Friday, April 10, 2020

Custard Pudding with Fruit Cocktail

resepi dari blog
Azlita - Masam Manis


Bahan Untuk Kastard
1 cawan tepung kastard
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula + 1 sudu besar gula
secubit garam (ini akak tambah)
Aku tambah vanilla sikit satu sudu kecik
Satukan semua bahan dalam periuk dan masak atas dapur dengan api sederhana hingga ia meletup-letup dan pekat.
Angkat dan sudukan dalam acuan kecil
Sejukkan hingga keras
Bahan Untuk Kuah
1 tin susu cair
2 gelas air
5 sudu besar gula pasir (akak buat tak sampai 5 sudu pun rasa ikut suka sebab air gila fruitcoktail tu pun dah manis)
secubit garam
1 sudu besar tepung kastard (akak buh setengah sudu jer- nnti pekat sangat bila dah sejuk)
1 sudu teh esen vanila
fruit coktail (air dia tadi masukkan awal sama dgn air kosong tadi)
beberapa helai daun pandan (ini pun akak durhaka... sebab rumah banyak pandan.. semua benda nak letak pandan.. nanti bau dia wangi sikit.. tak ada tak payah letak)
Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. Tambahkan secubit garam dan esen vanila
Biarkan kuah mendidih.
Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk.
Untuk menghidang masukkan kuah dlm mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap utk di hidangkan.

#MCO 

No comments: