Wednesday, April 8, 2020

Butir Nako

Bahan-bahan kuah:
Santan pekat
Daun pandan -  disimpul
Gula dan garam – secukup rasa
1/2 sudu kecil Halba
Cara memasak:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. 
 Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api… bairkan sejuk

Bahan-bahan biji nangka:
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
Pewarna hijau  Sedikit air kapur(kalau tak ada tak payah pun tak apa)
Garam

Cara membuat:
Sebelum menguli, panaskan dahulu air  di dalam periuk (air separuh periuk). Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.

Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula).  Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.

Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.

No comments: