Dah lama cari resepi akok kedut Kelantan nih. . . . Yg ini resepi dari Kak Ita Masam Manis. Pun sedap jugak tapi tak berapa nk kedut lagi .... jom try yg ini plak...
5 biji telur ( 2 biji telur itik + 3 biji telur ayam ) - kalau x ada telur itik jafikan 6 hingga 7 bijik telur ayam aja
200 ml santan pekat
140 ml air + 130 gm gula melaka / nisan kerek utk jadi kan 200 ml air gula selepas di didihkan dgn dain pndan
35 gm tepung
2 cubit garam
200 ml santan pekat
140 ml air + 130 gm gula melaka / nisan kerek utk jadi kan 200 ml air gula selepas di didihkan dgn dain pndan
35 gm tepung
2 cubit garam
Blender telur hingga kembng masukkan air gula.
Masukkan tepung blender lagi. Tapis dan buang sikit buih buih dia.
Bakar api atas bawah selama 30 minutes atau sampai nmpak dah masak...
Masukkan tepung blender lagi. Tapis dan buang sikit buih buih dia.
Bakar api atas bawah selama 30 minutes atau sampai nmpak dah masak...
No comments:
Post a Comment