Tuesday, January 26, 2016

Bread Butter Pudding

Biasa aku buat bread puding ikut resepi bread puding nih ...
Pas tu tetiba belasah resepi yang nih plak ... resepi nih pun senang .. cilok cilok resepi resepi chef Asma pas tu modified sikit .... kalau ada tetamu yang tengah on the way .. sempat lagi masak bread butter puding nih ... rasa cam makan kat hotel hotel jer ... dalam sejam dah boleh hidang .. hidang panas panas pun lagi sedap.. buh ice cream vanila atas dia.. ya Allah ... superb ...


Bahan2
(A)
  •  8 keping roti
  •  sedikit butter untuk di sapu kat atas roti
  • kismis
  • serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
 (B) 
  • 1 liter fresh milk
  • gula secukup rasa
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla 
  • garam secukup rasa
Cara2nya: 
  • Sapu loyang / bekas dgn butter 
  • Sapu roti ngan butter, potong petak petak atau pun segitiga pun boleh ikut suka pas tu susun roti dlm loyang / bekas. 
  • Tabur kismis & serbuk kulit kayu manis 
  • Tuangkan bahan B. Kacau sebati semua bahan
  • Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut. Sebelum bakar taburkan sedikit gula pasir di permukaan, serbuk kuli kayu manis dan badam (kalau suka).
  • Bakar suhu 180 C sehingga masak
Vanila kastard sos

  • 1 liter fresh milk / 500ml fresh milk
  • Gula (ikut tekak memasing)
  • 1/2 tsp esen vanilla
  • 1 sudu besar custard powder
Cara2nya: 
Panaskan semua bahan sehingga mendidih.  Bancuh kastard dan campurkan ke dalam bahan tadi.  Masak sehingga pekat (jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit) 

Boleh di hidangkan panas panas bersama sos vanila kastard tadi dan ice cream vanila dan lain lain .... perghhh ... ngancam ... 

Sesapa yang nak tengok resepi Bread Butter Pudding cheff Asma boleh click sini

No comments: