Freud kata mind is just like an iceberg...only 10% of an iceberg is visible (conscious) whereas the other 90% is beneath the water (preconscious and unconscious)... betul ke ??? entah check it out....
Tuesday, April 28, 2020
Kek Batik Cheese Indulgence
Bahan untuk kek batik
1 pack / 600g biskut marie (patah-patahkan)
200g butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan air masak
1 / 2 biji telur saiz
Esen vanila
.
1. Masak butter sampai cair, masak kek batik guna api kecik, kemudian masukkan susu pekat. Kacau rata.
2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat² takut berketul.
3. Next masukkan telur, kacau dulu bagi rata dan baru masukkan air. Kacau sebati biar semua sekata.
4. Last sekali masukkan biskut. Kacau rata agar semua biskut bersalut coklat. Boleh tutup api semasa mengacau
5. Terus masukkan semua ke dalam loyang saiz 10 x 10 inci (alas plastik biskut supaya tak melekat dan senang tarik keluar) dan tekan² padat. Plastik tu biar lebih terkeluar sikit sebab nanti senang nak tarik keluar. Kalau ada loose loyang lagi bagus.
6. Simpan chiller 2-4 jam jika kek sudah keras. (kalau nak cepat masuk jer dalam freezer sekejap)
Bahan-bahan untuk lapisan cheese (Ingredients for cream cheese layer):
https://youtu.be/uLwJ-3f0JaE
250 g krim keju (250g cream cheese)
3 sudu besar /50g gula kastor (3tbsp /50g castor sugar)
1 sudu kecil esen vanila (1 tsp vanilla essence)
1 sudu besar susu pekat manis (1 tbsp sweetened condensed milk)
3/4 sudu besar serbuk gelatin (3/4 tbsp gelatin powder)
3 sudu besar air panas (3 tbsp hot water)
200 ml krim putar tenusu (200ml dairy whipping cream)
Bahan-bahan untuk coklat ganache (Ingredients for chocolate ganache):
300g coklat masakan gelap (300g dark cooking chocolate)
250g krim putar tenusu (250g dairy whipping cream)
1 sudu besar butter (1 tbsp butter)
1 sudu kecil esen vanilla (1 tsp vanilla essence)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment