sudah selesai breakfast, lunch atau dinner
Bila time emak aku memasak .. kakak dah mampu tolong opah dia kopek bwang, potong sayur, dan goreng ikan dan telur ... Adik pulak bahagian memasak dia memang failed dia tak berapa suka kerja remeh temeh nih .. jadi dia bertugas menghidang dan kemas bila dah abis makan... dia jugak laa yang akan basuh pinggan .. kakak dgn opah tolong simpan pinggan yg dia dah di basuh ... cam tuh hari hari pun .. tersa diri ini amat amat di hargai ..
bila semua dah siap baru laa dia orang main komputer atau tengok TV... kadang kadang duk baring sebelah aku .. yelah .. rindu jugak laa nak min main ngan aku macam msa aku sihat ...
Sesungguhnya aku bersyukur sangat tuhan anugerahkan dua orang anak perempuan nih .. semoga Kakak Nabilah dan Adik Nayli sentiasa mendapat keredhaan Allah di dunia dan akhirat.. ameen ..

Tuesday, May 31, 2011

Endometriosis Laparoscopy and Hysteroscoy procedure at Columbia Asia Puchong Hospital

Today is the day ... untuk Endometrosis Laparoscopy and Hysteroscopy procedure .. doa doakan agar segala-galanya berjalan lancar ...dan semoga Allah beri kesabaran dan ketabahan atas segala ujian yang diberikan... kat sini jugak aku nak mintak maaf pada semua saudara mara .. adik beradik .. ipar ipar dan kawan kawan semua sekiranya ada apa apa salah silap .. terkasar bahasa ...

Sunday, May 29, 2011

Cause of Endometriosis

Endometriosis - what is the cause!

The cause of Endometriosis remains elusive even after years of research. The fact that there are probably over 70 million women in the world who have Endometriosis today, does highlight that this is a modern epidemic. But no-one really knows what is causing this epidemic. There has been much speculation, and many possible ideas have been put forward, but no-one seems to be putting this disease into context.

There is little research being done to assess and map this disease globally; to understand the relationship between social and economic factors; to appraise and chart the environmental influences; to assess the back-grounds of women with Endometriosis to include medical history, cultural influences, up- bringing and so on.

Granted, this would be a huge task, but if samples were done in different parts of the world, then a picture would start to emerge as to why, where, when, and to whom, this was happening. Unfortunately we are back to the problems of finance, and who holds the purse strings regarding funding for research.

Then there is the issue of vested interest. Dishing out drugs to help with the symptoms of Endometriosis is big business. The figures involved globally must be astronomic, and in turn, the profits for pharmaceutical companies is enormous. ‘STALE MATE’ comes to mind.

In the meantime, speculation continues as to the cause of Endometriosis. Some of the theories that have been put forward over the years include:

•Retrograde menstruation - this theory was postulated in the early 1920s by Dr Sampson. He speculated that during menstruation, a certain amount of menstrual fluid flowed backward from the uterus to ‘shower the pelvic organs and pelvis lining’ with endometrium cells. However, studies have shown that many women experience retrograde menstruation but do not go on to develop Endometriosis. In fact, it is thought that 90 percent of women have retrograde menstruation. This theory also fails to explain why Endometriosis can be found in remote areas such as the lungs, breasts, lymph nodes and even the eyes.

•The transplantation theory - That Endometriosis spreads via the circulatory and lymphatic system.

•Latrogenic transplantation - Endometriosis is accidentally transported during surgery. This is highly unlikely today, due to advanced surgical management and it does not account for the presence of the disease in the first place.

•Coelomic Metaplasia - This theory holds that certain cells, when stimulated, can transform themselves into a different kind of cells’, as in women taking estrogen replacement therapy.

•The hereditary theory - Women with family members who have Endometriosis are more likely, or are susceptible to developing the disease. Similar to this theory, is the idea that women can be born with migrant endometrial cells in the pelvic cavity, which in later life can develop into Endometriosis.

•Environmental factors - A great deal of research is clearly highlighting that women who are exposed to environmental toxins are at much greater risk of developing Endometriosis along with other serious health disorders. These toxins include PCBs, DDT and Dioxin, all of which are widely spread throughout the world today. The other major environmental toxins are collectively known as Xenoestrogens. These are compounds and chemicals found in the environment and food chain that react negatively with the natural balance of the body, both male and female, causing a damaging imbalance in the system. (For more details see Healing of Endometriosis)

•Liver disorders - The liver regulates and removes estrogen from the body. If the function of the liver is compromised then serious health problems can emerge, including Endometriosis.

•Auto-immune disorder - Of all the theories being postulated for the cause of Endometriosis, the idea that this disease is an autoimmune disease seems the very likely, credible and feasible. Autoimmune diseases are now widely believed to occur based on genetic predisposition that may be triggered by environmental and other external factors.

Many women with Endometriosis are susceptible to other Autoimmune diseases such as Rheumatoid Arthritis, Multiple Sclerosis and Meniere’s disease. In women who do not have Endometriosis, the stray particles of endometrium are not allowed to survive, they are destroyed by the immune system. In women with Endometriosis a dysfunctional immune system may permit the continuous growth of stray endometrial cells, which then develops into Endometriosis. Interestingly, dioxins have a damaging effect on the human immune system.

Dysfunctions of the immune system are very complex. As well as Auto-immune diseases, there are also Immune System Deficiency diseases, which are divided into 2 categories. - Primary Immune Deficiency diseases and Secondary Immune Deficiency diseases. Endometriosis could just as easily be a Secondary Immune Deficiency disease.

For a more detailed look at Immune System diseases please check -

Autoimmune Disease - is Endometriosis one of them

RISK FACTORS

There seem to be certain risk factors that also weigh-in which will make certain women more vulnerable to developing Endometriosis. Some of these include:

•Estrogen excess/dominance

•High stress levels

•High fat diet - this will increase estrogen levels due to modern farming techniques and drugs used in animal husbandry

•Excess dietary caffeine

•Excess alcohol

•Hormone imbalance

•Essential fatty acid deficiency

•Low fiber diet - which causes estrogen levels to be higher

Many theories continue to be put forward to the cause of Endometriosis. I suspect that there is no one singular cause for the plague known as Endometriosis. It has been a recognized disease going back in history, but nothing on the scale we are seeing today.

It would appear that this disease is acting as a barometer, highlighting the vulnerability of the human body living in a modern, stressful, highly polluted world. It is so unfortunate that it is women who take the brunt of this damage and yet we have so little power and such a small voice, to be able to fight back and address this huge issue.

One of the latest theories to the cause of endometriosis is that it could be caused by an enzyme in the body.

Hotel Breakfast at Asu's Place

Dari semalam lagi aku dah start memasak.. esok nak buat kenduri sikit .. bukan nak ajak sapa un .. kebetulan mak, ayah , akak sefamily, abang dik sefamily, dan abang sulong aku sefamily nak datang hantar Yong masuk matrix UIA esok. So aku ingat nak buat makan besar besar sikit laa... lama betul tak jamu orang makan ...
lepas kemas rumah pagi tadi aku dah listkan menu untuk breakfast esok .. Tema - Hotel Breakfast at Asu's Place .. huhu cam best .. aku pulak kebetulan dah lama tak buat makan makan jadinya very excited nak memasak ... antara menu yang dirancang .. Nasi Lemak dengan semua pekakas-pekaksnya, bubur nasi dengan telur asin serta bahan bahan hiasan dia cam ikan bilis daun sup daun bawang bawang goreng, dan sambal kicap. Mushroom soup makan dengan garlic bread, puding roti dengan kuah vanila, caramel, sausage dan nuggets untuk kanak kanak, bake beans, cornflakes, coco cunch dengan fresh milk, kuah durian makan dengan roti .. last sekali cheese cake untuk anak anak sedara yang memang gila dengan cheese kek nih ... kali nih cheese kek Jepun nih aku buh biskut bawah dia.. saja elbagaikan .. seda jugk tak de laa muak sangat makan cheese...
So breakfast ala ala hotel aku nih berjalan dengan sungguh baik.. rrmmm .. cuma nasi lemak kali nih kurang air sikit .. kenapa entah .. so plan nak buat lagi laa breakfast ala hotel nih lai .. cam best plak.. selalu asyik buat dinner BBQ jer ...

Friday, May 27, 2011

Apa itu Endometriosis

Apa itu endometriosis ??? Korang baca laa sendiri ... dan cuba laa tengok web site yang aku dah link kan nih ...


Endometriosis - the enigmatic disease of the modern age!


Endometriosis is one of the most far-reaching, devastating and misunderstood diseases in the world today. It is estimated that there are over 70 million women and girls who have Endometriosis world-wide. It is more common than breast cancer or Aids, and many other diseases, that are well known. Despite the huge numbers of women who suffer from this disease, few people have actually heard of it, but this is gradually changing, though very slowly.This disease is becoming more and more common. It seems to be gaining ground. This could be for a variety of reasons.


  • The methods of detecting and diagnosing the disease are improving all the time, so statistics reflect this as growing numbers of cases are detected.
  • The seriousness of the disease is gradually gaining momentum and more people are finally beginning to hear about it. This may be through television programs, magazine articles, the internet, or talking to friends. So there is an ever increasing public awareness. This public awareness helps to alert women who have concerns about their health, especially regarding pelvic and menstrual pain, so more women are able to determine whether they have Endometriosis.
  • More women are taking their pelvic pain and period pain seriously, rather than thinking of it as normal, so they are pursuing answers from the medical profession.
  • Finally, the numbers of women who have the disease appears to be increasing in actuality, especially in the last 30 years or so. It is also more common in industrial countries, where pollution is higher.


SO WHAT IS ENDOMETRIOSIS AND WHAT DOES IT DO?
Fundamentally, Endometriosis is a serious biological malfunction which focuses on the reproductive organs and the pelvic region of a woman’s body. This disease will start quietly, insidiously and unnoticed. Then gradually, symptoms of painful periods, pain at other times of the month, and a general feeling of being run-down, will start to develop.
In women with Endometriosis, the natural bodily processes of the reproductive system goes seriously wrong. The disease is linked and affected by the menstrual cycle and the hormones that make menstruation happen.
Physically, what happens is that tiny, and sometimes microscopic particles that are similar to the lining of the womb, find their way into the pelvic cavity. These particles behave in the same manner as the lining of the womb. The lining of the womb is called the endometrium, which is where this disease gets its name.
The natural process of the endometrium is to react with hormones produced in the body and each month the endometrium builds up with blood cells and other chemicals to prepare for pregnancy. When pregnancy does not occur then the endometrium sheds this blood and women have a period.
A similar reaction takes place in the stray cells that have found their way into the pelvic cavity. Each month they react to hormones, and break down and bleed, but the blood and tissue shed from these endometrial growths has no way of leaving the body. This results in internal bleeding, breakdown of the blood and tissue from these sites and leads to inflammation.
This process continues for months, or even years before symptoms of serious pain begins to develop. Many women start to suspect something is wrong because the amount of pain they feel with their periods starts to get worse and worse as the months go by. It is then that women start to investigate and question the state of their health.
For other women the disease may not throw up any noticeable symptoms, but they may be having problems with their fertility and are not successful in conceiving. It is then that they seek medical advice which could lead to having a laparoscopy . It is during this procedure that the disease may be found.
As time goes by, this disease will progress and start to do more damage in the pelvic cavity. Eventually it can lead to scar tissue formation, adhesions, bowel problems, as well as a gradual decline in general health.

*Sambungn dia .. click sini

Thursday, May 26, 2011

Endometriosis

Pre- opperation apointment dengan doctor tadi betul betul berguna untuk aku, banyak jugak benda yang aku tanya untuk kebaikan aku ... tadi Doctor kata kemungkinan besar benda yang melekat kt rahim aku tuh adalah endometrosis.. dan dia jugak seolah olah sudah confident ... jadinya kami .. aku dan husband pun di beri penjelasan dengan lebih mendalam berkenaan penyakit itu .. ad macam mcam video pembedahan endometrosis dan laparoscopi procedure dr tunjukkan ... dan aku ... aku rasa aku sudah cukup bersedia untuk melakukan prosedur tuh and surprisingly ada banyak website pasal endometriosis which aku ras it's really helps ...

Banyak dia citer dari mula sampai laa selepas operations ... so for all ladies out there .. take your time ... please baca nih just for your knowledge ...

Endometrosis

Tuesday, May 24, 2011

Ujian Allah ...

"Ok .. I rasa ada sedikit abnormalities on your right .. and I suggest kita buat laparoscopic and kalau ada apa apa .. kita akan remove .... so you datang balik this Thursday pukul 2:00pm kita terus proceed with that procedure ....
Aku macam kena sampuk .. erk .. tergamam... rasa tercekik ... dada aku rasa semput .. terhenti seketika ...
Kemudian baru laa doctor tu terangkan apa yang sebenarnya ... dia scan dan tunjukkan apa yang tak normal .. memang clear .. tiub fallopian aku yag sebelah kanan tuh nampak pelik .. seolah olah terangkat dan melekat ke belakang ...
Dia kata ada something yang tak berapa normal kat bahagian rahim aku sebelah kanan .. ia seolah olah melekat kat diding rahim di bahagian belakang ... jadinya dia akan masukkan laparoscopic dan akan cuba menyisat apa sebenarnya that abnomarlities yang dia cakap tadi ... at same time dia akan sekali gus buang apa apa yang dia rasa perlu di bersihkan ... at same time jugak dr akan masukkan dye just incase there is any blockage .. dia kata lagi dia akan flush everything yang terleket kat dinding rahim .. macam buat D & C laa kiranya ... aku masih diam ... Dr tu plak dah set new appointment untuk aku .. ok Khamis 26 May 2011 pukul 9 we will start the procedure .. it's will take about 20 minutes for thr laparoscopic and about an hour to remove the abnomarlities which we could found kat situ ...
Aku masih lagi terdiam .. untuk procedure tuh aku setuju sangat tak ada bangkangan langsung .. cuma hari yang di tetapkan tu macam tak berapa logic.. terlalu awal .. terbayang kerja kerja yang perlu aku bereskan di office .. paper paper besar yang perlu aku presentkan kat PETRONAS awal bulan June..JV Audit laa... PETRONAS Audit laa ..  ..Closing Bid untuk paper paper yang lain .. dan semua paper paper aku tu pulak memang aku aja yang tahu .. orang lain perlukan masa untuk ambil alih ... arghhh !!!
"Dr ..definitely I have to discuss this with my husband dulu ... and I have to see my calander ... so much thing to be settled before I boleh bercuti lama ...  kata aku sedikit confused dengan keputusan doctor tuh
"ok you discuss hari nih than you bagi I the result tomorrow .. sambut DR Raja Juhaidah tu pulak ...
Goshhh ... she's seriously want it to be really urgent ...
Kemudian baru aku teringat yang aku dah janji dgn anak sedara aku untuk hantar dia kat Matrix UIA di PJ .. Dr sorry Sunday 29 I dah ada appointment .. boleh kita postpone ..
"Ok no problem I think Tuesday should be ok ... I got another operation in the morning .. and ... 2:00 pm shud be good ... aku angguk .. ok Tuesday 31 May 2011at 2pm. pas tuh dia explain yang lain lain .. What about complication ?? aku tanya .. tak der apa .. cuma on bowl .. thats why you have to only eat bubur and juices.. makanan keras di larang for 2 to 3 days before the procedure...
Ok cam nih you come back here on Thursday 26 May .. bring your husband along .. and I will explain to him everything .. pas tuh you boleh ambil ubat yang you kena makan 3 days before operation ... (which means 3 days before 21 May 2011)
Aku cuma mampu bersetuju .. takut .. entah tak de pulak perasaan takut tuh menghantui aku .. cuma sedikit mengeluh ... ujian Allah lagi ... pasti ada kebaikan .. pujuk hati aku ...Syukur Allah benar benar sayang akan aku ... segala ujian untuk jadikan aku terbaik .. lebih baik dari mereka mereka yang lain .. pujuk hati aku lagi Insya Allah ...