Aku kalau malas nak buat 2 jenis mee.. (biasa aku akan buat satu yang pedas dan satu yang tk pedas untuk budak-budak) aku suka buat mee hailam. Mee hailam nih memang sesuai untuk sekeluarga. Untuk orang dewasa dan kanak-kanak...
Mee hailam nih kurang kuah.. tuh yang nampak kering jer tuh. So.. kalau nak sedap lebihkan sikit kuah baru ngam...
Mee kuning
Carrot, Bunga kobis, Putik jagung, Batang Saderi, tomato
bawang putih
halia
udang, sotong, ayam, daging, fish ball
air rebusan (kalau ada kalau tak ada belasah guna paip jer heheh)
Kicap manis, kicap masin
Sos tiram
Cincang bawang putih. Separuh ditumis macam biasa. Masukkan sos tiram, goreng sekejap. Masukkan pulak kicap manis dan kicap masin.. goreng sampai nampak pekat sikit. Masukkan daging dan ayam. Masukkan air. Masukkan pulak semua rencah lain.. cam udang, sotong, fisch ball, fish cake. Bila rasa semua binatang tadi dah cukup masak, masukkan pulak tomato yang dah di potong-potong. Masukkan sayur-sayur tadi dan last sekali masukkan mee. Masukkan lagi separuh bawang putih yang dicincang tadi. Tambah air banyak sikit pun tak apa dan kicap manis lagi kalau tak cukup kuah. Kalau nak pekat, letak sikit bancuhan tepung jagung. Kacau lagi tapi jangan lama sangat. Sedap di makan panas-panas.
No comments:
Post a Comment