Tuesday, January 1, 2008

Mee Kung Fu .. haaiyyaa...



Hmmm ... pagi tadi masak mee kungfu.. dah lama sangat aku tak masak... resepi nih pun aku main belasah jer .. oleh kerana dari college lagi aku dah memang suka sangat makan mee kungfu nih.. so .. aku try buat .. dan resepi dia seperti biasa aku main belasah jer... entah aku rasa macam ok jer .. sedap...

Untuk Mee
Mee kuning
Kicap manis (masin pun boleh jer)

Untuk Kuah
Dalam 1/2 inci halia (sikit jer)
dalam 5 - 7 bijik bawang putih (agak-agak aaa kan)
ayam, sotong, udang ikut suka
fish ball
Putik jagung
Carrot
1 kiub ayam
telur 1 - 2 bijik
Lada putih / lada sulah (pepper)
1 sudu tepung jagung

Memula tumbuk / blend halia dan bawang putih. Tumis macam biasa. Pas tuh masukkan ayam, sotong, udang dan fish ball. Masukkan air dan masukkan semua sayur yang di potong (potong ikut suka aaa) dan kiub ayam. Tunggu sampai semua lauk pauk tadi masak dan masukkan sayur. Bila sayur dah masak, masukkan telur kacau. Bila dah semua dah masak, masukkan tepung jagung yang dah dibancuh untuk pekatkan dia. Bubuh sikit lada putih. Kalau ada minyak bijan bubuh 2 - 3 titik... jangan banyak nanti memang tak sedap.
Mee pulak lepas basuh gaulkan dengan kicap. Panaskan minyak dan goreng mee tadi. Goreng cam tuh jer... tak yah buh garam ke apa ker ...

Cili jeruk.



Potong cili hijau
bubuh air panas jangan banyak sangat, sekadar nak celurkan dia jer... sikit jer tau.. Air panas tadi tak yah buang campurkan sekali dengan cuka, garam dan gula. Kalau korang makan ajinomoto.. buh aa sikit.




Cili api potong kicap...



Potong cili api hijau tuh... bih air panas sikit jer. Buh minyak bijan dalam 2 titik. Buh kicap. Seeloknya kicap manis tapi kicap masin pun boleh... dah siap...





Cara menghidang... buh mee dan buh kuah yang tengah panas-panas tuh atas dia... cili tadi bubuh aa dalam bekas kecik supaya sapa yang nak pedas boleh makan. Mudah jer kan dan semua orang boleh makan budak kecik pun boleh makan sebab tak pedas langsung.

No comments: