Saturday, January 26, 2013

Japanese cheese cake lagiii ...

Godek peti ais tadi jumpa 2 ketul cream cheese ... bebudak plak dah lama betul mintak buat cheese cake niii .. check  semua bahan ada .. apa lagi cayok baby jom tolong mak buat kek .. walaupun penat giler tapi kuatkan semangat .. mudah mudahan baby ni rajin masak ... senang mak esok esok .. jom cuba .. resepi ni paling best antara banyak banyak resepi ...
Ingredients:
265ml UHT Fresh milk
85g Butter
250g Cheese cream
40g tepung gandun
35g tepung jagung
7 bijik telur kuning
7 bijik telur putih (pastikan telur,  alat mixer dan bekas kering dan mixer tiada campuran minyak atau air)
3/4 tsp Cream of tar tar
125g gula
2 tsp essen Vanilla
Cara :
Bah A.
Panaskan susu dan butter. Tapi perlu di kacau supaya tak over heate atau naik minyak. Kalau rajin boleh double boiler tapi kalau malas make sure guna api paling kecik. Perlahankan api dan masukkan cream cheese tadi. Boleh gunakan whisker untuk kacau adunan tadi agar sebati,  tidak berketul dan sampai agak smooth gitu. Tutup kan api. 3Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Kacau lagi sampai sebati. Masukkan telur merah dan essen vanila. Kacau lagi dan pindahkan kebekas yg lebih besar sikit agar nnti kita senang nak campurkan bah B. Biar adunan tadi sejuk.
Bah B.
Masukkan telur putih ke dlm mixer dan putar dalam kelajuan tinggi. Masukkan gula secara berperingkat peringkat. Masukkan cream of tartar. Kacau sampai peak atau bertanduk. Maksudnya kalau kita terbalikkan mixer tu telur putih tadi tak jatuh.  Bahagikan key 2 bahagian.
Guna spatula (senduk pun ok jer) masukkan adunan Bah B kedlm adunan cheese tadi (Bah A). Kacau tapi jangan over kacau. Hanya kaup balikkan adunan tadi.   Masukkan lagi sebahagian Bah B ke dlm Bah B . Kaup balikan lagi kedua dua adunan.
Tuang adunan yang dah dicampur tadi kedalm bekas loyang berukuran 9" yg dah dilapik kertas agar senang nak keluarkan nanti. Steam bake atau guna teknik bain marie dengan Api 150C for about sejam setengah. Rrrr.. teknik ni letak loyang 9" yg berisi adunan cheese cake tadi ke dalam loyang yg besar yg berisi air. Pastikan air dlm loyang besar tu mampu menampung loyang 9" tadi. 
Kek akan sedikit mengecut .. tapi rasa dia gua gerenti pak cik miki ojisan yg mula mula jual japanese cheese kek nih nangis tak hengat ... dia ingat org jepun jer pandai buat kek nii ... Malaysia pun boleh laaa ..
*maaf penulis tidak dapat mengawal perasaan riak yg teramat sangat atas satu lagi kejayaan membuat cheese kek kegemarannya ... hehehe

No comments: