Saturday, March 26, 2011

JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE

Dah 2 kali dah buat kek nih tapi aku rasa cam tak jadi jer seperti mana kek Uncle Miki Ojisan yang sangat sedap itu .. tapi apa apa pun kek nih memang best .. lagi sedap bila buh blueberry kat atas dia .. memang pure punya cheese kek ... memang tak rugi cuba buat kek nih ..
 Bahan-bahan :

200g krim keju (suhu bilik)
50ml susu segar
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
100g gula kastor
30g tepung jagung
2 sudu besar jus lemon
1/2 sudu kecil cream of tartar

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18sm dengan kertas minyak.
2. Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
3. Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
4. Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
5. Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaupbalikkan baki putih telur ke dalam adunan.
6. Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit pada rak yang paling bawah.
7. Biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk.

Untuk topping
LEMON CHEESE FROSTING

Bahan-bahan
:

125g krim keju
30g gula kastor
50g fresh cream
2 sudu besar jus lemon

No comments: