Saturday, October 18, 2008

Nasi Ayam


Nasi Ayam..

Aku dulu masa budak budak dulu suka giler makan nasi ayam.. aku rasa one of the reason is.. makanan tuh senang dan cepat dihidangkan dan mesti ada kat mana mana dan rasa dia tak le menghampakan sangat .. tapi kalau aku ada masa terluang dan tak berapa lapar.. aku sure akan try something yang lain dari yang lain.. aku bab bab makanan nih aku memang quite adventurous sikit.. aku suka try something new and pelik...

ok nih resepi nasik ayam aku....

Beras
bawang besar, bawang putih, halia
bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang,
daun pandan
minyak sapi
sedikit pewarna kuning (kalau nak cantik jer)

Sup
Ayam
bawang besar, bawang putih, halia mayangkan
bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang,
sup bunjut adabi
rempah sup
daun sup

masakkan sup dulu ngan sekor ayam tuh.. tumis semua bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang, masukkan bawang besar, bawang putih, halia yang dah dimayang tadi. Bila dah gareng masukkan rempah sup sikit. Masukkan sup bunjut. masukkan ayam.. biar dia kecut ... ayam nih potong besar besar sikit sebab aku amik ayam nih untuk aku goreng nanti. dan potong sikit yang kecik kecik untuk kita makan dengan sup. Lebih lebih lagi tang tulang tulang tuh .. lagi bagus untuk sup... masak sampai ayam yang besar besar tadi jangan terlalu lembut. Angkarkan ayam tuh perap dengan bawang putih dan di gaul dengan kicap dan sedikit madu.

Nasi
Basuh beras dan toskan. Masukkan minyak sapi.. jangan banyak sangat nanti jadi nasi minyak pulak.. masukkan dalam satu hingga dua sudu jer.. nak bagi rasa jer.. Gorengkan bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang, dan bawang besar, bawang putih, halia yang dah di mayang. Kemudian masukkan beras, gorengkan bersa tuh.. kemudian amik kuah sup tadi ikut ukuran yang sesuai. Biasanya satu put beras air sup dia pun satu put.. kemudian lebihkan dalam setengah put air sup dia tuh... (kalau aku aku sukat ikut jari aku style kampung punya) kemudian masukan daun pandan.

Sementara tunggu nasi masak. Boleh goreng dah ayam yang dah perap tadi. Ayam yang dah di lumur atau marinate dengan kicap manis dan kicap masin, dan tumbukkan bawang putih sikit ... just goreng macam biasa jer..

Kicap
Air dari lumuran ayam tadi jangan buang amik jadik kicap dia.. cuma tambahkan kicap dan buh sup ayam tadi

Sambal Nasi ayam
Sambal dia pulak.. amik cili merah dalam 5 - 6 bijik dan blend dengan satu biji bawang puti jer.. dan letakkan cuka dan air limau nipis atau buh salah satu .. mana mana pun sedap jer .. buh gula sikit dan garam.. kalau banyak tak sedap. Boleh jugak guna air sup ayam tadi untuk blendkan chili tuh tadi...

Hm... dah siap dah.. memang sedap laa...

No comments: