Wednesday, July 22, 2009

Balik kampung.. oooo.. balik kampung...



Baru nih balik kampung memang best... memang betul betul balik kampung.. kali nih baru aku dapat merasa macam mana pergi kebendang, menoreh dan cam mana cara orang tangkap ikan... memang sejak aku kawin dengan hubby itu lah permintaan pertama aku.. aku nak rasa cam mana nak tuai padi.. at leats cam mana berjalan dalam selut... after 9 tahun kawin baru kali nih berpeluang merasa cam mana bermain lumpur ...

dan jauh di sudut hati aku .. aku rasa insaf ... terasa bagaimana susahnya hidup sebagai seorang petani dan penoreh... bagaimana mereka betul betul menggunakan tulang empat kerat mereka untuk mencari sesuap nasi untuk keluarga.. untuk membesarkan anak anak .... dan hasil dari titik peluj itulah yang paling berkat ...

Qunuuuttt

video

Untuk yang jarang jarang solat tu.. amik laa pengajaran ...

Tuesday, July 21, 2009

Trip - Choc Factory



Trip lagi... kali nih Nayli sorang jer yang pergi pasal kakak tak nak missed her Taekwondo class... puas dah aku pujuk suh pergi tapi kakak tak nak jugak.. so.. kita orang pun respect laa decision dia tu..

Kali nih adik Nayli pergi lawatan sambil belajar ke Beryl's Chocolate Factory dengan FRIM - untuk tengok Rubber Tapping ... excited sungguh laa cik Minah tuuu.. dan yang paling excited aku tengok para ibu bapa yang sibuk amik gambar .. macam nak masuk university laa pulak aku tengok...

Teaguk II



Teaguk II - Lepas nih dapat tali pinggang hijau laa pulak .. congrate kakak

TGIF



Makan makan kat TGIF sempena meraikan kejayaan kakak dan hubby ....

Friday, July 17, 2009

Teo Sepatutnya berkahwin esok

Pergh.. Malaysian Politics nowadays becoming soooo interesting laaa... Teo mati di bangunan SPRM pulak tuh... aku tak nak komen banyak.. korang cuba baca opinion dan soklan soklan yang dia org questioned untuk mendapat kepastian atas apa yang telah terjadi pada Teoh..ada yang mepersoalkan kenapa baju Teo terkoyak kalau betul dia bunuh diri .. ada pula yang mempersoalkan kenapa Teo masih lagi berkeliaran di pejabat SPRM pada pukul 6 pagi sedangkan sisatan habis pukul 3.45 pagi... dan ada jugak dia orang yg tanya ... kenapa pejabat SPRM tuh tak der orang ker yang pantau sampai ada yang boleh tidur baring kat situ sampai pagi... macam hotel laa pulak ... ada pulk yang tanya kenapa dia perlu si soal siasat pagi pagi buta tuu.. sedangkan dia seorang witness jer...

Dan aku pulak dok questioned berdasarkan pada gambar nih ... kenapa.. mamat Teo nih jatuh dari bangunan tanpa ada setitik darah pun.. biasanya kalau jatuh dari tempat tinggi.. darah mesti mengalir keluar dari seluruh rongga .. pasal impact yag kuat dari dalam dan juga biasanya mangsa akan menggelepar kesakitan dulu sebelum mati.. tapi kalau tak der darah yang kuar maknanya mangsa sudah mati lebih awal ... pasal seluruh pembuluh darah dia dah stop... berhenti serta meta apabila seseorang tuh mati.. hmmm... haa... takkan sorang ahli pathology pun tak terpikir...

apa apa pun kita serahkan pada pihak berkuasa ..

Sila pergi sini untuk baca berita yang selanjutnya ... dan nanti lu orang boleh buatquestion mark banyak banyak pasal kes nih...

Jil Fityan

Malaysia Today
Penarik Beca
The Malaysian Insider
Bernama
Tukar Tiub




Teo sepatutnya berkahwin esok
Jul 16, 09 9:00pm

Teo Beng Hock yang dijumpa mati, dipercayai jatuh dari bangunan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di Shah Alam tengahari tadi, sepatutnya mendaftarkan perkahwinannya esok, kata pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang.

Teo adalah setiausaha politik exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Lim yang seperti tidak percaya dengan apa yang berlaku ke atas Teo berkata: "Tidak ada orang yang berfikiran wajar, akan membunuh diri sehari sebelum dia akan kahwin".

Menurut Lim, seluruh negara terperanjat dengan "kes pertama kematian dalam tahanan SPRM" itu.

"Reputasi SPRM adalah di tahap terendahnya. Ia harus meyakinkan keluarga Teo dan rakyat bahawa tidak wujud sebarang perbuatan jenayah (berhubung kematian Teo)," katanya ketika mengulas kematian Teo itu.

Teo disoal siasat SPRM sejak semalam berhubung siasatan terhadap dakwaan berlaku salahguna peruntukan bagi kawasan pilihanraya tujuh ADUN Pakatan Rakyat di Selangor.

Sementara itu Ean Yong juga tidak percaya Teo telah membunuh diri.

"Dia akan berkahwin, jadi mengapa dia nak bunuh diri," katanya yang jelas sedih dengan pemergian Teo.

Menurutnya, Teo kelihatan seperti biasa sebelum pergi ke pejabat SPRM semalam.

"Dia nampak tenang. Sebelum ke pejabat SPRM, (peguam M) Manoharan dan saya bercakap dengannya bagaimana hendak menjawab soalan.

"Jika ada sebarang masalah, saya yang sepatutnya (berdepan dengan tindakan). Saya tidak nampak mengapa dia hendak bunuh diri," katanya.

Beberapa orang lagi pemimpin Pakatan turut mengulaskan kejadian kematian Teo.

-malaysiakini.com

Sudden Death ... Terjatuh .... Bunuh diri atau....

Teoh's distraught fiancee is comforted by his brother as a DAP worker shields them from photographers.


Teoh's body being removed finally, after some eight hours, at 9.20pm




SHAH ALAM, July 16 – Selangor CPO Datuk Khalid Abu Bakar said tonight the authorities had classified the death of Teoh Beng Hock as sudden death and do not see any evidence of foul play so far.

“So far the police do not see any suspicious circumstances in this case and will wait for the report. We will carry out the investigation properly and thoroughly,” he said.

Teoh, the political secretary of Seri Kembangan assemblyman Ean Yong Hian Wah, was taken in for questioning by the MACC yesterday at its 14th floor office in Plaza Masalam in Shah Alam.

MACC officials claimed he was freed but his body was later found sprawled on the roof of a five-storey building next door.

It is unclear if Teoh, a former journalist with Chinese daily Sin Chew Jit Poh, fell or jumped from the MACC office.

Khalid told reporters that forensic teams from Universiti Putra Malaysia, Hospital Kuala Lumpur and Hospital Klang have examined Teoh’s body and the police had offered the victim’s family to bring their own team but it did not show up.

The police also allowed the victim’s brother to see the body at the scene.

“This is a very sensitive case. That was why there were many pathology experts from different places,” he said.

Khalid confirmed that a janitor found th body at 1.30pm and the police have begun questioning a few officers from the MACC.

He also said that the gathering outside the MACC office tonight was not legal but he was allowing it tonight “because of the circumstances”.



A crowd of 500 people had gathered at the scene for a candlelight vigil in his memory, which soon grew into a protest with angry chants of “Najib pembunuh, BN zalim, BN jahanam” (murderer Najib, cruel BN, go to hell, BN)and “Reformasi!”

The post-mortem examination will be conducted at 9.30am at the Klang hospital.

Wednesday, July 15, 2009

Manik Urai ....

KEPUTUSAN RASMI
UNDI PAS
5348
UNDI BN
5283
MAJORITI 65
JUMLAH UNDI ROSAK 92
JUMLAH KELUAR MENGUNDI 10 722 (87.22%)
JUMLAH SALURAN MENANG 14 DARIPADA 27
JUMLAH UPU MENANG 4 DARIPADA 9
MASA 8.29 PM (rasmi)



Untuk berita penuh dan bergambar sila click kat sini - Muslimeen United dan Kidafella

Tuesday, July 14, 2009

Kasut Crocs






Sesapa yang teringin nak beli kasut Crocs .. ada banyak lagi design design yang cantik cantik dan terkini .... nih ada member aku jual .. aku tolong promotekan jer website member aku nih.. dan aku pun plan jugak nak beli satu untuk bersantai.... memang murah .... kasut nih memang sedap di pakai.. nak nak untuk ibu ibu mengandung .. harga katanya boleh di runding lagi... harga penghantaran mengikut tempat .. tapi kebanyakan kasut kasut nih harga penghantaran dah included.. (bagi yang tinggal di sekitar KL laaa) korang cuba click kat sini ...

Kasut Crocs - Crocsuptown..

Woman loses sight after drinking too much water




(Nov 22) SHE drank 7 litres of water a day to 'detoxify and reduce her blood pressure'.

Thinking that the more water she drank, the better it would be, she continued her habit and this went on for three months.

But last month, this 26-year-old Taiwanese woman suddenly fainted at home. When she regained consciousness a few days later, she was blind, reported Apple Daily Taiwan.

Doctors had said that the woman's condition is known as 'chronic water intoxication'.

The amount of water she drank daily is more than three times the recommended daily consumption for sedentary adults.

Dr Jiang Shou Shan, who treated her, told Apple Daily Taiwan that his patient had no psychological illness nor any other health problems, except that her blood pressure was 'on the high side'.

She was not named in the report.

Dr Jiang said: 'She mistakenly believes that the more water she drinks, the more she can decrease her blood pressure.

'Hence, for three months, she made herself drink 7 litres of water a day.'

Dr Jiang added that initially, the woman would keep running to the toilet. But after some time, it led to water intoxication.

Too much water consumed causes hyponatremia, a condition where there is insufficient sodium in the blood.

SWELLING IN BRAIN CELLS

As a result, the excess water had to be absorbed by her body cells. Her brain cells swelled after taking in the water, which led to increased pressure in her brain.

Dr Jiang explained that the pressure caused bleeding in her occipital lobe. It is the visual processing centre of the brain which contains most of the visual cortex.

Said Dr Jiang: 'The sodium in our blood maintains our cell metabolism rate. But once you drink too much water, the sodium ions will decrease, causing the brain cells to swell.

'This will cause pressure and lead to bleeding.'

Shin Min Daily News quoted a doctor as saying that drinking too much water can be fatal.

The doctor, from Raffles Hospital, said that our body is constantly losing water through sweat, urination, defecation or exhaled breath, among others.

'Replacing this 'lost water' is essential, but rehydration can be overdone, leading to fatal water overdose,' said the doctor.

According to doctors, the symptoms of water intoxication include headache, fatigue, nausea, vomiting, frequent urination and mental disorientation.


Monday, July 13, 2009

PPSMI di mansuhkan

Aik... gua memang pelik dengan government sekarang nih.. dulu bila PPSMI tengah hot di perkatakan... semua orang orang kuat kerajaan menyokong kuat dasar PPSMI nih... malah tak seorang pun antara mereka yang menyangkal atau berani membuat komen.. tetiba bila PPSMI nih di mansuhkan banyak laa pulak kita dengar komen dari peringkat peringkat atasan... majority kata PPSMI ni tak bagus.. tak sesuai.. tak relevant dan macam macam komen lagi kita dengar... sampai tetiba kerajaan tunjuk peratus kemerosotan pelajar pelajar di luar bandar apabila dasar nih di ketengahkan dulu .... apa nih .. chiiittt !!! sudah tukar ka ane...

Kekadang aku meluat betul dengan sikap pura pura dia orang nih dengan segala tipu muslihat dia orang nih untuk mengaburi mata pihak pihak dhaif, jahil lebih lebih lagi bagi mereka yang tinggal jauh di pendalaman.. mereka buat seolah olah rakyat tidak tahu membaca dan berfikir.. cuba lu baca article dari berita harian nih..

Pengerusi Biro Pengajian Tinggi pergerakan berkenaan, Syahrin Md Jamaluddin, berkata daripada maklum balas awal, masih ada pihak kurang memahami keputusan kerajaan itu, terutama masyarakat bandar.

Sehubungan itu, beliau yang juga Setiausaha Politik Menteri Pelajaran berkata, Pemuda Umno akan turun padang bagi menjelaskan kekeliruan terhadap keputusan itu dan ia diharap membantu masyarakat, terutama ibu bapa memahami keperluan dasar itu dihapuskan.

"Sebenarnya, kalau kita memahami hakikat dasar PPSMI sejak mula diperkenalkan, ia tidak membantu pencapaian murid... memang ada peningkatan penguasaan bahasa Inggeris untuk dua subjek berkenaan tetapi ia sebenarnya hasil inisiatif ibu bapa serta kemampuan murid di bandar yang mengikuti tuisyen.

"Hal ini langsung tidak terjadi di kawasan luar bandar dan penghapusan dasar itu tidak ada kaitan politik, sebaliknya tanggungjawab kerajaan yang mahu memastikan dasar tidak menjadi penyebab kemerosotan murid," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Syahrin berkata, Kementerian Pelajaran akan merangka satu kaedah dalam memastikan setiap terminologi dalam Bahasa Inggeris terus digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran subjek Matematik serta Sains apabila PPSMI dihapuskan.

Muhyiddin juga ada menerangkan kenapa PPSMI nih tetiba jer di mansuhkan ... hmmm baru sekarang laaa pulak dia nak bentangkan kelemahan kelemahan PPSMI... cuba korang baca aku petik dari bernama...

Tan Sri Muhyiddin berkata terdapat peningkatan pelajar di negara ini sebelum PPSMI dilaksanakan apabila mereka berjaya menjadi graduan dan profesional terutama dalam bidang perubatan serta kejuruteraan, bagaimanapun selepas PPSMI diperkenalkan majoriti pelajar tidak berupaya.

Trend kejatuhan kedudukan negara yang menjunam ke ranking ke-20 berbanding 10 sebelum ini bagi bidang Matematik dan ranking ke-21 berbanding 20 dalam Sains amat membimbangkan, katanya.

Muhyiddin berkata pemantauan kementerian pada tahun lalu mendapati hanya sebahagian kecil guru menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya dalam pengajaran Sains dan Matematik.

“Secara purata, peratusan penggunaan bahasa Inggeris adalah antara 53-58 peratus daripada keseluruhan masa yang diperuntukkan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik,” katanya.

Selain itu, katanya, hanya sebahagian guru Matematik dan Sains di sekolah menengah dan rendah yang mengambil ujian Penilaian Tahap Profisiensi bahasa Inggeris pada tahun lalu mencapai tahap profisiensi.

Katanya peratusan murid yang mendapat gred A, B dan C bagi mata pelajaran Sains dalam UPSR tahun lalu telah merosot daripada 85.1 peratus kepada 82.5 peratus bagi sekolah bandar dan daripada 83.2 peratus kepada 79.7 peratus bagi sekolah luar bandar.

“Bagi mata pelajaran Matematik, pencapaian murid bandar telah merosot daripada 84.8 peratus kepada 80.9 peratus manakala pencapaian murid luar bandar merosot daripada 80.9 peratus kepada 77 peratus,” katanya.

Beliau berkata jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar semasa PPSMI dilaksanakan.

Muhyiddin berkata laporan “Trends in Mathematics and Science Study 2007″ turut menyatakan kedudukan murid Malaysia dalam mata pelajaran Sains telah merosot daripada tangga ke-20 pada tahun 2003 ke tangga ke-21 pada tahun 2007.

“Bagi mata pelajaran Matematik pula, kedudukan murid kita telah merosot daripada tangga ke-10 pada tahun 2003 ke tangga ke-20 pada tahun 2007,” katanya.

Beliau berkata kajian universiti-universiti tempatan pula mendapati tahap peningkatan penguasaan bahasa Inggeris murid adalah nominal iaitu tidak lebih tiga peratus sepanjang pelaksanaan PPSMI.

“Tahap penguasaan bahasa Inggeris di kalangan murid terutamanya di luar bandar masih rendah menyebabkan mereka sukar untuk memahami pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Katanya berdasarkan pengamatan ini, kerajaan yakin bahawa Sains dan Matematik perlu diajar dalam bahasa yang mudah difahami oleh murid iaitu Bahasa Malaysia di sekolah kebangsaan, bahasa Cina di SJK(C) dan bahasa Tamil di SJK(T).

Adush ... dulu lu orang kata keputusan Maths and Scinece dalam UPSR meningkap dan tak perlu di mansuhkan belakang bila itu PPSMI di mansuhkan lain pulak citernya.. tetiba ada pulak peratusan terbaru yang di jumpai.. mana peratusan yang korang hebohkan baru baru nih...

Mentang mentang dah di mansuhkan korang bantai cukup cukup... tapi aku amat amat rasa tabik dan berterima kasih sekali lagi kat semua mereka meraka yang betul betul telah memperjuangkan untuk memansuhkan PPSMI nih sehingga sanggup bermati matian di jalanan hanya untuk anak anak bangsa kita akan datang....

apa apa pun terima kasihlah pada pihak pihak tertentu kerana akhirnya korang dapat memahami apa yang di perlukan oleh rakyat sebenarnya ....dan yang paling penting cukup laa.. tolong jangan tipu rakyat lagi ... cuba laa telus dalam menyampaikan maklumat agar semua rakyat tahu keadaan sebenarnya...

Monday, July 6, 2009

Mee hoon Siam

Mee Hoon Siam nih memang aku suka giler.. dari sejak kecik kecik lagi sampai sekarang.. so .. last Sunday kebetulan mak aku ada kat umah aku hint hint kat mak aku suh dia masak.. sebab aku rasa kalau aku masak sendiri tak sema sedap cam mak masak.. so.. aku siap beli barang dan tolong dia potong potong jer.. yg masak mak aku.. jom tengok resepi..

Untuk Mee Hoon dia...
Satu plakstik mee hoon di rendam dengan air biasa supaya lembut (nanti tapis dan buang air)
Bawang merah
Bawang putih
udang kering sikit jer
cili kering (jangan banyak sangat nanti pedas)
taugeh

masak macam nak masak mee hoon goreng. Tumiskan semua bahan (Bawang merah, bawang putih, udang kering dan cili kering yang dah di blend lumat). Kemudian masukkan mee hoon... kacau rata rata supaya semua bahan tumisan tadi kena kat mee hoon tadi... tak yah buh garam banyak.. pastikan ianya betul betul tawar (buh sikit jer garam untuk rasa). Lat masukkan taugeh. Angkat dan buh dalam bekas

Untuk kuah dia...
Bawang merah
bawang putih
udang kering
cili kering
(blend bahan bahan di atas)
taucu dalam 2 - 3 sudu besar - tengok tahan kemasinan dia ada setengah taucu memang masin
lengkuas sebesar ibu jari kaki - di titik
serai dalam 3 batang di titik
santan dalam 2 peket
air

tumis bahan bahan yg di blend tadi. kemudian masukkan lengkuas dan halia. masukkan taucu dan santan.. kalau rasa pekat sangat tambah sikit air. Tunggu sampai menggelegak.. buh sikit ajinomoto kalau nak.. kemudian boleh angkat

Bahan hiasan
Daun sup daun bawang (hiris nipis
limau
cili hijau / merah
bawang goreng
tauhu (ada tauhu memang lagi sedap)
timun di potong halus jugak (kalau suka boleh letak jugak)

Dah siap.. buh dalam pinggan pas tuh buh kuah dia.. buh perhiasan dia.. pergh boleh makan.. memang sedap

Wednesday, July 1, 2009

Nombor satu lagi...

Balik jer kerja petang semalam... aku seperti biasa terus ke nursery untuk mengambil anak anak aku. Hari sudah agak gelap juga.. sudah 7:30. Sampai jer aku di muka pagar nursery tu kakak berlari mendapatkan aku... dia peluk aku erat... dia cium aku banyak kali... aku dapat rasakan pasti ada sesuatu gembira yang dia ingin sangat kongsi dengan aku...

"Mak ... cuba teka....." katanya sambil sengih sengih gembira dan masih memeluk erat pinggang aku

"Teka... nak teka apa ek, rrrr... kakak nak mak geletek kakak kot... " aku saja berlawak

Dia gelak jer "Apa laa mak nih....."

"Tak laah... tadi kat sekolah cikgu kakak kata .. Alahamdulillah ... kakak dapat nombor satu..." katanya penuh gembira

"Alhamdulillah .. syukur ..." sahut aku sambil mengucup dahinya. Aku salam dia dan ucapkan taniah atas kejayaannya itu.

Kami sama sama manaiki kereta dan meluncur laju untuk pulang ke rumah.. yang pastinya kakak sudah tidak sabar untuk memberitahu suami aku atas kejayaannya itu.

Sampai aja di rumah.. dia terus memluk abahnya... "abah.. cuba abah teka kakak dapat nombor berapa dalam kelas..??"

"Ala.. abah tahu mesti kakak tak boleh dapat no bor satu lagi ..." dia mengelip mata kat aku dan adik tanda yang dia saja saja nak mem'provoke' kakak. Aku tahu dia sudah dapat merasakan kejayaan itu .. kerana bukan kali ini sahaja malah setiap kali pepriksaan kakak pasti akan berjaya merangkul tempat pertama atau pun tempat kedua.. baik sekolah kebangsaan mahupun sekolah agama.

"ehh.. apa pulak .. kakak dapat nombor satu laaa abah.. apa laa..." jawabnya seperti rasa tercabar atas ayat suami aku tadi.

Hubby aku terus mendukung kakak... "Fuhhh yoooo... powernya kakak... taniah kakak" ucapnya dan mencium pipinya.

"Terima kasih, terima kasih.. "jawabnya sambil senyum senyum gembira...

Alhamdulillah.. sekali lagi kakak dapat mengekalkan prestasinya untuk merangkul tempat pertama dalam peperiksaan penggal pertama tahun 2 Sekolah Kebangsaan kali ini. Syukur banyak banyak dengan limpah kurniaNya atas apa yang telah Dia anugerahkan untuk kami sekeluarga.

Taniah sekali lagi buat kakak atas segala usaha dia selama ini ... mak, abah dan seluruh keluarga tetap akan sentiasa mendoakan kejayaan kakak Nabilah untuk dunia dan akhirat... semoga menjadi anak yang solehah dan berguna untuk keluarga, agama, bangsa dan negara...