Resepi Berbuka Puasa Hari ini adalah Akokkedut versi kelantan..
Bahan-bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
600 gm gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 1/2 biji kelapa
Cara Membuatnya :
1. Telur dipecahkan ke dalam satu mangkuk dan kacau hingga hancur.
2. Kelapa diperah dan diambil santan 2 kali sahaja (pekat).
3. Gula melaka diracih-racih, kemudian campurkan telur dengan santan, gula melaka dan tepung gandum. Kacau dan selepas itu ditapis dengan tapisan supaya tidak berbuku-buku.
4. Daun pandan dikoyak-koyak, bunga cengkih dimasukkan ke dalam campuran tadi, pukul dengan senduk serta kacau campuran tadi.
5. Panaskan acuan baulu, kemudian masukkan adunan tadi mengikut lubang baulu. Bakarlah dengan api atas dan bawah.
No comments:
Post a Comment