Monday, September 17, 2007

Sagupal




Sebenarnya nama panjang kuih nih 'sagu kepal' tapi biasa aaa.. orang Kelantan suka nak bagi nama glemer ... dia bagi nama short cut jadi sagupa .... Ni salah satu makanan orang Kelantan... mudah jer, sedap tak....? kira ok laarr sedap jugak ... very simple .... tapi aku sikit pelik kenapa kebanyakan masakan orang Kelantan mesti ada letak halba ... confuse nasib baik tak buat air letak halba jugak...
Jom aaa gi dapur cari barang-barang nih...

Sagu.. boleh buat warna apa-apa
Santan
Daun Pandan
Gula
Halba (buh sikit jer kalau banyak tak sedap plak)
Garam

Cara buat :
Memula gi basuh sagu tadi. Tapis kan dalam penapis bagi air kanji dia keluar. Didihkan air, air tak yah banyak sangat... nanti kalau lembik tak leh nak gumpal/kepal. Bila rasa-rasa dah masak biar dia sejuk dulu.
Dalam periuk lain masukkan santan pekat, buh gula, garam, halba dan daun pandan. Kacau jangan tak kacau nanti mendidih naik minyak tak cantik... bila rasa-rasa dah pekat... sejukkan jugak.
Sagu tadi kalau dah sejuk boleh lah di kepal-kepalkan kecik... masukkan dalam kuah tadi... panaskan sekejap... bagi sebati... kekadang aku tak panaskan pun .. terus hidang jer ...
Gi aaa try masak ... senang jer bib ...

No comments: