Santan pekat
Daun pandan - disimpul
Gula dan garam – secukup rasa
1/2 sudu kecil Halba
Cara memasak:
Cara memasak:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api… bairkan sejuk
Bahan-bahan biji nangka:
Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api… bairkan sejuk
Bahan-bahan biji nangka:
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
Pewarna hijau
Sedikit air kapur(kalau tak ada tak payah pun tak apa)
GaramCara membuat:
Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk). Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula). Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.
No comments:
Post a Comment