Hmm... BBQ kali nih sedap laaa pulak....resepi biasa ... nasik lemak sambal udang... kek cokelat + ice cream dan for desert - sagu dangan susu cair dan air gula.. (nanti aku bagi resepi). Bahan Bakar pun cam biasa cuma tambah kerang bakar jer kali nih .. ikan siakap, lamb. ayam... kali nih ada kepak ayam dan drumstick jer .. sebab tuh yang paling popular ..
Resepi ayam nih aku amik dari blog Resepi Diana ...
KEPAK AYAM BBQ
24 keping drumstick ayam
Bahan perapan
16 sudu besar sos tomato
16 sudu besar sos Worchestershire (carik kat kedai - ada macam-macam brand cam Lea and Parin, Maggie dll)
9 sudu besar madu
250 gram gula perang (aku tak letak pun sebab madu tuh dah manis)
2 sudu the sos tobasco
garam dan lada hitam secukupnya
Cara-caranya
Atur kepak ayam dalam bekas. Campurkan kesemua bahan perap dan tuangkan ke atas drumstick. Perap dalam peti sejuk selama 12 jam. Kemudian boleh dibarbeku.
Kepak dan drumstick kali nih memang best ...
Untuk udang dan lamb chop macam hari tuh aku masak gek ...
Udang - Butter + bawang putig perap
Lamb chop - Cam biasa rempah Black Pepper Maggie
Ikan..
Serai
Bawang putih & bawang merah
Halia
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
sikit sos
sos Worchestershire
Garam
Blend semua perap dan balut dengan aluminium foil.
No comments:
Post a Comment