Thursday, December 1, 2011

Aku, pompuan dan apam dot dot dot

APAM DOT DOT




Resepi apam dot dot nih dah naik berlumut dah aku simpan.. dari sehari sehari nak buat tapi gagal merajinkan diri... yelaa mana idaknya .. kalau buat apam nih kena concentrate pasal dia banyak peringkat.. nak buh inti laa .. nak lukis laa.. nak kukus laa .. remeh betul .. tapi bila dah buat sekali dia macam naik syok .. nak nak bila anak anak pun suka tolong dan suka makan apam dot dot nih .. tak de laa susah sangat pun buatnya kalau kita enjoy .. 5 jam pun rasa sekejap jer ...so enjoy laa korang buat apam nih ...

3 biji telur sejuk dr peti ais

275 gm tepung gandum

220 gm gula halus

150 ml susu segar atau santan

3 sudu teh baking powder

1 sudu kecil ovalette

1 sudu teh paste vanila

filling

blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa

Pewarna yg di sukai

Paper cup secukupnya

acuan lompang secukupnya (aku guna acuan muffin yg kecik tuh

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. (Aku buat style cam masak kek.. pukul telur dulu bila dah kembang baru masuk yg lain lain tu)

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna

Masukkan setiap warna ke dalam piping bag atau plastik bersih (aku guna sudu je... pasal piping bag tak de dlm simpanan)

Susun acuan lompang dalam loyang.

Letakkan papercup didalamnya

Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas


Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.

Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh (aku buat sampai penuh baru camtik dia tersembul keluar) .

Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.

Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan

Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.

Pastikan api sederhana panas.

Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya. hidangkan ketika panas.

Best wooo .. kalau buat apam nih rasa cam kembang cam apam tuh jugak pasal kena puji sakan.. apam nih sangat cumel dan sedap ... so kalau ada kenduri nak bagi kat tuan rumah baik korang buat memang syiokkk ...

No comments: