Baru nih aku buat kek Lapis buah prune.. cara dia sama jer macam buat kek Lapis Asam (click sini untuk resepi Kek Lapis Aam) .. cuma aku try tukar dengan buah prune...
2 cawan serbuk biskut (cream cracker atau biskut marie)
3/4 cawan gula (kalau tak suka manis letak 1/2 cawan jer)
1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan butter (1 bungkus 250gm tuh)
1/2 cawan susu pekat (creamer pekat manis pun boleh)
5 bijik telur
2 pket buah prune
Macam biasa pukul butter dengan gula sehingga sebati dan kembang. Masukkan telur sebijik demi sebijiksambil kacau. Pukul lagi (pakai mixure laakan) Masukkan serbuk penaik dan susu pekat. Kacau lagi sampai sebati. Masukkan biskut yang dah diblend halus menjadi serbuk tadi sedikit demi sedikit. Masukkan essen vanila. Pukul lagi sampai betul-betul sebati.
Bahagikan adunan kepda beberapa bahagan (Ikut suka... biasa aku bahagi tiga jer). Satu warnakan hijau, kuning dan pink.
Masukkan selapis.. katakan mulakan denganhijau... kukus dalam lebih kurang 5 minit, lepas tuh angkat dan susun buah prune yang dah di rancik rancik.. (aku potong jer besar besar) kat atas lapisan kek yang warna hijau tadi. kemudian letak pula lapisan warna pink.. kukus.. letak pula yg warna kuning.. kukus.letak warna kuning pula kukuskan ... bila dah masak angkat susunkan asam manis tadi.. lakukan sehingga habis...
No comments:
Post a Comment