Monday, March 31, 2008

Begitulah ketentuan Ilahi...

Buat pengetahuan semua, aku baru sahaja menerima ujian yang sama buat kali kedua. Pada 25 March 2008... doktor telah mengesahkan bahawa kandungan aku sudah tidak bernyawa lagi. Aku dikehendaki melakukan D & C procedure secepat mungkin.

Hari ini genap 6 hari kejadian itu berlaku. Aku masih lagi lemah, mungkin akibat kehilangan darah yang agak banyak semasa procedure D & C. Apa yang lebih lemah adalah hati dan perasaan aku.

Belum masa untuk aku bercerita dengan lebih lanjut. Nanti bila aku sudah kuat kembali akan aku lakarkan kisahnya dalam blog ini. Aku cuma berharap agar tuhan akan kuatkan semangat dan agar aku tabah menghadapi segala ujian Allah ini.

Wednesday, March 26, 2008

11 minggu ...

Your pregnancy: 11 weeks


How your baby's growing:

Your baby, just over 1 1/2 inches long and about the size of a fig, is now almost fully formed. Her hands will soon open and close into fists, tiny tooth buds are beginning to appear under her gums, and some of her bones are beginning to harden.

She's already busy kicking and stretching, and her tiny movements are so effortless they look like water ballet. These movements will become more frequent as her body grows and becomes more developed and functional. You won't feel your baby's acrobatics for another month or two — nor will you notice the hiccupping that may be happening now that her diaphragm is forming.

See what your baby looks like this week.

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

If you're like most women, you're feeling a bit more energetic now and your nausea may be starting to wane. Unfortunately, you may also be suffering from constipation (caused by hormonal changes, which can slow digestion) and heartburn (hormones again, relaxing the valve between your stomach and esophagus). Just remember, all this discomfort is for a good cause.

Don't worry if nausea has made it impossible for you to eat a wide variety of healthy foods or if you haven't put on much weight yet (most women gain just 2 to 5 pounds during the first trimester). Your appetite will likely return soon, and you'll start to gain about a pound a week.

Learn which of your symptoms are normal and which are a sign that something might be wrong. You're probably also wondering things like, Can I keep going to dance class? Could the air bags in my car hurt my baby? Which cold medications are safe to take now? Find out what's safe and what's not during pregnancy.

Avoid the wait "After my first couple of trips to the doctor, where I sat for long periods in the waiting room, I learned to schedule my prenatal checkups for first thing in the morning or the first appointment after lunch — when there's no backlog of patients to get through and thus little or no wait." — V.W.B.

10 weeks ...

Your pregnancy: 10 weeks


How your baby's growing:

Though he's barely the size of a kumquat — a little over an inch or so long, crown to bottom — and weighs less than a quarter of an ounce, your baby has now completed the most critical portion of his development. This is the beginning of the so-called fetal period, a time when the tissues and organs in his body rapidly grow and mature.

He's swallowing fluid and kicking up a storm. Vital organs — including his kidneys, intestines, brain, and liver (now making red blood cells in place of the disappearing yolk sac) — are in place and starting to function, though they'll continue to develop throughout your pregnancy.

If you could take a peek inside your womb, you'd spot minute details, like tiny nails forming on fingers and toes (no more webbing) and peach-fuzz hair beginning to grow on tender skin.

In other developments: Your baby's limbs can bend now. His hands are flexed at the wrist and meet over his heart, and his feet may be long enough to meet in front of his body. The outline of his spine is clearly visible through translucent skin, and spinal nerves are beginning to stretch out from his spinal cord. Your baby's forehead temporarily bulges with his developing brain and sits very high on his head, which measures half the length of his body. From crown to rump, he's about 1 1/4 inches long. In the coming weeks, your baby will again double in size — to nearly 3 inches.

See what your baby looks like this week.

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

At your next prenatal visit, you may be able to hear your baby's rapid heartbeat with the help of a Doppler stethoscope, a handheld ultrasound device that your practitioner places on your belly. Many women say that the beating of their baby's tiny heart sounded like the thunder of galloping horses and hearing it for the first time was very moving.

Before you got pregnant, your uterus was the size of a small pear. By this week, it's as big as a grapefruit. Though you're probably not ready for maternity wear, you may find that your regular clothes are becoming uncomfortably tight and your blossoming breasts are straining the seams of your bra. The thickening in your midsection is most likely due to slight weight gain and bloating at this point. In these transitional weeks between regular and maternity clothes, pants and skirts with forgiving elastic waistbands (or low-rise waistlines that sit below your belly) will provide some much-needed comfort.

Depending on your level of fitness, you can most likely participate in a wide range of activities during pregnancy. Swimming and walking are excellent choices for the whole nine months. Exercise promotes muscle tone, strength, and endurance — three qualities that can help you carry the weight you gain during pregnancy, prepare you for the physical stress of labor, and make it easier to get back into shape after your baby is born. (Unfortunately, there's no evidence that regular exercise shortens labor.)

Dealing with evening sickness "My version of morning sickness developed every evening around dinnertime. I couldn't eat anything, but I was starving (and cranky) nonetheless. Things improved after I adjusted my schedule, eating my big meal in the morning and something light — usually crackers and cheese or cereal — for dinner." — Susan

This Week's Activity:

Buy some new bras and undies. If your breasts are sore, get a good supportive cotton bra. Maternity bras can offer extra support, so try a couple on to see whether you like them. Your breasts might increase one or two more sizes, especially if this is your first pregnancy, and a knowledgeable sales associate can help you with sizing. Maternity briefs, bikinis, and even thongs — if that's your thing — can also make a bigger difference in your comfort than you may realize.

Tuesday, March 25, 2008

Siapa Lagi Biadap ..


Sebelum ini DAP dicela menghina kesultanan Melayu . Hampir semua rakyat Malaysia mengutuk tindakan DAP.. termasuk diri aku sendiri.. aku juga menyatakan bahawa tindakan presiden DAP bertindak biadap ... Rakyat mula mengkeji tindakan president DAP itu... Lebih-lebih lagi UMNO dan sekutu-sekutunya.. maka terpampang laa berita kebiadaban DAP terhadap Sultan.. DAP menghina Istana... semua Melayu bangun untuk mengutuk tindakan DAP...

Tapi keesokan harinya LKS dengan rasa rendah hati dan mungkin tersilap langkah telah menyusun sepuluh jari mengadap Sultan untuk memohon ampun di atas kesilapam beliau membuat tindakan yang sebegitu bodoh itu ..

Aku mula rasa lega dengan tindakan LKS untuk memohon ampun atas perbuatan beliau.. dan aku percaya ramai yang sudi memaafkan beliau.. walaupun berat ....

Dan dalam masa yang sama Shahidan pulak buat hal.. Syahidan begitu panas bila dia tidak dilantik sebagai MB besar.. beliau telah cuba mendapat sokongan dari pihak-pihak tertentu yang merasakan diri mereka lebih kebal dari Sultan... ada surat watikah dari Pak Lah yang melantik Shahidan Kasim sebagai MB.. aik.. boleh ker PM keluarkan watikah... hmm susah laa kalau tak faham undang-undang nih.. nih masalah Perlembagaan.. jangan main-main nih ...

Dan terbukti kuasa Sultan lebih kebal dari kuasa sesetengah pihak.. watikah yang dikeluarkan oleh Pak Lah seolah-olah terbang sendiri.. hilang .. ghaib... Shahidan akhirnya tunduk dan menerima segala-galanya setelah watikah sebenarnya dari Sultan di keluarkan... dan Pak Lah terpaksa akur dengan keputusan Sultan...

Hmmm kemudian satu lagi kes Idris Jusoh yang begitu biadap dan cuba untuk melawan Sultan..
Kalau beberepa hari dahulu LKS dari DAP dikecam hebat oleh orang-orang UMNO dan BN tapi kali ini apabila Idris Jusoh bertindak melawan Istana .. dia mendapat sokongan ramai pihak ... pulok... Idris Jusoh menyatakan bahawa beliau mendapat sokongan penuh dari PM, seluruh adun-adun Terengganu dan rakyat Terengganu sendiri (aku tak tahu ya ker tidak) ini memang sudah terbalik.. apa mereka sudah lupa dengan apa yang mereka lakukan terhadap DAP atau memang mereka memang sudah hilang ingatan.. atau mereka mengamalkan sifat "kalau aku buat memang tak apa...

Idris terus pertikaikan keputusan yang dibuat Tuanku walau pun Tuanku telah mengumumkan siapakah MB Terengganu semalam ...

Idris Jusoh dan kuncu-kuncunya masih lagi berpegang teguh dengan pendirian mereka dan masih bertindak menghina Istana dan engkar dengan keputusan Sultan..

Idris pila tetap teguh dengan keputusan dan tidak lagi mahu mengadap Sultan untuk memohon ampun sebagaimana yang dilakukan oleh Lim Kit Seang ...

Aku tak tahu siapa lagi biadab ... Mungkin Allah telah mula lakukan pembalasan secara terus.. tak perlu tunggu sampai kiamat.. segala dibalas secara terang-terangan secara terus... kalau dahulu mereka mengutuk, mengeji kebanyakan benda yang dilakukan oleh party pembangkang tapi sekarang mereka sendiri pulak yang melakukannya.. malah lebih teruk... mungkin mereka rasa semua manusia di Malaysia atau lebih-lebih lagi Melayu ini mudah lupa... sebagaimana kata Tun Mahadhir dulu.. sekarang tidak lagi ... manusia Melayu kini sudah bangkit dan pandai menilai dan berfikir...

Sudah laa...celik laa.. jangan laa sampai menjilat ludah sendiri.. atau jangan sampai ditertawakan oleh rakyat sendiri.. malulah dan cuba berfikir sebelum bertindak ..

Kerana Pencungkil Gigi...

Baru dapat e-mail nih ... amik iktibar dari cerita nih..

Ada satu ceramah...disampaikan oleh Ustaz Ahmad Ismail daripada Singapura...

Ada satu bahagian tu.. yang betul-betul menyentuh hati saya. Di riwayat kan begini..... Semasa Nabi Isa berjalan disatu kawasan perkuburan ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit-jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat...
Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepadanya. Sebagaimana yang kita tahu nabi Allah Isa mempunyai mukjizat boleh menghidupkan orang yang sudah mati. Maka nabi Allah Isa pun memohon doa kepada allah swa sambil menadahkan tangannya kelangit supaya menghidupkan lelaki tersebut. Doanya dimakbul olih Allah maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit-jerit meminta tolong.

Melihat akan keadaan lelaki tersebut maka ditanya oleh nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini lelaki itu menjawab..bahawa ia tidak meninggalkan sembahyang ditanya lagi oleh nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa.. lelaki itu menjawab...saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah allah.... maka ditanya oleh nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa ?

Maka bercerita lah lelaki itu... Saya berkerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya. Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya utk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya . Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikat nya elok- elok dan pergilah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu.. Dipertengahan jalan saya merasa lapar dan terus lah saya berhenti untuk makan....selepas itu saya pun meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dgn lidah tetapi tak berjaya.... kemudian dicubanya dengan menggunakan kuku nya...tetapi tak berjaya juga.

Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu utk dibuat mencungkil gigi. Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya. Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai kerumah si pembeli itu, saya pun menyerah kan kayu api itu dan terus pulang. Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini....

Astaghfirull ah al azim... elok lah kita ambil ikhtibar akan riwayat ini... Adakah kita pernah mengambil barang barang drpd office sama ada drpd sekecil kecilnya seperti paper clip, eraser dan sebagainya dan dibawa balik kerumah untuk di gunakan sendiri ataupun diberikan kepada anak anak kita ??? Dan juga barang barang orang lain yang kita pinjam tetapi tidak di kembali kan ? Sekecil kecil barang seperti tupperware, kaset dan sebagainya.. ..? Sesungguhnya takutlah kita akan azab Allah kerana mati itu adalah benar... Azab neraka itu ada lah benar... Dan syurga itu ada lah benar...

Aku pun rasa takut jugak... mana tahu ada apa-apa yang aku tak sengaja ambil ker atau sesaja amik .. atau terpinjam dan tak pulangkan ker .. heheh kalau ada tuh tolong bagi tahu dan kalau rasa-rasa nak halalkan tuh pun bagi tahu jugak laa kan..

TESCO - Ta, Ya, Sin, Kaf, dan Wau

Baru dapat e-mail nih dari my hubby.. aku pun tak tahu dia dapat dari mana.. tapi just to show that Kelantan bukan lah negeri miskin yang digembar-gemburkan...






Jenama TESCO dengan huruf jawinya: Ta, Ya, Sin, Kaf, dan Wau.


Saya ambil TESCO sbg satu perumpamaan utk menunjukkan bahawa rakyat kelantan tidaklah miskin dan mundur spt mana fitnah yg dilemparkan oleh pihak tertentu:


TESCO mula bertapak di Malaysia menerusi penubuhan TESCO Store Malaysia Berhad pd 9/11/2001 melalui pakatan strategik SIME DARBY BERHAD. Kini ia mempunyai lebih 20 cawangan di seluruh Malaysia. TESCO pernah mempunyai cawangan mini di Kuantan tetapi ditutup akibat masalah ekonomi setempat. Kini TESCO memilih Kota Bharu Kelantan sebagai tapak yg strategik.


Menilai antara Fakta dan Fitnah:


Fitnah 1:
-Rakyat Kelantan miskin, tidak ada duit.


Fakta:
-Hari pertama TESCO dibuka ia menerima 15,000 pengunjung. Kebanyakan barangan segar dan roti habis dijual.-Setiap hari minggu TESCO Kota Bharu memungut lebih RM1 juta sehari.


Fitnah 2:
-Kuasa beli rakyat kelantan kecil berbanding negeri lain.


Fakta:
-Catatan cemerlang hasil jualan menjadikan TESCO bercadang untuk menambah cawangan di Kelantan.-85% pelanggan TESCO Kota Bharu membuat pembayaran dalam bentuk tunai yg merupakan peratusan pungutan tunai tertinggi di Malaysia.


Fitnah 3:
-Kelantan mundur dan tiada pelaburan asing.


Fakta:
-Selama 18 tahun Kelantan berjaya bertahan menjadi negeri yg paling unik di Malaysia dengan keberanian rakyatnya menolak pemerintahan kejam lagi zalim.-Ekonomi Kelantan semakin makmur dan kemiskinan berjaya dikurangkan. -Kejujuran parti yang memerintah Kelantan membantu melicinkan pentadbiran sehingga taraf hidup penduduk dan pembayaran hutang negeri jauh lebih baik. -Iaitu Kelantan menduduki tempat kedua dalam "Kadar Hutang Negeri Terendah".-Pelabur antarabangsa kini memilih Kelantan sbg destinasi mereka.


Fitnah 4:
-TESCO akan membunuh peniaga kecil tempatan.


Fakta:
-TESCO menerusi rangkaian antarabangsa membantu usahawan2 industri kecil dan sederhana memasarkan produk mereka.-90% produk jualan TESCO adalah produk tempatan.-Ia membuka pasaran baru kpd penternak lembu, kambing dan ikan, penanaman sayur serta buah-buahan tempatan. Keperluan TESCO terhadap produk makanan segar tempatan adalah amat besar.-Pasaran TESCO fokus kpd pembelian penggunaan bulanan, manakala kedai runcit untuk kegunaan harian. Maka persaingan kuat tidak berlaku.


Fitnah 5:
-TESCO menggalakkan aktiviti Anti-Islam.


Fakta:
-TESCO Kota Bharu merupakan TESCO pertama di dunia yg ditutup pada waktu Sembahyang Jumaat.-Merupakan TESCO yg pertama di dunia tidak menjual minuman keras/arak ataupun produk segar yang tidak halal.-Menyediakan tempat Solat yg cukup selesa kpd para muslim.-Merupakan TESCO pertama di dunia menggunakan tulisan jawi sbg sebahagian jenamanya. Iaitu gabungan "Ta, ya, sin, kaf dan wau" menjadi maksud TESCO.


Fitnah 6:
-TESCO menggalakkan aktiviti lepak di kalangan remaja.


Fakta:
-TESCO mempunyai 20 cawangan di Malaysia dan pekerja seramai 6,600 org.-TESCO menerima pemohonan kerja di Kelantan dan setakat kini 300 org anak Kelantan berkhidmat secara tetap, manakala 574 org secara sambilan.-TESCO menerusi rangkaian Jabatan Sumber Manusianya menekankan latihan intensif bg meningkatkan kualiti kerja dan perkhidmatan pelanggan.


Kesimpulan:
Berita mengenai pembangunan ekonomi Kelantan banyak disekat, dikawal ketat serta diputar-belit oleh pihak tertentu. Maka ramai org di luar sana tidak peka terhadap pencapaian Kelantan yg cemerlang.


Jika dibandingkan Kelantan dgn KL, mestilah pusat bandar KL lagi maju dan pesat. Tapi apa gunanya maju sedangkan kos taraf hidup, cukai dan harga barang semuanya tinggi? Apakah rakyat akan puas hati jika duit hasil titik peluh mereka dirasuah sewenang-wenangnya? Rakyat yg tak berdosa terpaksa bayar lebih semata-mata utk membayar kerugian akibat amalan rasuah yg berleluasa.


Kelantan dikira cukup baik kerana ia mampu mencipta rekod cemerlang dlm masa jangka masa yg pendek iaitu 18 tahun. Jika PAS dpt memerintah Malaysia dgn jujur, InsyaAllah, negara kita akan menjadi lebih maju berbanding sekarang dan hak semua rakyat dituntut.


"Hak Kepada Yang Berhak"

Saturday, March 22, 2008

Baby Centre


Errrmm aku baru free subcribed Baby Centre .. a very good website .. aku rasa laa.. by subcribing this webs korang boleh tahu kor. Bukan itu sahaj korang akan di alertkan dengan pelbagai article mengenai tumbesaran baby dalam perut atau pun anak-anak korang yang dah besar.. ada tips untuk menjaga kanak-kanak.. ada tips pasal child development dan macam-macam lagi..

Sebelum nih kalau dikira mengikut my first date of period untuk period yang aku terakhir ialah 2/01/2008 dan EDDnya(Expected Delivery Date)adalah on 8/10/2008.. dan kalau ikut yang lama baby dalam perut aku nih telah berusia 11 minggu.. tapi baru nih pergi jumpa doktor .. doktor kata kalau mengikut ukuran imbasan komputer (ultrasound) baby baru 9 weeks minggu dan EDDnya ialah on 21 Oktober 2008. Tarikh EDD nih akan sentiasa bertukar jika mengikut tumbesaran baby dalam perut.. jadi tak perlu lah fikir sangat.. kalau baby besar jadi mungkin tarikhnya akan cepat sikit.. tapi selalunya tak banyak beza.. adalah dalam 1 atau 2 minggu jer... dan tarikh sebenar baby akan keluar jugak akan bergantung kepada kematangan baby dalam perut ..ok .. nih about my 9 weeks pregnancy ...

Your pregnancy: 9 weeks


How your baby's growing:

Your new resident is nearly an inch long — about the size of a grape — and weighs just a fraction of an ounce. She's starting to look more and more human. Her essential body parts are accounted for, though they'll go through plenty of fine-tuning in the coming months. Other changes abound: Your baby's heart finishes dividing into four chambers, and the valves start to form — as do her tiny teeth. The embryonic "tail" is completely gone. Your baby's organs, muscles, and nerves are kicking into gear. The external sex organs are there but won't be distinguishable as male or female for another few weeks. Her eyes are fully formed, but her eyelids are fused shut and won't open until 27 weeks. She has tiny earlobes, and her mouth, nose, and nostrils are more distinct. The placenta is developed enough now to take over most of the critical job of producing hormones. Now that your baby's basic physiology is in place, she's poised for rapid weight gain.

See what's going on in your uterus this week.

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

You still may not look pregnant even if your waist is thickening a bit. You probably feel pregnant, though. Not only are morning sickness and other physical symptoms out in full force for most women, but you may feel like an emotional pinball as well.

Mood swings are common now — it's perfectly normal to feel alternately elated and terrified about becoming a parent. Try to cut yourself some slack. Most women find that moodiness flares up at around six to ten weeks, eases up in the second trimester, and then reappears as pregnancy winds to a close.

When to break the news at work "I waited until after the first trimester to tell my boss. By then I wasn't as worried about something happening to the baby and had time to think about a maternity leave plan." — Kristin


Decision Guide: When to tell at work?



Some women spill the baby beans at work right away. Others wait as long as they can for fear that their pregnancy will affect how their boss or co-workers view them. Many women wait until they're in their second trimester, when their pregnancy is well established and the risk of miscarriage has declined significantly. What's the best time for you to announce? Here are some factors to consider:

Are you having any complications? If you are, and you have frequent visits to your caregiver or are very preoccupied, you might feel relieved if you told your colleagues early in your pregnancy.

How sick are you? If you're suffering from near-constant nausea or frequent vomiting, you may have to tell your supervisor about your pregnancy earlier than you'd prefer. Before you tell her, figure out what you want: Compassion? Time off? A flexible schedule until you get through the worst of it? Ask for what you need and then assure her that most women feel better by the end of the third month.

Is your job strenuous or potentially dangerous? For your baby's sake and your own, you'll probably want to come clean early on. Making your announcement right away will allow you to talk about changing your job responsibilities in a timely manner.

Will your supervisor and colleagues be supportive? This will depend on your workplace culture, the extent to which your workplace has been affected by other women's pregnancies, and your relationship with your supervisor. If you're confident that your employer will handle the news in a professional manner, announcing your pregnancy early means you can take advantage of any employer-provided services that can help make your pregnancy healthier and less stressful.

Unfortunately, some employers may be less than enlightened about pregnant employees. If you're concerned about your employer's reaction, proceed cautiously, and consider waiting to tell your boss until you're starting to show. You might also want to quietly take aside a colleague who's been pregnant at work and ask her how she was treated.

Finally, be aware of your legal rights. A federal law called the Pregnancy Discrimination Act (PDA) prevents covered employers from firing, demoting, or compensating women differently just because they're pregnant. In addition, many states have similar laws that prohibit discrimination against pregnant women.

What do most women do? Here's when thousands of BabyCenter members announced their pregnancies at work:
• 23 percent spilled the beans right away.
• 23 percent waited a few weeks until they absorbed the news themselves.
• 36 percent waited until after their first trimester.
• 14 percent waited until they started to show.

The good news: The vast majority had a positive experience — 83 percent said their boss was supportive when they revealed their baby news.

Got a question about your rights? Get confidential advice by calling the hotline at 9 to 5, National Association of Working Women: (800) 522-0925.


This Week's Activity


Start a daily ritual to connect with your baby. Diane Sanford, a clinical psychologist who focuses on pregnancy and postpartum adjustment, encourages women to set aside two five- to ten-minute periods a day to think about their baby. Just after waking up and before going to sleep works well for many expectant moms. During these times, sit quietly and gently rest your hands on your belly. Focus on your breathing and then start thinking about your baby (your hopes and dreams, your intentions as a parent, etc.). It's a great way to initiate the bonding process and to help you plan for the kind of parent you want to be.

Heheh.. best la pulak web site nih macam-macam ada.. thanks to this web...

Amalan Semasa mengandung


Maaf, aku tak dapat lari lagi dari bercerita mengenai politik... mungkin sekali-sekala aku boleh selitkan cerita mengenai untuk ibu mengandung seperti aku nih ..

Ingat lagi tak firman Allah mengenai proses kejadian manusia dalam post aku yang terdahulu mengenai Alam Rahim


Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati atau berasal dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani yang disimpan dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian kami jadikan dia makhluk yang berbentuk lain. Maka Maha suci Alla. Pencipta Yang Paling Baik"
(Al-Mukminun : 12-14)

Semasa mengandung nih laa sepatutnya seorang wanita memahami hakikat kehidupan manusia sebenar agar menjadi seorang hamba Allah yang benar-benar bersyukur dengan segala pemberian yang Allah berikan. Memahami keajaiban yang Allah ciptakan untuk kita sebagai hamba Allah agar kita dapat merasakan betapa kita ini begitu kerdil disisi Allah. Semasa bayi kita di alam rahim inilah mungkin kita boleh lakukan amalan-amalan baik untuk kita didik anak kecil kita ini menjadi lebih beriman kepada Allah...

Antara amalan-amalan yang baik atau yang disarankan semasa mengandung ada banyak .. mungkin ini adalah sebahagian di antaranya...

1) Banyak-banyakkan bertaubat kepada Allah atas segala kesalahan dan kesilapan kita yang kita lakukan dahulu, atau sekarang dan cuba hindarkan dari segala perbuatan yang boleh mendatangkan kemurkaan Allah.

2) Banyakkan berselawat dan berzikir kepada Allah dan junjungan kita Nabi Muhammad SWT.
Kalau kat office tuh stop laa dulu dengr lagu-lagu orang putih atau lagu-lagu yang tidak mendatangkan faedah. mungkin boleh tukar dengan lagu-lagu nasyid atau zikir-zikir munajat... atau yang lebih baik dengar surah-surah Al-Quran. Pasang aja CD player untuk zikir-zikir atau Ayat-ayat Al-Quran nih sepanjang masa walau dimanapun korang berada. Aku pasti korang akan tenang mendengarnya. Baby pun tak banyak cerita nanti, dia akan duduk diam dan relax aja dalam perut.

3) Banyakkan membaca Al Quran. Disiplinkan diri anda agar membaca Al Quran setiap kali habis sembahyang fardhu, tak perlu banyak, mungkin satu muka surat setiap selepas sembahyang fardhu dah mencukupi, tapi kalau dapat habiskan satu surah pendik lagi bagus. Memang laa kita rasa penat dan tak larat tapi cuba ingatkan tentang anak yang kita yang bakal lahir nanti tuh... tentu kita inginkan yang terbaik...kalau kita tidak berusaha dari awal bagaimana mungkin kita akan dapat yang terbaik... semoga dengan bacaan ayat Quran dari seorang ibu boleh menjadikan anak korang tuh taat dan bertaqwa. Ada beberapa surah yang diadvisedkan untuk kita baca sebagai amalan semasa mengandung nih.. nanti aa aku akan senaraikan.

4) Perbanyakkan beribadat kepada Allah .. sembahyang malam.. tahajud... taubat... hajat.. nih aku terus terang cakap.. aku sendiri pun memang liat untuk bangun tengah malam.. sepanjang kehamilan aku yang lepas, selama sembilan bulan mengandung mungkin ada 3 atau 4 kali aja aku sempat bangun... aku faham sebab kekadang alahan yang teruk atau kepenatan yang tak terhingga membuatkan kita rasa berat untuk lakukannya... kalau larat buatlaa lagi bagus.. mintak hajat agar anak yang kita kandung tuh sihat, baik, beriman, bijak, pandai... dan mintak agar mempermudahkan proses kelahiran...

5) Besedekah.. perbanyakkan bersedekah. Ada orang kata kita boleh bersedekah sebagai wakil kepada anak kita.. contohnya macam nih.. niat sedekahkan pisang nih atas nama anak yang bakal aku lahirkan nih..macam seolah-olah anak kita yang berikan sedekah... nih jugak sebagai ajaran kita kepada anak supaya anak bila besar nanti tak lah kedekut dan sentiasa mengamalkan perkara-perkara yang baik.

6) Buat baik kepada orang lain dan sentiasa melakukan perkara-perkara yang baik. Macam sentiasa tolong orang lain. Jauhi dari sifat mengumpat, menghina, mengkeji orang lain.

7) Perbanyakkan puasa sunat.. errr.. aku tak pernah buat pun sebab alahan untuk anak pertama dan kedua memang teruk... kalau larat boleh laa buat puasa sunat nih.. kalau tak larat nak buat macam manakan.

8) Mak aku banyak kali jugak pesan.. setiap kali kita nak buat benda baik cuba bisikan kepada anak agar dia juga lakukan bendatuh. Contohnya kalau kita nak sembahyang, bangunkan dulu anak dalam perut tuh.. bisikan pada dia agar suruh bangun cepat sembahyang.. dan cakap dengan dia setiap apa benda baik yang kita nak lakukan. Misal kata anak kita dalam perut tuh tak boleh duduk diam.. cakap dengan dia baik-baik..nasihat kat dia agar dia boleh duduk tenang agar mama dia boleh buat kerja dengan tenang jugak...

9) Ajar anak semasa dalam perut lagi.. kita boleh ajar dia baca Al Fatihah... atau surah-surah yang pendek... masa kita tengah duk rilex-rilex tuh.. cuba bercakap-cakap dengan dia agar dia boleh faham tentang diri kita sejak dari dalam perut lagi

10) Perbanyakkan berdoa kepada Allah. Bacalah doa-doa untuk anak yang bakal lahir dan doa kesejahteraan dunia dan akhirat. Ada jugak beberapa doa yang disarankan ...

Ermmm tuh serba sedikit yang dapataku taipka.. ada banyakkan lagi mungkin.. kebanyakkan nya aku dapat dari nasihat mak aku sediri dan ada yang dari pengalaman orang lain. Dan mak aku lah cikgu yang paling bertauliah semasa aku mengandung anak pertama dulu. Segala nasihat dia tuh akan aku perturunkan untuk anak-anak aku dan sesapa yang nak syer laa....

Tuesday, March 18, 2008

Kabinet Baru ..

Senarai Penuh Kabinet Abdullah Badawi :
Perdana Menteri: Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi
Timbalan Perdana Menteri: Dato' Seri Najib Tun Razak

JABATAN PERDANA MENTERI
Menteri : Tan Sri Bernard Dompok Menteri: Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Menteri: Dato' Ahmad Zahid Hamidi Menteri: Dato' Zaid Ibrahim (senator) Menteri: Dato' Amirsham A Aziz (senator)
Timbalan: Dato' Johari Baharum Timbalan: Dato' Dr Mashitah Ibrahim (senator) Timbalan: S K Devamany Timbalan : Dato' Hasan Malek

KEMENTERIAN DALAM NEGERI
Menteri : Dato' Seri Syed Hamid Albar
Timbalan : Dato' Chor Chee Heung Timbalan : Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh (senator)

KEMENTERIAN KEWANGAN
Menteri : Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi Menteri II : Tan Sri Nor Mohamed Yakcop
Timbalan : Dato' Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah Timbalan : Dato' Kong Cho Ha

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN
Menteri : Dato' Ong Tee Keat
Timbalan : Dato' Anifah Aman

KEMENTERIAN KERJA RAYA
Menteri : Dato' Ir. Mohd Zin Mohamed
Timbalan : Dato' Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
Menteri : Dato' Peter Chin Fah Kui
Timbalan : A Kohilan Pillay (senator)

KEMENTERIAN TENAGA, AIR DAN KOMUNIKASI
Menteri : Dato' Shaziman Abu Mansor
Timbalan : Dato' Joseph Salang Gandum

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Menteri : Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan : Dato' Liew Vui Keong Timbalan : Dato' Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
Menteri : Dato' Mustapa Mohamed
Timbalan : Dato' Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
Menteri : Dato' Shahrir Abdul Samad
Timbalan : Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PELAJARAN
Menteri : Dato' Hishammuddin Tun Hussein
Timbalan : Dato' Dr Wee Ka Siong Timbalan : Dato' Razali Ismail

KEMENTERIAN PENERANGAN
Menteri : Dato' Ahmad Shabery Cheek
Timbalan : Dato' Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERPADUAN, KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN
Menteri : Dato' Shafie Apdal
Timbalan : Teng Boon Soon

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA
Menteri : Dato' Dr. S Subramaniam
Timbalan : Dato' Noraini Ahmad

KEMENTERIAN SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI
Menteri : Dato' Dr Maximus Ongkili
Timbalan : Fadillah Yusof

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
Menteri : Dato' Ong Ka Chuan
Timbalan : Dato' Robert Lau Hoi Chew
Timbalan : Dato' Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN PERTAHANAN
Menteri : Dato' Seri Mohd. Najib Tun Razak
Timbalan : Dato' Wira Abu Seman Yusop

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH
Menteri : Tan Sri Muhammad Muhd Taib
Timbalan : Tan Sri Joseph Kurup
Timbalan : Joseph Entulu anak Belaun

KEMENTERIAN LUAR NEGERI
Menteri : Dato' Seri Dr Rais Yatim
Timbalan : Dato' Seri Tengku Azlan Abu Bakar

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN
Menteri : Dato' Ismail Sabri Yaakob
Timbalan : Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN
Menteri : Dato' Liow Tiong Lai
Timbalan : Dato' Dr. Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI
Menteri : Dato' Noh Omar
Timbalan : Dato' Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA,KELUARGA DAN MASYARAKAT
Menteri : Dato' Dr Ng Yen Yen
Timbalan : Noriah Kasnon

KEMENTERIAN PELANCONGAN
Menteri : Dato' Seri Azalina Othman Said
Timbalan Menteri : Dato' Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN
Menteri : Dato' Zulhasnan Rafique
Timbalan Menteri : Dato' M Saravanan

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
Menteri : Dato' Seri Khaled Nordin
Timbalan Menteri : Dato' Dr Hou Kok Chung Timbalan
Menteri : Dato' Idris Haron

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR
Menteri : Dato' Douglas Uggah Embas
Timbalan Menteri : Dato' Seri Panglima Abdul Ghapur Salleh - mr -->

Monday, March 17, 2008

Dasar Ekonomi Baru yang dah lama ..

Menurut Wikipidia.. Dasar Ekomomi baru ialah ..

Dasar Ekonomi Baru (DEB) merupakan satu program sosioekonomi di Malaysia yang diperkenalkan pada tahun 1971 oleh Perdana Menteri Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Matlamat tersurat DEB adalah untuk mencapai perpaduan negara dan integrasi nasional dan ia telah digubal dalam konteks strategi serampang dua mata untuk:

* mengurangkan dan akhirnya membasmi kemiskinan dengan meningkatkan pendapatan dan menambah peluang-peluang pekerjaan untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum; dan
* mempercepatkan proses penyusunan semula masyarakat Malaysia untuk memperbetulkan ketidak seimbangan ekonomi supaya dapat mengurang dan seterusnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi ekonomi.

Dasar ini telah digantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) pada 1991.

Hmmm... aku ulang balik ... Dasar Ekonomi Baru nih telah dimansuhkan pada tahun 1990 dan telah di gantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) pada tahun 1991.. sapa yang mansuhkan..??? pada tahun berapa... korang baca sendirik dan cari sendiri.. aku pun tak faham kenapa benda nih masih menjadi persoalan bagi sesetengah kaum... bukan kah ini satu perkara yang memalukan apabila DEB ini telah dimansuhkan dan orang-orang BN masih lagi tidak alert dengan pemansuhannya itu.. masih lagi mempertahankan perkara yang telah lama hilang dari kamus mereka sendiri...

Pening kepala aku duk baca pasal DEB nih... Dasar Economy Baru yang duk di gembar-gemburkan perlaksanaannya dan tentang pembuburannya di Pulau Pinang oleh DAP atau lebih tepat Guan Eng. Kadang-kadang aku rasa sedih dengan berita yang sengaja di hangat-hangatkan oleh pihak-pihak tertentu hanya untuk menimbulkan perasaan tidak puas hati kaum yang bergelar Melayu ini... bagi aku DEB di Pulau Pinang telah lama di bubarkan. Walaupun untuk pengetahuan semua DEB memang sudah tidak relevan lagi setelah kerajaan mewujudkan satu lagi dasar baru pada tahun 1991.

Rakyat Melayu di Pulau Pinang terutamanya telah lama ditindas oleh kaun-kaum cina dan kroni-kroni Melayu yang hanya mementingkan duit dan ganjaran lumayan atas sesuatu contract kerajaan. Kalau mahu bercerita pasal perkauman, Pulau Pinang sebenarnya telah lama di Cinakan oleh pihak pemerintah zaman sebelum party pembangkang menang di Pulau Pinang.. bukan itu sahaja mereka juga telah lama ditindas oleh bangsa sendiri ... cuma bezanya perbuatan ini tidak digembar-gemburkan... perbuatan ini telah di halalkan oleh pihak pemerintah .. perbuatan ini tidak dilihat sebagai satu dosa di atas kesilapan atau kerakusan pemerintah pada masa itu ..

Keadaan menjadi kucar-kacir pulak apabila Lim Guan Eng memperhebohkan berita pemansuhan DEB secara formal dan terang-terangan.. segelintir masyarakat Melayu atau mungkin lebih tepat aku katakan masyarakat UMNO di Pulau Pinang jadi tidak menentu.. mereka jadi panas.. jadi hilang punca.. mungkin takut akan tiada lagi suapan mudah untuk mendapat kontract-kontrak kerajaan yang dibiayai terus oleh kroni-kroni ...

Aku jadi pelik ... bila isu pemansuhan ini di bincangkan oleh orang BN sendiri pada tahun 2007 mereka cool jer (cuba click sini).. tapi bila kerajaan baru dengan terus terang mengumumkan pemansuhan (walaupun dah tak digunapakai lagi) itu mereka jadi seperti kucing kehilangan ibu...

Kita yang sebenarnya buta dengan segala tipu helah politik yang kononnya negara Malaysia ini masih lagi bergantung kepada keutuhan orang melayu yang memberi gelaran diri mereka sebagai UMNO...


Bagi aku Dasar Ekonomi Baru nih memang pada dasarnya satu dasar yang baik.. tapi mungkin perlaksanaannya adalah hancur dan totally gagal. Hakikat DEB memang pada asalnya adalah untuk membantu semua kaum dan lebih-lebih lagi Melayu yang pada asalnya mempunyai taraf ekonomi yang rendah pada waktu itu. Jadi kerajaan telah berusaha untuk mewujudkan satu dasar keseimbangan untuk semua kaum. Nampak memang bagus...

Malaysia sememangnya mempunyai wawasan yang baik tetapi tanpa perancangan yang rapi tiada kemajuan yang akan dapat dicapai. Pemantauan dari masa ke semasa perlu diadakan dengan telus dan adil bagi mengawal penggunaan kuasa oleh pihak pentadbir.

Sudah laa.. bangun dan berpijak pada bumi yang nyata.. tak perlualah berangan-angan tentang perkara lepas yang sudah terang-terangan tidak berjaya di selamatkan lagi.. ini bukan waktu untuk meyemarakkan api perkauman.. kita perlu bangun untuk mencapai sebuah negara yang jauh lebih baik dari dulu.. mungkin dulu kita sudah puas dan acap kali ditipu hidup-hidup.. sekarang masa untuk berubah..

Negara sekarang punya tugas baru... adalah lebih baik untuk semua rakyat Malaysia menyoal, mengkaji, atau memberi cadangan bagaimana kuasa-kuasa politik, jentera-jentera kerajaan, segala peruntukan kewangan, dasar-dasar perlindungan, matlamat-matlamat membasmi kemiskinan dan peyusunan semula masyarakat ini dapat di laksanakan dengan telus dan berjaya, agar kepentingan rakyat tidak tergadai. Mungkin kita boleh membuat kajian terperinci apakah kepincangan sebenar sehingga terjadi perkara-perkara yang sebegini .. kita perlu belajar dari kesilapan kita yang lepas.. bangun dan berubah ...

Air Percuma untuk Rakyat Selangor... betul ker nih...

Wah .... berendam sakan laa aku lepas nih weh ... dapat air free... .... dah laa saman tak yah kena bayor ... orang memberi kita merasa ...

Air percuma untuk rakyat Selangor mulai April" MB
Oleh Utusan
Isnin, 17 Mac 2008

di petik dari KLpos.com

KL: Rakyat Selangor akan menikmati bekalan air secara percuma sehingga 20 meter padu sebulan bermula April ini. Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, bagi tujuan itu, pihaknya akan menilai semula perjanjian antara kerajaan negeri sebelum ini, dengan Puncak Niaga dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

‘‘Perkara-perkara yang terkandung dalam perjanjian ini akan digunakan untuk membekalkan 20 meter padu air secara percuma.

"Di Selangor terdapat hampir 1 juta pengguna domestik. Ia menjadikan nilai bulanan bagi 20 meter padu yang dikecualikan itu mencecah nilai keseluruhan berjumlah hampir RM11.4 juta"

‘‘Kita menjangkakan pembekalan air percuma itu akan dilaksanakan dua minggu selepas Exco kerajaan negeri dilantik dan kita perlu bincang dalam mesyuarat Exco,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis kesyukuran meraikan kemenangannya di Bandar Tasik Selatan di sini hari ini.

Sementara itu, jurucakap Syabas ketika dihubungi berkata, 20 meter padu penggunaan air pada peringkat kegunaan rumah tangga atau domestik menyamai nilai RM11.40.

Di Selangor terdapat hampir 1 juta pengguna domestik. Ia menjadikan nilai bulanan bagi 20 meter padu yang dikecualikan itu mencecah nilai keseluruhan berjumlah hampir RM11.4 juta.

Menurut Khalid, pembentukan majlis mesyuarat kerajaan negeri (Exco) Selangor akan dibuat pada Sabtu depan.

Beliau berkata, mengikut perancangan, perkara berhubung pembekalan air percuma itu akan dibincang dalam mesyuarat Exco sebelum ia diluluskan.

Bekalan air percuma untuk 20 meter padu yang pertama merupakan sebahagian daripada janji manifesto pilihan raya yang dikemukakan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) semasa kempen Pilihan Raya Umum Ke-12.

Kerajaan negeri Selangor kini merupakan kerajaan campuran yang diterajui oleh PKR setelah parti itu memenangi kerusi terbanyak di negeri berkenaan bersama DAP dan Pas.

Guan Eng ...

Guan Eng enggan keluar RM100 ribu

Abdul Halim Mohd Rashid Mon Mar 17, 08 5:59:13 am MYT
KUALA LUMPUR, 17 Mac (Hrkh) -

Kerana enggan membelanjakan RM100 ribu, Ketua Centering Pulau Pinang, Lim Guan Eng lebih rela tinggal di sebuah rumah berusia milik bapanya. -->-->
Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu menceritakan perkara itu selepas bertemu dengan Setiausaha Agung DAP itu di Pulau Pinang baru-baru ini.

Beliau ke pulau itu baru-baru ini kerana hendak bertemu Lim untuk berbincang beberapa perkara mengenai kepentingan bersama kedua-dua pihak.

"Oleh kerana beliau sibuk, beliau meminta saya menemuinya kira-kira pukul 10.00 malam hari itu.

"Tahu di mana Guan Eng nak jumpa saya? Di restoran McDonald," kata Mohamad Sabu yang mula mengenali Lim dengan lebih dekat ketika sama-sama di tahan dalam Operasi Lallang 1987 lalu.

Naib Presiden PAS itu juga lebih selesa bertemu di tempat terbuka kerana "tidak ada apa yang hendak dirahsiakan".

Bagaimanapun, katanya, Ketua Menteri Pulau Pinang itu kemudiannya memberitahu pertemuan itu tidak dapat diadakan di tempat terbuka itu atas nasihat pihak keselamatan.
Memahami perkara tersebut, beliau terus menuju ke rumah di mana Lim tinggal.

"Di rumah, dia biasa sahaja dengan "seluaq katok" (seluar pendek). Bila saya tengok keadaan rumah yang berusia tempat dia tinggal, saya tanya dia, kenapa tak pindah ke rumah rasmi Ketua Menteri?

"Dia (Lim) jawab: 'Susahlah, kalau nak pindah kena perbaiki. Terpaksa belanja sampai RM100 ribu. Takkan saya nak belanja duit rakyat sampai RM100 ribu untuk kepentingan saya'

"Saya rasa sangat terharu mempunyai kawan seperti itu," kata Mohamad Sabu.

Walaupun perkara itu bukanlah perkara baru baginya, memandangkan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menjadi Menteri Besar Kelantan sejak 1990 memilih kehidupan yang sederhana, begitu juga Presiden PAS Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika menjadi Menteri Besar Terengganu dahulu, Naib Presiden PAS itu tetap merasa bangga dengan sikap sederhana dan rendah diri Lim itu.

"Saya bangga kerana dia takut nak belanja wang rakyat RM100 ribu sedangkan Perdana Menteri gasak sehingga RM15.81 juta untuk ubahsuai kediaman rasminya Seri Perdana di Putrajaya.

"Saya yakin, Menteri-Menteri Besar kita yang lain (dari PAS dan KeADILan) juag akan memilih jalan kehidupan yang sederhana yang sama seperti dua Tok Guru kita, jauh lagilah menyalahgunakan harta kerajaan," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan, kata-kata pertama Lim semasa mengadakan sidang media di Pejabat Ketua Menteri di Tingkat 28 Komtar ialah: "Saya rasa seperti melangkah masuk ke kandang singa".

"Saya tidak menyangka dapat duduk di kerusi ketua menteri ini kerana pernah dipenjarakan. Ia merupakan transformasi sebenarnya dan pengalaman baru bagi saya," Bernama memetik Lim.

Sebelum mengangkat sumpah, Lim berkata beliau dapati lebih ramai pemberita menghadiri sidang akhbarnya sekarang dan "saya diterangi lampu-lampu kamera".

Dalam kenyataan kemenangannya, Lim berkata, "Kami gembira dengan kemenangan ini dan berjanji tidak akan mengecewakan penduduk Pulau Pinang.

"Kami mahu menegaskan bahawa kerajaan baru adalah untuk rakyat Malaysia daripada semua kaum. Kami ada bersikap adil, saksama dan tidak mendiskriminasikan mana-mana kumpulan - memberi bantuan kepada semua yang memerlukan.

"Penduduk Pulau Pinang yang berbakat akan mendapat peluang saksama daripada gabungan parti pembangkang itu yang disatukan menerusi kecintaan terhadap demokrasi dan menghormati hak asasi manusia, kekaksamaan politik dan keadilan sosioekonomi," katanya sambil mengesa orang ramai supaya "menghormati hasrat rakyat". -->

Saja jer.. nak syok-syok syer... tapi orang kata rumah Tuan Guru lagi laaa nampak macam rumah orang biasa. Tak der la nak bermewah-mewah macam kebanyakan MB BN yang lain... harap MB -MB baru dan lama menjadikan ianya sebagai contoh ...

Sunday, March 16, 2008

Tanda-tanda mengandung

Aku rasa tak semua yang tahu apa dia tanda-tanda kehamilan atau tanda-tanda mengandung.. ada sesetengah ibu yang tidak mengalami perubahan ketara sehingga perut atau kandungan mereka besar baru mereka tau yang mereka mengandung ... di bawah ini ada beberapa tanda lazim yang dirasakan oleh ibu-ibu.. mungkin ada lagi... ini apa yang aku tahu aja...

1) Yang paling ketara bagi seorang perempuan ialah ketiadaan haid.. atau putus haid.. tapi kadang-kadang ini tidak berlaku .. bagi aku, masa mengandung anak yang pertama, aku tidak mengalaminya... aku kirakan haid aku datang seperti biasa .. pada tarikh yang sama aku tetap didatangi haid.. cuma quantitynya tidak sama .. ia lebih sedikit.. aku tidak pelik pun... bila mak mendesak aku berjumpa doktor, barulah aku tahu rupa-rupanya aku mengandung...

2)Rasa loya, muntah-muntah, tak ada selera makan. Biasanya pagi tapi kekadang ada jugak malam ajae atau masa cuti (itu lebih pada perasaan manja atau mengada...). Bagi ibu yang bekerja kadang-kadang fator kesibukan ditempat kerja boleh mengakibatkan kita lupa yang kit a sedang mengandung dan tumpuan hanya akan beralih pada kerja seharian.. dan secara psychologynya kita lupa yang kita mengandung. Ini dapat meringankan bebanan perasaan yang mengakibatkan kita terasa loya-loya atau pening-penih kepala...

3) Merasa letih, badan tak sedap, lenguh-lenguh, pening-pening kepala, mabuk. Ini biasa laaa adat mengandung...

4) Mulut tak sedap, mulut rasa payau, quantity air liur bertambah mengakibatkan kita asyik rasa nak berludah aja, kurang makan kerana tidak ada selera. Hilang selera makan dan minum.

5) Perasaan runsing, kecewa, sensitif, mudah menangis, kadang-kadang terasa nak marah atau terlalu sedih. Ada jugak yang terlalu rasa gembira dan ada yang terlebih cool... Ini kerana hormon yang tidak stabil. kadang-kadang rasa tidk menentu, tension dan entah apa-apa lagi.

6) Buah dada rasa skit atau membengkak.

7) Buang air lebih kerap

8) Sukar buang air besar. Dinasihatkan banyak makan buah atau aku suka minum air oren peel fresh tuh.. pergh.. lancar gua cakap lu...

9) Alah pada sesetengah bau. Macam bau orang menumisker.. atau bau nasik yang tengah menggelegak (tengah nak masak). Yang sedih ada jugak aku dengar yang alah dengan bau suami dia.. kesian suami..

10) Mengidam. Entah aku tak pernah laa rasa pulak... tapi dari dulu lagi aku dengar ibu-ibu yang mengidam nak makan macam-macam....

Nih mungkin sebahagian aja. Mungkin banyak lagi.. dan mungkin ada yang tidak merasanya langsung. Bergantung pada individu. Tapi yang paling penting diharap para suami dapat bertolak ansur dan lebih bersikar penyabar. Semoga para suami lebih memahami. Sifat-sifat pelik isteri masa mengandung ini bukan disengajakan.. nak orang kata pembawakan budak... harap suami mengerti dan beri sepenuh attention, kerjasama, dan kasih sayang pada sang isteri.

Perubahan-perubahan ini mungkin akan mengelirukan suami, maka mungkin ibu-ibu perlu duduk dan berbincang dengan suami. Ramai suami yang tidak tahu, lebih-lebih lagi pada mereka yang mengandung pertama kali. Dengan cara ini para suami boleh laaa bersikap lebih bertolak ansur dan membantu.

Perubahan ini juga menjadikan waktu mengandung nih bukan lah masa yang menyeronokkan dan mudah pada para ibu dan para ibu diharap bersabar dan jangan terlalu melayan perasaan tuh...

Isteri juga jangan laa nak ambik kesempatan pulak.. sikit-sikit tuh ok laa orang kata nak bermanja ... tapi jangan laa melampau sampai suami pun naik bosan... ingat apa yang korang lakukan tuh akan membawa effect kepada baby yang anda kandung .. sebab baby yang anda kadung tuh nampak apa yang korang buat dan pada masa yang sama akan mengikut... hmmm perlu ingat tuh ...

Saturday, March 15, 2008

Shahidan di tolak Idris belum tentu Menteri Besar

Apa nak jadi nih ... Shahidan yang "pandai sangat bercakap" tuh tidak lagi menjadi menteri besar manakala Idris Jusoh pulak dimurkai oleh sultan ...
Macam mana UMNO nak jawab pertanya demi pertanyaan nih atau Pak Lah lebih suka bertindak senyap aja...

dan bagi aku bukan sahaja penduduk Malaysia yang pandai memilih.. nampaknya sultan-sultan juga sudah boleh dan pandai membuat pilihan.. Mereka sekarang sudah nampak kewujudannya.. sudah datang daulatnya sebagai Raja .. Raja yang berdaulat .. bulan berkulat ... jika dulu mereka sering kali di ketepikan tapi selepas keberanian rakyat Malaysia .. raja-raja juga telah pandai bersuara dan mengeluarkan pendapat .. Alhamdullilah

*Pak Lah pulak diharap jangan membelakangkan hak-hak Kesultanan Melayu nih ... jangan ingkar cakap sultan takut TULAH ...

* Kak Ungku rasa nak gi cari asal usul... gi dapatkan sedara yang jauh terpisah hehehh ... mana tahu boleh masuk istana balik...

Aku baru jer jumpa article nih .... dari Sang Kelembai.. mungkin Sang Kelembai pun setuju dengan aku nih....

Ada bomb kat KLCC ...





Maaf gambar tidak berapa jelas. Gambar diambil dari office aku level 36 - Tower 2

Balik dari sembahyang Asar semalam, office aku kecoh kata ada bomb diletakkan di lift tempat nak bayar ticket parking kereta. Aku cuak jugak .. dan bila menjenguk ditingkat bawah aku lihat ada kereta bomba.. ada kereta polis ada alat pengesan bomb dan bomba pulak sedang bersedia dengan hose air sekiranya bomb tuh meletup... tempat letak kerta di kepung ...
Pukul 5.00 aku nampak ada satu kereta kecik ada muncung macam kereta kat angkasa lepas yang membawa beg tu masuk kedalam van polis .. aku pun apa lagi kemas-kemas laa mana tahu memang bomb ker kan .. selepas beberapa minute member aku bagi tahu.. polis mengesahkan beg itu tidak mengandungi apa-apa barang eletronik dan dipercayai bukan bomb...

Berita pagi tadi mengesahkan bahawa beg itu hanya mengandungi baju.

The Star semalam
The Star pagi tadi

Aku redha ...


Sorry .. asyik dengan politic negara sehingga aku lupa bahawa ada lagi benda yang paling penting untuk aku jaga selain dari negara aku... ada insan lain yang sedang semakin membesar dalam diri aku.. aku perlu menjaga dengan penuh teliti tumbesaran insan dalam diri aku ini...

Yup.. masakan aku lupa... alahan semakin kuat sekarang nih.. adat mengandung ... pening-pening kepala... tak ada selera makan... mual... dan badan terasa amat penat... itu biasa.. tapi alhamdulillah kandungan kali tak banyak masalah.. berbanding dengan kandungan sebelum ini... sebelum ini memang teruk ... kali ini aku masih boleh ketempat kerja.. masih boleh makan ... masih boleh bangun dan masih boleh bertahan dengan alahan-alahan biasa...

Baru nih aku ke klinik kerana alahan aku yang membuatkan aku tidak mampu ketempat kerja... (mintak MC kat doktor) aku mendesak doktor agar melakukan scan keatas kandungan aku.. bukan apa.. aku tidak sabar untuk melihat sama ada anak yang aku kandungkan nih masih lagi dua atau tinggal satu..dua...????



Hari pertama aku mengetahui aku mengandung imbasan komputer menyatakan ada dua titik yang ujud dalam kandungan aku.. kata doktor kalau yang satu itu boleh survive kemungkinan besar aku akan memperolehi anak kembar... aku terkejut .. suami aku apatah lagi, bukan main gembira lagi.. tapi doktor ada menyatakan supaya kami jangan berharap sangat. Kalau umur kedua-duanya panjang akan lahirlah anak kembar tak seiras. Kalau sememangnya rezeki aku kata doktor mereka akan membina uri sendiri, kantung sendiri untuk makanan masing-masing .... ini kerana mereka duduk tidak duduk selari... yang satu diatas dan satu lagi tuh bawah sedikit jer ... kata doktor kalau betul-betul kembar mereka akan duduk seiring...

Dan kali ini aku betul-betul mendesak doktor untuk melakukan imbasan lagi keatas kandungan aku yang baru berusia 7 minggu masa tuh ... walaupun imbasan itu sepatutnya hanya akan dilakukan pada hujung bulam tiga ini...

Mungkin doktor faham akan ketidak sabaran seorang ibu untuk mengetahui perihal insan yang dibawanya kemana sahaja... kadang-kala aku rasa takut untuk memperolehi anak kembar sebenarnya.. aku tidak bersedia ...sesuatu yang memang aku tidak duga akan berlaku ke atas diri aku... tapi kadang kala perasaan gembira juga turut selang seli dengan perasaan takut itu ... itu yang membuatkan aku tidak sabar untuk mengetahuinya ...

Selepas membuat imbasan doktor memberitahu bahawa kandungan yang aku kandungi cuma tinggal satu aja.. dan kata doktor semua nampak cantik.. nampak sihat.. uri di atas.. jantung baby pun ok... baby juga nampak sihat ... Alhamdulillah semua sihat....dan aku... aku redha... semua ketentuan Allah...

INI BUKAN BUDAYA KITA ...



Nampak gayanya.. parti yang baru bergelar pembangkang nih sudah pandai melakukan demonstrasi jalanan yang haram, tanpa permit. Apa dah jadi nih ... ini ganas .. anak-anak muda dinasihati jangan mengikut budaya samseng yang dilakukan oleh golongan diatas nih ... gunakan saluran yang betul, ini bukan budaya kita, ini budaya samseng .... aik...macam biasa dengar je laahhh ayat-ayat tadi .. dimana yek ...

Thursday, March 13, 2008

Pengalaman Menjadi Pembangkang ...

Hehehh.. bukan nak riak laa kan.. tapi perasaan hati aku nih masih lagi melonjak-lonjak suka apabila label pembangkang tidak akan lagi aku gunakan ... kepada mereka-mereka yang baru sahaja dilabelkan atau bergelar pembangkang.. mingkin post kali ini begitu berguna kepada korang semua.. bukan hasrat hati untuk menghina (kih kih kih) tapi sekadar kongsi pengalaman selama aku bergelar pembangkang.

Memang sakit bila jadi pembangkang nih. Apa yang kita buat semua salah. Apa yang kita mahukan dari pucuk pimpian semuanya tak dapat, sedangkan apa yang mereka lakukan semua mendapat sambutan dan dibolehkan walaupun memang terang-terang salah dari sisi undang-undang mahupun dari sisi agama.

Memang boleh dikatakan aku membesar bersama-sama pembangkang (dulu). Separuh dari hayat aku hidup bersama party pembangkang. Memang betul keluarga aku dahulu memang penyokong kuat UMNO... tapi selepas kejadian Memali ... (aku pun tak ingat tahun berapa)seluruh keluarga aku seperti telah berpaling tadah dengan UMNO. Mak yang merupakan perayu undi di kawasan tempat aku tinggal tidak lagi turut serta untuk berkempen dalam pilihanraya tahun itu. Masa tuh aku pun tak tahu kenapa. Maklumlaa aku boleh dikatakan budak hingusan yang memang tak tahu pasal politic nih. Mungkin ada sesuatu yang telah mengejutkan mereka. Cuma bila aku ke college dan selepas Anwar Ibrahim di sumbatkan kedalam penjara. Aku jadi menyampah dengan BN. Banyak kali juga aku join perarakan REFORMASI semasa di kampus dulu... mujur tak kena tangkap... bermula dari situlah aku bergelar pembangkang aktif...



Kisah sedih pembangkang...

Sejak dari itu (sejak parents aku tidak sokong BN) aku lihat keluarga kami nih sentiasa disisihkan, dianak tirikan. Kalau rumah orang lain dapat jalan tar sampai pintu rumah. Rumah kita orang langsung tak dapat apa... nak minta batu untuk timbus tanah merah depan rumah pun tak dapat ...ada jugak abang-abang aku mencuba nasib bertanya kepada ketua kampung.. dan apa dia orang kata ... orang BN jer yang dapat jalan TAR ... aku marah betul ... aku marah sebab duit yang mereka buat jalan tuh bukannya duit dia orang, bukannya duit UMNO bukan duit ketua kampung.. tuh semua duit kerajaan dan duit kerajaan nih bermakna duit rakyat...tak kira party apa yang memrintah duit tuh untuk semua orang dan sudah pasti portion untuk family aku jugak ada tau..
Mak ngan ayah selalu tenang... tapi aku tidak... mak selalu kata .. "Tak apa lah ada duit nanti kita buat sendiri je lah...." Berkat sabar mak dan ayah aku dan bila adik beradik aku dah banyak duit (ada la rezeki lebih sikit) kita org adik beradik buat sendiri jer jalan TAR.. kita orang buat dari jalan raya sampai pintu dapur... buat jalan Tar yang mahal high class punya .. haaa... padan muka org BN ... ingat kita orang tak mampu ker nak buat sendiri... dan mak akan cakap "Tengok kan tuhan tolong.. kita buat sendiri jer tak payah bantuan BN... " Tapi aku tetap tak puas hati ... "Aku tak akan halalkan portion yang sepatutnya diberikan untuk mak aku.. itu duit aku jugak.. mak ayah aku bayar cukai, bayar tol, bayar cukai pintu, cukai tanah bayar itu bayar ini.. dan memang itu duit rakyat tidak kira dia siapapun... " masa tuh darah muda.. aku memang cepat melenting dan tidak professional ...


Cam mana nak buat ...

Kepada yang baru bergelar pembangkang dan party pemerintah baru amik iktibarlaa... cerita-cerita sebegini tidak akan berlaku dalam kerajaan yang baru ini. Cuba peka dengan hidup rakyat. Jangan sekali-kali makan harta rakyat dan berikan kepada kroni-kroni jer.. bila anda buat demikian semakin meneballah perasaan benci rakyat.. dan kepada pembangkang cuba salurkan aduan-aduan anda kepada pihak-pihak tertentu agar korang tak akan tersisih. Jangan kata... alah nanti dia bagi kat kroni dia org aja .. itu kerajaan pemerintah dulu.. sekarang mungkin tidak.. yang penting cuba dulu ... jangan ingat semua party pemerintah macam BN dulu ...



Kisah sedih pembangkang...
Bila TV siar apa yang tidak betul atau apa yang kita rasa tidak betul.. aku jadi marah... tak puas hati ... ye lah dulu tak ada source kengkadang terasa jugak.. eh betul ke cam nih ek .... takkan dia buat cam nih ... Bertindak membabi-buta... orang pergi reformasi kita pergi jugak tapi motif sebenar cuma bencikan BN... tak tahu sangat cerita sebenar ... again darah muda.. tidak professional ... kita cakap pun orang tak nak percaya. susah betul nak convince orang ... sapa nak percaya.. parti pembangkang .. mesti bangkang punya laa...



Cam mana nak buat :
Kalau rasa ada cerita yang anda dengar di TV tak kiralah dari party pembangkang atau dari party pemerintah.. pergi laa tolong cari kebenarannya. Jangan hanya telan bulat-bulat apa yang korang dapat .. pergi masuk internet.. masuk web Perangkaan Negara. web PDRM, web KLSE dan apa-apa web yang boleh memberi info yang telus. Cari sampai jumpa fakta sebenar. Jangan jadi lembu yang dicucuk hidung.. ikut membabi buta ... sungguh memalukan bila cakap pung pang pung pang tapi tak ada bukti ... cakap mesti ada fakta.. mesti tunjuk bukti baru orang boleh percaya ... kalau tak ada bukti abaikan fakta tadi atau kategorykan sebagai penipuan yang tidak professional... sekarang ramai yang dah belajar tinggi..


Kisah sedih pembangkang
Sakit hati bila tengok party pemerintah (dulu laa) pergi Kelantan, pergi Langkawi atau buat makan-makan secara besar-besaran... aku dan family langsung tidak dijemput atau dipelawa... dan mak ngan ayah pasti kata.. "tak apa laa bukan kita tak boleh nak pergi sendiri.. nanti bila kita banyak duit nanti kita pergi merata dunia kita pergi..." tapi aku plak kata ... "tak malu ker pergi melancung pakai duit rakyat... duit tuh untuk semua.. dan pasti ada portion untuk aku dan keluarga aku.. dan adalah lebih baik jika duit tuh di sedekahkan kepada orang-orang miskin ataupun anak-anak yatim jer.. yang korang duk mentedarah duit rakyat tuh apahal ..."

Apa yang anda boleh buat
Ini penyalah gunaan kuasa dan duit rakyat.. korang boleh adukan pada pihak tertentu... bukan dengki atau iri hati tapi aku memang tak suka kalau hak aku orang lain guna sesuka hati dan buat benda-benda yang tak berfaedah. Macam balik mengundi dapat duit RM200.00 bagi yang tak berapa faham mereka ingat itu duit BN .. itu duit Pak Lah.. bukan itu duit semua orang.. duit rakyat .. bukan duit BN... tolong laa belajar sikit... jadi rakyat Malaysia yang tahu dan berfikir.


Banyak lagi pengalaman sebagai pembangkang ... pendek kata apa sahaja yang pembangkang nak buat semua tak boleh semua tak dapat walaupun telah merayu sedaya-upaya... dan kepada bussinesman pun kalau bukan kroni dan bukan dari perty pemerintah jangan harap boleh dapat tender-tender kerajaan.. sampai ada orag kata kalau nak dapat tender kerajaan mesti ada orang dalam.. kalau tak pun kena bayar dia orang buat kerja.. itu aku tak tahu sebab aku bukan ahli perniagaan.. dan bila Penang hapuskan DEB.. memula aku tak puas hati jugak tapi bila aku dapat tahu kebanyakan tnder pun selama ini dapat ke Cina jugak dapat ke kroni jugak.. baru lah aku sejuk hati sikit.. entah laa hidup sebagai pembangkang dibawah pemerintahan BN memang perit, tapi berkat ketabahan alhamdulliah ok jer .. dan pengalaman menjadi pembangkang menjadikan kita orang semua tabah dan berani menghadapi segala kemungkinan.

Dan aku ingat lagi bila orang marah-marah akan party pembangkang dan menuduh yang bukan-bukan dan aku tahu kebenaran cerita.. benda yang paling senang aku lakukan ialah aku sengih jer.. sambil dalam hati ketawa berdekah-dekah.. sambil cakap dalam hati .. bodohnya la ko.. kesian nya ko nih laaa... dah laa tak tahu apa benda yang ko cakap ... cakap banyak tapi kosong.. mcam ketuk tong.. bunyi jer kuat tapi dalam kosong .... malulaa oooiii.. sekarang orang cakap mesti ada bukti ... dan lebih baik korang tinggalkan manusia yang tak begitu pandai tuh sebab buang masa jer layang orang yang langsung tak nak dengar pendapat orang lain....

Entah laa... aku tak tahu macam mana perjuangan party pemerintah sekarang ini... aku memang kagum dengan Kelantan... aku cukup salute dengan Tuan Guru... aku harap negeri-negeri lain pun akan mengikut jejak langkah Kelantan... dan aku banyak-banyak berharap agar parti pemerintah sekarang ini bertindak adil.. rakyat sekarang ini sudah pandai menilai yang mana baik... guna peluang yang Allah beri ini dengan sebaik mungkin... rakyat mahukan pucuk pimpinan yang adil.. dan rakyat sekarang ini bukan seperti rakyat dahulu kala yang boleh diperkotak katik kan... sekarang masa untuk brkerja bukan berangan dan bermegah-megah.. bangun jangan jadi macam dulu lagi.. aku rasa perit jadi pembangkang.. aku tak mahu sejarah-sejarah ini berulang .. lakukan sesuatu.. betindak atas nama rakyat bukan individu ...

Ketuanan Melayu

Article di petik dari Harakah Daily

Ketuanan Melayu dan Menteri Besar Perak

Ali Bukhari Amir Thu Mar 13, 08 12:37:16 AM

Sekitar 1999 atau mungkin 2000, saya dan rakan-rakan mahasiswa pernah bertemu Dato' Dr Siddiq Fadhil atas nama kunjungan dan ziarah. Kalau tidak salah saya, beliau pernah menjadi ahli Majlis Adat Istiadat Melayu Perak. -->-->

Beliau kini adalah Presiden Wadah dan mantan Presiden Abim sekitar 80-an. Rumahnya di Sg Ramal, Kajang. Ziarah kami bertujuan bertukar-tukar pandangan tentang pengalaman lalu dalam gerakan Islam dan pandangan beliau berhubung politik negara serta isu semasa. Ada hal-hal menarik berhubung pandangannya yang ingin saya catatkan di sini.

Antaranya, yang terpenting adalah hal Ketuanan Melayu. Entah bagaimana beliau dengan tiba-tiba berminat bercakap hal tersebut. Tapi, tatkala teringatkan bahawa beliau memang ahli dan dalam hal berkenaan, saya cuma menadah telinga mendengar setiap isi butiran percakapannya.

Jika beliau terbaca coretan saya ini, harapan saya agar beliau dapat membetulkan apa-apa yang mungkin tersalah dan tersilap tentang fakta-fakta yang ditemukan dalam tulisan ini. Ini kerana, hal ini agak lama dan izinkan saya mengoyak cebisan ingatan lama dan tampal semula di coretan ini. Jadi, mana-mana yang masih berlubang di sana-sini haraplah dapat ditampung.

"Saya tidak percaya anak-anak muda masuk Umno di atas niat perjuangan agama, bangsa dan tanahair. Selepas Reformasi, saya percaya ada dua sebab saja mereka ini masuk Umno.

"Pertama, mereka mahukan duit dan projek. Keduanya, � (mereka) bodoh sangat!" kata beliau. Saya dan rakan-rakan cuma tertawa mendengar kata-katanya bersulam kemarahan itu, ditambah pula dengan telor loghat Jawanya.

Baginya, Umno bukanlah pihak yang memperjuangkan Ketuanan Melayu. Dan, beliau ada bukti kukuh berhubung hal itu. Isterinya, Dr Siti Zulaikha cuma mendengar saja perbualan kami, kurang bercakap. Mungkin tidak mahu mengganggu perbualan tersebut.

"Nak tahu buktinya?" soal beliau. Saya mengangguk penuh minat. "Tunggu sekejap, saya ambil tesis disertasi saya." Dan, beliau pergi ke bilik bacaannya seketika.

Sikap kesungguhan beliau berhujah itu menyebabkan saya dapat mengagak inilah tingkah laku seorang ahli akademik; sentiasa berminat dan sanggup mengejar bahan bukti sokongan sebagai cara atau langkah guna menyempurnakan hujahnya.

Saya tidak fikir calon BN Parlimen Pokok Sena mempunyai sikap sedemikian. Agaknya, jika calon BN yang kalah itu dicabar untuk membentangkan semula rumusannya mengenai politik Kedah yang berpuak-puak, beliau sendiri pun tidak berani kerana tesis di UUM itu mungkin bukanlah hasil daripada penyelidikan dan penulisannya sendiri.

Saya rasa PMN, PKPIM, Gamis, SMM, Karisma, dan badan-badan pelajar yang lain dapat menyediakan tempat untuk beliau bersyarah di UUM atas tajuk itu dengan kehadiran NC UUM, Tan Sri Prof Dr Nordin Kardi. Ini perlu sebagai bukti; tesis itu hasil cetusan fikirannya sendiri.
Umno menolak Ketuanan Melayu?

Dr Siddiq kembali kepada kami dengan tesis tebalnya yang saya sudah lupa tajuknya. Penyelia beliau adalah Prof Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas yang pada saat itu ialah pensyarah UKM. Kajian itu mungkin berkisarkan hal-ehwal Melayu. Mungkin hal politik Melayu dan kebudayaan Melayu.

Yang sempat saya ingat dan catit, menurut tesis itu bahawa hal Umno menolak Ketuanan Melayu memang tercatat di dalam Parliamentary Debates entah volum ke berapa, saya tidak ingat. Tapi, beberapa hal penting adalah sebagai penjelasan di bawah ini:-

Parti yang berusaha keras memajukan usul berhubung Ketuanan Melayu ialah Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang menggesa agar usul itu diperjelaskan dan dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan. Ini perlu dibuat bagi menjelaskan negara ini milik Melayu.

Usul tersebut, kalau tidak salah ingatan saya telah dibawa oleh seorang ahli Parlimen PAS Hulu Terengganu, Haji Hassan Adli. Bagaimanapun, usul tersebut ditolak oleh Umno pada ketika itu dengan menggunakan kuasa majoriti 2/3 daripada suara ahli-ahli Parlimen.

"Jadi, bagaimana Umno boleh mendakwa mereka menegakkan Ketuanan Melayu?" soalnya.
Peristiwa dialog perbincangan antara kami dengan Dr Siddiq itu telah berlangsung dalam 8 ke 10 tahun lalu. Tetapi, ia masih tetap kekal relevan untuk didebatkan jika Hishammuddin Tun Hussein melihat dirinya sebagai wira Melayu dengan mengangkat keris Panca Warisan.

Tahun berikutnya ketika Hishammuddin tidak lagi mengangkat keris itu dalam 'Muktamar' Umno, Naib Presiden beliau, YB Khairy Jamaluddin pula bersuara dengan lagaknya: "Jangan risaukan kata orang. Keris sudah terhunus, bila lagi mahu menikam?"

Kedua-dua tokoh muda Umno itu sama saja perangainya. Buta perut dan tak belajar sirah perjuangan Melayu Islam dengan betul, cermat dan niat suci. Agak-agaknya, bagaimana mereka mahu menyanggah hujah yang dibentangkan di dalam tesis Dr Siddiq Fadhil itu? Jangan-jangan, mereka sendiri pun tidak tahu-menahu soal itu!

Bangsa lain akur Ketuanan Melayu secara tersirat

Dr Siddiq menambah, dalam hal Ketuanan Melayu ini, secara tersiratnya, bangsa lain pun sudah mengakui kewujudannya. Beliau menarik perhatian kami berasaskan perbualannya bersama seorang ahli politik DAP di Perak sebelum ini, mungkin di Kinta atau di Ipoh.

"Saya tak tahu apa pendirian kaum Cina dan ahli politik yang lain. Tetapi, yang ingin saya sampaikan di sini adalah pandangan beberapa orang pimpinan DAP di Perak sendiri.

"Mereka sendiri beritahu saya bahawa ini negeri Melayu. Walaupun mereka menang, tapi peluang untuk menjadi Menteri Besar itu mustahil. Semua ini kerana sultan akan memilih orang Melayu sebagai Menteri Besar pada akhirnya," kata beliau.

Saya renung hal itu dalam-dalam. Di India sudah tiada kuasa maharaja seperti zaman dan era yang lalu ketika raja berkuasa dengan hebatnya. Di China, melalui Revolusi Budaya 1911 oleh Dr Sun Yat Sen, sistem beraja Dinasti Manchu telah digulingkan. Semua ini berlaku dengan sebab British menjajah kedua-dua negara itu.

Tapi, hal ini berbeza di Tanah Melayu. British melalui perlembagaan dan desakan orang-orang Melayu telah memutuskan kedudukan raja-raja Melayu sebagai penaung Islam di negeri-negeri.

Menurut catatan sejarah, khasnya Sulalatus Salatin, raja-raja Melayu telah pun mula mendapat
kedudukan seperti itu, iaitu sebagai penyelamat dan pelindung agama.

Merah Silu dan lain-lain raja Melayu dilaporkan telah bermimpi bertemu Rasulullah s.a.w dan esoknya mereka menerima kehadiran mubaligh Islam. Serentak dengan itu, apabila rajanya telah menganut Islam, maka seisi negerinya memeluk ajaran Islam.

Tapi, peristiwa istimewa dan kejadian seumpama ini jarang disebut dalam lipatan sejarah bangsa-bangsa lain. Kedudukan raja-raja Melayu sebagai pelindung Islam tidaklah boleh disamakan dengan gambaran mengenai pembesar Melayu sebagai pembela Islam walaupun mereka menokok tambah Islam dengan lipstik kosmetik bermodalkan jenama hadhari.

Buktinya, Abdullah Ahmad Badawi sebagai pembesar Melayu tetap kecundang walaupun �kalimah toyyibah� Islam Hadhari tersebut bergema di mana-mana melalui tetuang udara dan tv. Rakyat secara jumhur telah menolak gagasan itu kerana zalimnya pembesar itu berserta angkatan-angkatannya.

Ringkasnya, berbanding pembesar, raja Melayu mempunyai kedudukan lebih jelas sebagai pelindung, penyelamat dan pembela Islam berasaskan susur galur sejarah yang diperjelaskan melalui Sulalatus Salatin.

Bahaya hijau, Hizbul Muslimin di Perak

Ketika mengenangkan kedudukan Dr Siddiq sebagai ahli Majlis Adat Istiadat Melayu Perak, saya teringat ucapan seorang pemimpin Perikatan yang lantang menyebutkan darihal ancaman 'bahaya hijau' dan 'bahaya merah' pada suatu masa dahulu.

"Bahaya merah itu komunis dan bahaya hijau itu datangnya daripada gunung. Gunung itu adalah Gunung Semanggol," kata pemimpin itu lebih kurang yang terlintas di ingatan.

Hizbul Muslimin yang diharamkan British bermuara dari desiran tiupan angin perubahan di Ehya� as-Syarif Gunung Semanggol, Perak. Masyhurnya tempat ini sehinggakan namanya pernah disebut sekilas di dalam filem P Ramlee (Nasib Do Re Mi).

Perjuangan mantan Presiden PAS Dr Burhanuddin al-Hulaimy kebanyakannya bertumpu di negeri Perak. Inilah antara imbuhan saham kredit yang menunjukkan peranan PAS di Perak hadir sebagai pergerakan menentang penindasan penjajahan British di negeri itu.

Kini, PAS telah berjuang membebaskan rakyat daripada cengkaman penjajahan Umno-BN yang terkenal sebagai anak didik British sejak dulu, kini dan mungkin buat selama-lamanya. Melihat hal ini, tidak salah jika diberi ruang kepada PAS untuk mentadbir negeri berkenaan.

Kami akhirnya pulang daripada rumah Dr Siddiq setelah lewat malam, sedangkan beliau masih rancak bercerita darihal pengalaman lalu. Sambil mengucapkan terima kasih di atas penerangan dan perkongsian ilmu, beliau berkata:

"Apa lagi yang boleh kami sebagai orang tua mahu sumbangkan kepada anak-anak muda dalam jemaah kini? Ini saja yang ada," kata beliau, sambil mengiringi kami keluar rumah.

Di luar rumah, sama keadaannya ketika kami tiba awal tadi. Iaitu ada kira-kira 6 hingga 7 ekor kucing sedang menunggu di luar pintu untuk masuk ke dalam rumahnya. Semua ini menarik perhatian.

Sempat juga dia berseloroh mengenai kucing-kucing itu. Gurauan yang penuh bermakna.
"Pintu ini terpaksa ditutup. Kalau tidak, kucing akan masuk. Kalau dibuang, rasa kasihan dan tidak adil pada perjuangan ini. Kita selalu sebut keadilan� keadilan�" ketika ini tangannya diangkat seperti gaya sedang berpidato. Lalu, dia menambah �

"Tapi, kucing kita sendiri pun tidak dapat dibela, diberikan keadilan kepadanya," kata-kata itu membuat saya ketawa sendirian dan hal itu masih melekat di ingatan sehingga kini. Adakah kita sebagai khalifah dapat melaksanakan amanah selepas mandat diberikan rakyat?

Walhal, kalau tidak salah saya, Khalifah Umar al-Khattab r.a pernah berkata, "Kalau ada seekor keldai yang mati kelaparan, maka Umarlah yang akan bertanggungjawab."

Semua inilah yang menjadi bahan renungan fikiran saya dan malah menjadi igauan mimpi ngeri tatkala mengenangkan Barisan Rakyat telah diberi mandat oleh rakyat kini.

Sekolah Pemikiran Pendang, 11:53 p.m, 12 Mac 2008.


Aku tak pandai komen pasal nih, terus ternag aku tak tahu banyak pasal benda nih ... yang aku tahu banyak contract-contract kerajaan dipegang oleh kroni-kroni,dan kroni-kroni nih pulak akan menjualkan contract-contract nih kepada tokeh-tokeh cina.... boleh kata semua orang tahu. Di Melaka contohnya.. banyak tanah-tanah orang Melayu diambil oleh kerajaan dan kemudian dijual oleh taukeh-taukeh Cina dan ada sesetengahnya datang dari Singapura ... mana DEB yang di laung-laungkan oleh kerajaan selama ini... tu sebabnya bagi aku DEB sebenarnya telah lama dimansuhkan oleh BN sendiri. Cuba lihat MARA dan JPA telah lama hilang fungsi sebagai pembantu orang Melayu.. orang Melayu yang hendak melanjutkan pelajaran keluar negara tidak diberi lagi pinjaman oleh MARA atau JPA.. mereka sama ada tanggung sendiri atau mintak loan dari mana-mana orginisasi atau bank aja... mana perginya DEB nih ...

Tuesday, March 11, 2008

Tuan Guru Nik Aziz ...




Gambar-gambar semasa Munajat Perdana 'Memohon Kemenangan Kerajaan
Islam di Kelantan' ketakwaan dan ketokohan Tuan Guru Nik Abdul Aziz
menjadi kelebihan mempertahankan kemenangan di Kelantan.

"Ya ALLAH Ya Tuhanku, Aku tidak berdaya lagi untuk menjaga agamaMu diKelantan ini Ya Allah, kerna amat kuat serangan yang datang dari pelbagai cara, Oleh itu Aku meminta kepadamu Ya Allah, Kau pertahankan agamaMU sebagaimana Engkau pertahankan rumahMu dari serangan tentera abrahah"- Doa Tok Guru.

Aku dapat e-mail yang betul-betul menyentuh perasaan aku dan terbit rasa rendah diri dan penuh rasa keinsafan.

Semoga kejayaan Kelantan dan negeri-negeri lain menjadi ikutan.

Monday, March 10, 2008

Keputusan paling memalukan BN

Keputusan Pilihan raya kali ini memang di luar jangkaan. Aku betul-betul tak berapa percaya tapi syukur Alhamdulliah memang doa kami selama ini sudah di makbul Allah detik hati aku.



Malam tadi aku cuba sedaya upaya aku untuk bersekang mata walaupun terasa badan dan capability diri aku untuk terus berjaga adalah pada tahap yang paling minimum. Cuma tinggal ayah aku jer yang mampu bertahan sehingga pukul 3 pagi.

Sekali sekala aku bangun untuk bertanya keputusan. Memang dari awal lagi aku sudah tahu bahawa Kelantan dan Kedah telah di kuasai PAS. Itu pun aku dapat tahu dari hasil SMS suami aku yang melakukan tanggung jawab sebagai anak Kelantan yang telah lebih dahulu mengetahui keputusan Pilihan Raya melalui internet. Memang betul, keputusan melalui internet lebih cepat dan tepat.

Banyak betul kejutan-kejutan yang diluar dugaan. Ayah hampir melompat apabila SMS yang di berikan oleh Hubby menyatakan Uncle Samy kecundang.. Sharizat juga telah dikalahkan oleh budak hingusan (kata org BN) ... aku terkejut dan memang terlalu gembira.

Dan apa yang lebih menggembirakan hati aku sekeluarga ialah.. bukan dua malah lima negeri di miliki oleh barisan altenative (Kelantan, Kedah, Penang, Selangor dan Juga Perak dan nyaris-nyaris juga Kuala Lumpur). Ini satu keputusan yang paling mengejutkan pihak BN dan boleh dikatakan paling memalukan....

Memang betul rakyat sudah pandai memilih... mereka sudah tidak boleh diperkotak katikkan lagi dengan tipu daya BN. Rakyat Malaysia bukan mudah di tipu lagi. Sudah cukup selama ini kita diperbodoh-bodohkan dengan propaganda media milik BN. Media agensi kerajaan ini di perkuda secukupnya untuk menjanakan kuasa kerajaan agar kemenangan akan berpihak kepada mereka sehingga rakyat Malaysia sudah tidak mampu melihat kebenaran cerita disebalik itu. Tapi kini tidak lagi berlaku... usaha busuk itu betul-betul tidak berjaya. Rakyat Malaysia semakin bijak. Kuasa internet telah membuktikan bahawa kita lebih bijak dari mereka. Jentera-jentera internet yang datang dari pelbagai source telah berjaya menyelamat rakyat Malaysia. Hasil dari itulah manusia Malaysia ini semakin tahu yang mana kaca yang berlian.

Petunjuk ini memang jelas ... rakyat sudah pandai memilih dan menilai. Rakyat juga sudah bosan dengan tanggapan kolot pihak tertentu yang sentiasa beranggapan bahawa rakyat Malaysia masih boleh diperbodoh-bodohkan. Mereka silap dan kesilapan besar inilah yang telah membuktikan segala-galanya.

Mesej ini amat jelas menunjukkan bahawa rakyat Malaysia sudah tidak boleh bertahan dengan pucuk pimpinan kerajaab sekarang. Kuasa ditangan rakyat. Rakyat telah mampu bersuara... kita mampu mengubah keadaan...

Walaubagaimanpun taniah kepada kerajaan baru. Aku harap kerajaan baru ini dapat membela nasib semua kaum seperti yang telah berlaku di Kelantan. Jadikanlan Kelantan sebagai contoh yang paling utama agar semua nasib rakyat terbela. Diharap kerajaan baru yang dibentuk ini dapat membuktikan bahawa kita juga mampu mentadbir negara yang sudah pasti lebih baik dari mereka. Sekarang bukan masa untuk bermegah-megah dan menunjuk-nunjuk tentang kemenangan kita. Sekarang masa untuk bekerja, mengambil hati semua kaum dan masa untuk membuktikan apa yang dicanang semasa pilihan raya akan menjadi kenyataan. Tahniah sekali lagi kepada party pemerintah yang baru mementuk kerajaan ...

Hmmmm.. nampaknya aku sekarang nih under party pemerintah laa... bukan lagi pembangkang... huhuh seronok pulak rasanya duduk under party pemerintah nih....

Keputusan Rasmi Pilihan Raya ke 12



Keputusan Pilihan Raya Ke 12 (cuba click kat sini)

P15 SUNGAI PETANI - PAS MENANG
N17 GOMBAK SETIA - PAS MENANG
P119 TITIWANGSA - PAS MENANG
N13 SUNGAI ABONG - PAS MENANG
P98 GOMBAK - PKR MENANG
P25 BACHOK - PAS MENANG
N15 LADANG - PAS MENANG
P57 PARIT BUNTAR - PAS MENANG
N08 TITI SERONG - PAS MENANG
N09 KUALA KURAU - PAS MENANG
N33 MERBAU PULAS - PAS MENANG
N31 KUPANG - PAS MENANG
N35 KULIM - PAS MENANG
N14 ALUR MENGKUDU - PAS MENANG
N27 SURA - PAS MENANG
N26 BANGI - PAS MENANG
P022 PASIR MAS - PAS MENANG
N18 HULU KELANG - PAS MENANG
N20 LEMBAH JAYA - PAS MENANG
N21 CEMPAKA - PAS MENANG
N42 MERU - PAS MENANG
N45 SELAT KLANG- PAS MENANG
N51 SIJANGKANG - PAS MENANG
P111 KOTA RAJA - PAS MENANG
P108 SHAH ALAM - PAS MENANG
N56 CHANGKAT JONG - PAS MENANG
PASIR TUMBOH - PAS MENANG
MORIB - PAS MENANG
KUALA SELANGOR - PAS MENANG
BUKIT PANAU - PAS MENANG
RHU RENDANG - PAS MENANG

P110 KLANG - PKR MENANG
N14 AMPANGAN - PKR MENANG
P99 AMPANG - PKR MENANG
P44 PERMATANG PAUH - PKR MENANG
SIKAMAT - PKR MENANG
BUKIT MELAWATI - PKR MENANG
IJOK - PKR MENANG
TAMAN MEDAN - PKR MENANG
SEMENYIH - PKR MENANG
SERI SETIA - PKR MENANG
BUKIT ANTARABANGSA - PKR MENANG
BATU CAVES- PKR MENANG
BAKAR ARANG - PKR MENANG
WANGSAMAJU - PKR MENANG
P121 LEMBAH PANTAI - PKR MENANG
P62 SUNGAI SIPUT - PKR MENANG
P107 SUBANG - PKR MENANG
EANGSA MAJU - PKR MENANG

P123 CHERAS - DAP MENANG
BAGAN DALAM - DAP MENANG
KERANJI - DAP MENANG
BAHAU - DAP MENANG
SEPUTEH - DAP MENANG
PANDAMARAN - DAP MENANG
N12 TEMIANG - DAP MENANG
P43 BAGAN - DAP MENANG
P46 BATU KAWAN - DAP MENANG
P114 KEPONG - DAP MENANG
P51 BUKIT GELUGOR - DAP MENANG
P60 TAIPING - DAP MENANG
AIR KEROH - DAP MENANG
PANDAMARAN - DAP MENANG
P64 IPOH TIMUR - DAP MENANG
P65 IPOH BARAT - DAP MENANG
P76 TELUK INTAN - DAP MENANG
P106 PETALING JAYA UTARA - DAP MENANG
P138 KOTA MELAKA - DAP MENANG

P125 PUTRAJAYA - BN MENANG
P006 KUBANG PASU - BN MENANG
MASJID TANAH - BN MENANG
KUALA PERANG - BN MENANG
BUKIT KATIL - BN MENANG
SG LEMBING - BN MENANG
JUASIH - BN MENANG
PAROH - BN MENANG
LENGGING - BN MENANG
PERMAISURI -BN MENANG
TUALANG SUKAH - BN MENANG
KOTA N9 - BN MENANG
GEMAS - BN MENANG
KAHANG - BN MENANG
TANJUNG PIAI - BN MENANG
CEMBUNG N9 - BN MENANG
TANGGA BATU - BN MENANG
MACHAP - BN MENANG
BATU RAKIT TERENGGANU - BN MENANG
JEMENTAH JOHOR - BN MENANG
PEKAN NENAS JOHOR - BN MENANG
SG BURONG - BN MENANG
SEMBRONG JOHOR - BN MENANG

Sekitar pilihan raya di Melaka ...



Sekitar pilihanraya di Melaka. Aku dan family sudah sampai seawal 8.30 pagi. Keadaan masih lengang. Tak ramai lagi yang datang. Mungkin masih terlalu awal.Harap segalanya berjalan lancar.

Thursday, March 6, 2008

Doa Seorang Pemimpin...

Khamis 6 Mac 2008 27 Safar 1429 Hijrah

Doa Tuan Guru Nik Aziz
Harakahdaily Thu Mar 06, 08 11:08:19 am MYT
"Wahai Tuhan Kami, berilah kami perasaan takut kepadamu yang dapat menghalang kami dari kemaksiatan dan berilah kami ketaatan kepadamua yang menyampaikan kami ke syurgamu, dan berilah dan berilah keyakinan yang memudahkan kami menghadapi bencana di dunia."

"Wahai tuhan kami berilah kami kenikmatan pendengaran, penglihatan dan kekuatan tubuh badan selama hidup kami dan jadikanlah dia mewarisi kami dan berilah pembalasan kepada orang yang menzalimi kami. Dan tolonglah kami terhadap orang yang memusuhi kami.Dan janganlah engkau jadikan bencana bagi kami dalam ugama kami dan janganlah jadikan keduniaan sebesar-besar cita-citanya dami dan tidak sampai batasan ilmu kami. Dan janganlah Engkau biarkan orang yang tidak menaruh kasihan balas terhadap kami, dapat menguasai ke atas kami."

"Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungna dengan nur kesucian engkau dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal engkau, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik." "Wahai tuhan kami, engkaulah penolong kami, maka kepada engkau kami mohon pertolongna. Wahai tuhan kami, engkaulah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada engkaulah kami pohon selamat. Wahai tuhan bagilah kelemahan dan kehinaan yang mana segala tengkuk pembesar dunia."

"Dan tunduk kepadanya segala urusan dan kebesaran raja-raja Firaun, selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksamu, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada tuhan bagi kami melainkan engkau demi kebesaran wajah engkau dan kemuliaan kesucian engkau, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba engkau, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari engkau wahai tuhan yang maha pemurah."

"Wahai Tuhan sama ada engkau lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana kamu lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan kamu menundukkan mereka seperti seperti kamu tundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun kamu lipat balik rancnagan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri , dan kamu hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhluknya, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungna dan kemuliaan, sesungguhnya Engkau berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu."

"Ya Allah Tuhan kami, limpahkanlah rahmat ke atas junjungna kami Nabi Muhammad S.A.W yang dengannya dapat emngubati hati dan menjadikan penawar, menyihatkan badan yang menyembuhkannya, menjadi cahaya bagi pandangan mata dan menyinarkannnya dan limpahkanlah rahmat dan kesejahteraan kepada keluarga dan para sahabat baginda sekalian."

Mari lah beramai-ramai membaca dan mengameenkan doa tulus ikhlas seorang pemimpin... Ameen ya rabul Alameen