Semlam petang buat bingka jagung ingat nak balas bekas jiran jiran yang hantar kuih ... tapi nampaknya tinggal harapan jer ... malam lepas dinner budak budak duk until sepotong sepotong. Memula nak rada jer lelama buat supper laa bingka jagung tuu .. menjelang pagi dah separuh .. hidang untuk breakfast sikit .. dah.. langsai .. Alhamdulillah ... resepi ni memang best .. aku amik dari buku sehari satu resepi tapi aku tambah sikit buh santan ... bertambah lemak dan potensi untuk over weight memang besar laa kalau duk makn kuih muih yang cam nii .. any way sedap .. dan yg penting sangat senang ... boleh la try nanti... ok jom tengok resepi ..
1 tin jagung cream
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung custard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/2cawan gula (ikut citarasa sendiri)
1/2 sudu garam
1 biji telur
2 sudu besar butter / margerin cair
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung custard
1 cawan susu cair
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/2cawan gula (ikut citarasa sendiri)
1/2 sudu garam
1 biji telur
2 sudu besar butter / margerin cair
Cara :
Masuk semua bahan dan kacau sampai sebati. Kalau nak lembik sikit bileh buh susu cair atau santan lebih sikit. Kalau nak kuning lebih masukkan setitik pewarna kuning. Aku biasanya blend semua bahan kemudian masuk kan jagung cream. Tak de masalah tepung bergentel. Panaskan oven bakar dalam satu jam. Siap. Anak anak aku suka giler ...
Masuk semua bahan dan kacau sampai sebati. Kalau nak lembik sikit bileh buh susu cair atau santan lebih sikit. Kalau nak kuning lebih masukkan setitik pewarna kuning. Aku biasanya blend semua bahan kemudian masuk kan jagung cream. Tak de masalah tepung bergentel. Panaskan oven bakar dalam satu jam. Siap. Anak anak aku suka giler ...
No comments:
Post a Comment