Freud kata mind is just like an iceberg...only 10% of an iceberg is visible (conscious) whereas the other 90% is beneath the water (preconscious and unconscious)... betul ke ??? entah check it out....
Tuesday, July 24, 2007
Cream Caremel
Sebagai permulaan aku nak ajar masakan yang paling sedap tetapi paling simple... kalau korang masak nih untuk mak mertua perghhhh...memang confirm mak mertua korang mesti puji gila... yag tak ada mak mertua tuh sendiri makan jer laaa...
Tapi aku harap jangan aaa.. sekadar amik recepie jer... masak leh bib... sedap gua cakap lu...
Cream Caramel... / Puding Caramel
Mesti ada...
Bahan A.
1 tin susu pekat manis / kreamer pekat manis
1 tin air (tin susu tadi buh air dalam dia)
8 - 10 bijik telur
1 sudu teh esen vanila
Kacau semua bahan diatas... atau buh dalam mixer .. mix...
Untuk karemel dia
Hanguskan gula dalam loyang yang korang nak bubuh puding (bahan A tadi). rrr... korang tahu tak nak hanguskan gula.. amik dalam 6 sudu besar gula buh dalam loyang, buh air sikit, pastuh letak atas api... kacau jangan sampai hitam... bila dah macam cokelat tuh angkat cepat.. nanti gula tu hangus gila jadi pahit pulak... Karemel (gula yg dah hangus) tadi tuh, biar sampai dia keras macam jadi cermin...
Pas tuh bila Bahan A tadi (yg korang dah kacau/ kepok/ pukul atau masuk dalam mixer jer) dah macam berbuih sikit amik loyang yang dah ada caremel (make sure caremel tadi dah keras) tadi tuang jer atas dia.. sementara itu panaskan kukus... kukus selama 25 - 30 min. Pastu bila rasa dah masak amik pinggan Arcopal korang yang paling mahal dan suit dengan loyang tadi korang terbalik kan... Yang caremel tuh kat atas... air dia ada kat bawah...
Pas tuh masuk dalam peti ais...
Masakan di atas adalah amat sesuai untuk dimakan ketika sejuk sejuk... kalau mak mertua jenis masa kini mesti mak mertua korang puji punya sebab ini ala-ala hotel bib gua cakap lu...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment