Thursday, September 13, 2007

Hu hu... Italiano...

Ada orang mintak recepi buat Spagheti... kalau ikut recepi aku senang jer...


Barang untuk Spagheti

Spagethi
Minyak zaitun / minyak masak biasa + sedikit butter jangan banyak sangat nanti berminyak... nih fungsi dia untuk mee spagethi tuh tak melekat jer ...

Untuk kuah
Kalau aku aku suka pakai sos lego yang dalam botol jer... tapi boleh pakai pregos dll
Minced meat - daging cincang yang dah siap cicang ada jual kat kedai.. errmmm brand Ramli pun dah ada
cendawan butang - hiris . boleh jugak potong ikut suka
bawang besar 2 labu (potong dadu kecik-kecik)
Bawang putih sikit jer...
minyak zaitun atau minyak biasa + butter sikit
Cheese - parmesan ada yang dah di potong halus cam serbuk
Tobasco sos (nih optional - kalau ada lagi sedap sebab pedas sikit)
Lada hitam (optional jugak)

Cara :
Memula mesukkan minyak zaitun / minyak biasa + butter dalam periuk .. tunggu sampai mendidih. Masukkan Spagethi. Rebus. Berapa lama...??? kat plastik dia tuh ada tulis masa rebusan. Amik Spagethi yang besar sikit kalau halus sangat tak sedap. Untuk pengetahuan spagethi nih ada banyak size... aku tak ingat laarr pulak size apa yang biasa aku gunakan. So kalau nak beli telik dulu amik yang besar.

Kuah :
Panaskan minyak zaitun atau minyak biasa + butter. Tumis Bawang putih yang dah dicincang halus dan separuh daripada bawang besar yg dipotong dadu tadi. Pas tuh masukkan minced meat (daging cincang) - biar sekejap. Masukkan pulak sos dan kemudian cendawan butang sekali dengan air dia. Biar atas api sampai sos dia pekat..(sekali sekal kacau laa bib) pas tuh masukkan bawang besar yang selebihnya tadi... cam biasa masukkan garam dan bahan perasa....
Dah siap...

Cara nak makan / hidang.
Jgn potong spagethi tuh biar dia panjang-panjang ... gulungkan dan buh atas pinggan. Buh kuah... pas tuh sediakan cheese tadi dan sos tobasco untuk sesapa yang suka... dah siap, boleh makan.

No comments: