Monday, August 16, 2010

Ayam percik untuk berbuka

Susah betul kalau bulan puasa nih .. tiap tiap petang nak kena fikir nak masak apa yang sedap untuk berbuka puasa.. kalau anak anak makan tak sedap sure frust .. kena suit selera anak anak dan selera orang besar .. itu yang susah nak buat .. resepi hari nih ayam percik kelantan .. yang warna putih tuh ..
Bahan bahan :

Ayam setengah ekor
Santan pekat
Bawang merah dalam 5 - 8 bijik
Bawang putih 3 - 4 bijik (yg kecik kecik jer)
Halia sebesar ibu jari
Serai 3 - 4 batang
Sedikit gula melaka (gula putih pun ok)
asam keping 3 keping
cili boh / cili mesin (kalau nak pedas buh banyak)
sejemput beras (petua untuk pekatkan kuah)
garam secukup rasa

Memula besihkan ayam. Kemudian potong besar besar sket. Blend semua bahan (kecuali asam keping dan ayam laa kan). Kalau ada masa da nak sedap lahi perap dengan bahan bahan kat atas tadi. Kalau tak der masa macam aku hari nih ... Blend semua bahan dengan santan pekat tadi. Masakkan atas dapur sekali dengan ayam... masukkan asam keping .. masak sampai kuah pekat ... bila dah hampir pekat dan rasa rasa aym dah masak angkat dan ketepikan ayam ... sambung pekatkan kuah sambil rasa cukup ker tidak .. sementara tuh bakar ayam tadi. Renjis renjiskan kuah ayam tadi... bila dah masak ... curah kuah percik kat atas ayam.. boleh buka puasa dengan sungguh menyelerakan ...

No comments: