Saturday, April 11, 2009

Agar agar tembikai

  • 1 bungkus agar² yg panjang
  • 2½ cawan gula pasir (kalo suke manis, leh lebihkan sket)
  • 6 cawan kecil air
  • 4 biji putih telur
  • sedikit pewarna hijau utk kulit
  • sedikit perwarna merah/kuning utk isi
  • sedikit cicau yag dah di hancur hancurkan utk biji

Cara-cara

  1. pukul putih telur hingga kembang.
  2. sementara itu, masak agar² bersama gula dan air sehingga agar² larut.
  3. tapis agar² yg larut tu kedalam putih telur yg telah dipukul dan pukul lagi hingga hampir² sejuk.
  4. Asingkan bancuhan tadi jadik dua... satu biarjer plain putih. satu lagi buh warna merah /kuning.
  5. kemudian tuangkan kedalam bekas bulat besar yg putih tu dulu biar sekejap dan tuangkan plak yg warna merah / kuning tuh
  6. taburkan cincau di permukaan agar² tadi. dan masukkan di dlm fridge.
  7. bila agar² da sejuk, keluarkan dari bekas dan terbalikkan lalu disapu dgn pewarna hijau sbagai kulit.

No comments: