Thursday, August 11, 2011

Sambal pulak ...

Kalau tadi mok cik ajar cam mana nak jimat masa dengan kari .. kali nih mok cik ajar nak buat sambal macam macam jenis...

Cam biasa buat sambal lebih. Sambal nih buat sambal goreng kosong je dulu ...

Bawang putih dan bawang merah ditumbuk
Cili kering di blender

Tumis bwang yang dah di tumbuk sampai garing. Kemudian masukkan cili. Goreng lagi sampai garing. Buh asam jawa yang dah di bancuh dengan air. Buh sedikit air. Buh gula dan garam secukup rasa. Siap .... angkat dan bekukan sebahagian.

Hari nih konon konon kita nak masak sambal udang.

Cuci udang dan masukkan udang .. kemudian buh sedikit air. Tunggu laa udang tu masak dan air kering. Jangan masukkan terlalu byk air atau terlalu sedikit nanti tak sedap. Kalau nak resepi lain sikit boleh masukkkan dalam setengah cawan santan pekat. Resepi sambal udang bersantan nih resei paling di gemari oleh anak anak dara aku asal dia akan jadi kurang pedas dan berlemak sikit. Masukan hirisan bawang besar sebagai hiasan. Keringkan santan dah boleh hidang. Make sure masakkan udang tuh lama sikit supaya sambal tadi ada rasa udang.

Esok .. boleh try masak ayam masak pedas. Cam biasa perengatkan sambal tumis kosong tadi (buh air sikit). Kalau suka boleh masukan sedikit halia yang dah ditumbuk. Masukan ayam dan kecutkan. Tunggu sampai masak. Boleh masukkan sedikit sos tomato untuk rasa lain sikit. Masukkan bahan bahan perhiasan bagi mengaburi mata pihak lawan. Contoh perhiasan cam tomato bijik, bawang besar cili hijau / merah. Bila ayam dah masak boleh laa di angkat.

Lusa .. boleh masukkan pulak sotong. Cara yang sama macam di atas. Tapi sotong biasanya mok cik tak tambah santan atau sos tomato. Mok Cik suka sambal sotong biasa aja. So cam biasa perangatkan sambal tumis .. buh sotong. tak yah masukan terlalu byk air pasal sotong tuh sendnri akan ada air bila kita kecutkan dia. Tambah asam garam.. boleh hangkat .. dan tara .... siap..

Tulat ... sambal telur .. rebus telur .. nak goreng pun boleh tak nak goreng pun boleh telur rebus tuh... as tuh cam biasa laa ... cara seperti di atas ...

Lepas tulat apa ek ??? ... sambal telur goreng .. kali nih boleh goreng telur .. dan jadi sambal telur goreng plak ...

ada banyak lagi kita boleh buat ngan sambal nih ... kalau simpan dalam freezer .. kalau terasa nak masak mee goreng atau mee hoon goreng boleh laa kuarkan dan amik sikit sambal tuh ... mok cik suka buat bebanyak pas tuh asing asingkan. Tak letak sekali. Maknanya kalau nak masak kita just amik yang kita dah siakan untuk sekali dish.. jgn bekukan sekali dalam tuperware besar ... heheh.. canggih tak mok cik ...

No comments: