Freud kata mind is just like an iceberg...only 10% of an iceberg is visible (conscious) whereas the other 90% is beneath the water (preconscious and unconscious)... betul ke ??? entah check it out....
Tuesday, August 7, 2007
Puding Roti ...
Untuk pengetahuan korang semua... Semua recepies yang aku perturunkan adalah untuk mereka yang baru belajar memasak... kalau korang kata "alah.. nih pun nak tulis dalam blog dia..." aku advisedkan agar korang boleh singgah keblog lain. Aku hanya perturunkan idea memasak aku nih pada mereka yang baru pringkat beginners atau baru kenal senduk, sudip, dapur, dan selalu tersilap yang mana satu garam dan mana satu gula...
Ini semua adalah kerana sikap perihatin aku kepada semua perempuan-perempuan yang dah ada laki dah ada anak tapi tak reti-reti nak guna dapur korang yang korang buat perhiasan jer tuh...
Jadi kepada sesapa yang dah expert tuh.. dan mengumpat kat belakang....recepies ini sama sekali bukan untuk korang... gi carik blogg chef-chef tukang masak yang terror ....
Hari aku nak ajar korang masak Puding Roti berkismis... senang jerrr...
Benda yang korang perlu ada...
Roti - 1 bungkus
Santan - dalam satu mangkuk (amik parti lagi sedap - lebih kurang sebijik kelapa) atau kalau nak lagi sedap guna fresh milk dalam setengah kotak (senhingga susu tadi melebihi roti tadi)
Susu cair - 1 tin aku selalu pakai susu cap Ideal sebab sedap...
gula - ikut suka korang
Kismis - satu bungkus kecik cukup aaa
Esen vanila - satu sudu teh
Telur - satu bijik
Garam - ikut rasa
Potong Roti kecik-kecik / potong kiub-kiub. Santan, susu, gula, esen vanila, telur dan garam tadi korang kacau... kalau ikut sifat pemalas aku... biasanya aku akan masuk dalam blender dan blend jer senang... cuba rasa cukup tak gula ngan garam ... pas tuh korang rendam roti dalam bancuhan tadi... make sure air bancuhan tadi cukup dan ada extra ... maknanya santan dengan susu cair tuh biar lebih ... nak tahu lebih ke tidak masa rendamkan bahan tadi dengan roti .. bila tekan permukaan roti tuh ada banyak lebihan air lagi.. dan air bancuhan tuh bergantung pada roti apa yg kita guna.. ada setengah setengah roti daya serapan dia tiggi ada yag tak kuat sangat .. so.. korang pandai pandai adjust laa air dia tu ek... kalau lebih air (santan & susu cair) bancuhan lagi sedap dan lembut... masukkan kismis kacau... dan biar terendam dalam lebih kurang 15 - 30 minit... tapi kalau nak cepat tak yah tungu lelama sangat pun tak apa... asalkan rasa rasa semua roti tuh dah basah dah boleh buh dalam oven dah...
Dalam loyang... buh butter kat sekeliling permukaan loyang. Pas tuh buh roti yg dah direndam tadi... atas dia (roti tadi) korang tabur sikit gula biar rangup sikit bila korang makan...
Pasang api atas bawah dan bakar about 40 - 45 min. Api tak yah kuat sangat...
Kalau korang nak buat cam hotel tuh - ala bread puding makan dengan kuah vanila tuuu ....Vanilla sos nih sedap kalau makan dengan puding roti ke, atau apple crumble ke.. atau puding jagung ker .. atau kastard ker .. apa apa jer laa yang sewaktu dengan nya ...
dalam 4 cawan susu segar / susu cair (aku agak agak aja)
4 biji kuning telur
sedikit gula (ikut suka)
secubit garam
2 sudu besar vanilla
Memula masakan susu. Jangan sampai beruwap pulak. Masukkan gula, vanilla dan garam. Pas tuh kacau/pukul telur. Masukkan telur dan kacau telur cepat cepat supaya tak berketul ketul. Jangan berenti kacau bahan tadi sampai dia pekat. Dah settle ..
nak lagi sedap ... makan dengan ice cream... mak aiiiiii... sedap gileerrrr....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment