Thursday, August 11, 2011

Kari bulan puasa

Bulan puasa nih masing masing sibuk kejar masa untuk masak kat rumah .. di samping dpt makan healthy food kita sebagai org pompuan nih boleh laa kutip pahala lebih sikit ... mok cik terus terang cakap memang laa amat malas untuk masak tahun nih jadi ada beberapa tips yang boleh laa korang ikut tu pun kalau nak laaakan untuk memudahkan kerja memsak korang .. bukan apa... kita sebagai carrier women nih perlu creative dlm semua hal lebih lebih lagi bab bab memasak dan hal ehwal rumah tangga nih ...

Resepi hari nih mak cik nak ajar cam mana nak jimat masa ... jom masak kari ...

Kari ayam

Ayam
Bawang putih, bawang merah, halia (hiris)
4 brothers - bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga
daun kari - kalau ada
santan
serbuk kari

Tumis 4 brothers, masukkan bawang, dan halia, bila dah garaing pas tuh masukkan serbuk kari yang dah dibancuh dengan air goreng sampai garing. Masukkan ayam dan biar sekejap sampai dia kecut (boleh tutup periuk kalau kering sangat boleh masukkan air sikit). Mak kata kalau kita biar ayam atau daging nih kecut dulu sebelum terus masuk santan .. nanti kuah kari nih seda pasal air dari ayam tuh akan keluar. Bila ayam dah kecut baru masukkan santan. Santan nih adalah lebih baik masukkan lebih sedikit (nanti mok cik cakap kenapa). Maukkan kentang (kalau nak). Kalau nak bau wangi boleh masukkan daun pandan sehelai dua .. nanti kari tuh bau best. tarra dah siap ...

Ok tadi mok cik ada cakap buat kuah lebih .. heheh ... ini untuk sesapa yang malas cam mok cik nih .. sinmpan dalam semangkuk kuah gulai ayam dalam freezer. Bekukan .. dua tiga hari nanti .. boleh keluarkan dan panaskan ..rasanya tak berubah malah lagi sedap bila kari di perangatkan... pas tuh  boleh masukkan rebus telur dua tiga bijik ... pas tuh masukkan pulak telur rebus dalam kari perangat tadi. Dah jadi kari telur rebus  (perasa ayam). Atau boleh gantikan dengan daging (empukkan dulu daging kemudian masukan sekali dengan air daging yang dah empuk tuh. Atau boleh potong ayam kecik kecik masukkan dlm kari perangat tadi pas tuh buat roti jala ..dah jadi kari roti jala... boleh jugak jadi kari udang .. sotong dll...

 hehehe mok cik terer bahagian bahagian nih .. kan dah jimat byk masa... sementara nak panaskan kari tadi boleh laa tengok tv ke atau bukak FB ..

No comments: