Baru baru nih buat B'day Nayli.. aku teringin sangat nak buat laksa.. biasa aku buar dalam amount yang sikit jer.. 1 kilo ikan.. tapi kali nih aku beli 5 kilo.. satu periuk besar aku masak.. cuak jugak pasal takut tak sedap.. tapi Al hamdulillah .. ramai yg kata sedap.. (huhuhu kembang kuncup mok cik). Ok nih sesapa yang hari tu mintak resepi korang salin laaa ek sendiri
1 kilo ikan (aku guna ikan sardin / ikan selayang - yang mata besar tu)
asam keping dalam segengam (ikut suka - kalau nak masam masuk banyak)
5 - 6 biji bawang merah
2 - 3 biji bawang putih
10 tangkai cili kering di blend (kalau suka pedas boleh tambah) secekak daun kesum
3 - 4 batang bunga kantan
2 batang serai
otak udang (kalau ada - aku tak buuh pun tak jumpa nak beli)
Cara:
Memula buangla perut ikan.. basuh kasi bersih... pas tuh rebus. Masukkan dalam 5 keping asam keping dan sedikit garam. Dalam masa yang sama blend bawang merah dan bawang putih. Bila ikan dah masak, angkat dan buangkan tulang... air rebusan ikan tu jangan buang, blend isi ikan tadi dengan air rebusan ikan tu. Kemudian tulang tulang dengan kepala kepala dia tuh korang mesin kasi hancur. Pas tuh korang tapis masuk dalam air rebusan ikan tu. Maukkan cili kering yang dah di blend tadi. Ikut suka nak masuk berapa banyak, kalau aku aku suka pedas sikit baru kaw, tapi kalau ada budak budak nak makan elok kurankan cili pasal accessories dia ada cili api dengan cili merah. Masukkan semua bahan bahan lain sekali isi ikan, cili blend,.asam keping, Daun kesum, Bunga Kantan, Serai. Masukkan asam jawa. Tunggu menggelagak kalau dah rasa ok boleh angkat. Kalau kurang asam lagi tambah lagi asam keping.
Bahan accessories:
Timun
Nanas
bawang besar
daun kesum
bunga kantan
cili api
cili merah
salad
Semua nih di hiris halus. Pergh memang sedap giler laaa
No comments:
Post a Comment